Холандия срещу Испания в исторически спор за световната титла

12:37
Холандия срещу Испания в исторически спор за световната титла
Холандия и Испания излизат довечера във финала на Световното първенство, като един от двата тима ще спечели първите си златни медали от Мондиал, а освен това за първи път европейски отбор ще триумфира на световни финали, проведени извън Стария континент.

Две от най-красиво играещите европейски футболни нации се подготвят за сблъсъка си на "Сокър Сити", като холандците изведнъж се превърнаха в прагматична сила, която е трудна за побеждаване, а "Ла фурия" на моменти имаше проблеми и преминаваше през противниците си по неособено лесен начин.

От двете страни, Холандия е тази с по-голямата история на Световни първенства. През 70-те години на миналия век "тоталният футбол" завладя въображението на света, а "лалетата" на два пъти играха финал на Мондиала, но бяха от губещата страна и в двата си опита. Работата на треньора Берт ван Марвайк е да подсигури феновете, че третият път ще е щастлив за холандците.

"Дойдохме тук за титлата, това е нашата цел и ще се задоволим само ако спечелим турнира", заяви спецът. Фактът, който фаворизира холандците е този, че те имаха цели 24 часа повече от Испания да си починат преди финала. "Лалетата" играха с Уругвай на полуфиналите в истински трилър с пет гола, но все пак спечелиха с 3:2. Уесли Снайдер е страхотен в ролята на плеймейкър, докато Ариен Робен изглежда изключително опасен в атака. Марк ван Бомел пък диктува нещата от ролята си на вътрешен халф. Всичко това може да помогне Холандия най-сетне да загуби прозвището си "най-добрият отбор, който никога не е печелил Световното първенство".

Испания от друга страна, също може да се бори за този прякор. По време на турнира в Южна Африка, играчите на Висенте Дел Боске срещаха призрака на миналите участия на "Ла фурия", която досега не бе играла дори финал на Световно първенство. Нещо повече, Испания започна Мондиала със загуба с 0:1 от Швейцария. След това иберийците също не бяха особено убедителни. Пет поредни победи бяха постигнати, но само първата от тях срещу Хондурас бе наистина след смазваща разлика в класите. Испания достигна до финала, след като победи с по 1:0 Португалия, Парагвай и Германия във фазата на директните елиминации. В нито една от тези фази обаче "Ла фурия" не изглеждаше особено застрашена да загуби срещата си. Испанците притежаваха топката във всичките си мачове и като цяло бяха в атака срещу някои отбори, които играеха с по 10 души в защита в опит да попречат на играчите на Дел Боске да покажат магията си. Във всеки един случай обаче Испания намираше решаващия удар през второто полувреме.

"Един слаб мач и си аут. Това е Световното първенство и трябва да го знаем, когато излезем на терена във финала", заяви Шаби Алонсо. Европейски шампиони от преди две години, испанците нямат такава история на Мондиала като Холандия, но определено имат опит от важни мачове. Освен това, те притежават манталитета на победители, който им позволява да започнат като фаворити мача за историята, в който първи тим от Европа ще спечели световната титла на чужд континент.

Холандия -
Испания, стадион "Сокър Сити", 21:45 часа
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

berbatovMU
11.07.2010 19:29

А на мен ми се яви един октопод на име Поул и каза ,че Испания ще бият (ако трябва да сме честни интересуваха го само мидите които ще изяде , но това е др. въпрос)

Fabregas_boy
11.07.2010 18:43

Аз залагам 0-1 или 1-2 и голмайстор на първенството е Давид Вия. *thumb_up*

gangsteraa
11.07.2010 18:06

Мача е 2-0 за Холандия , снощи двама ми се явиха и ми го казаха ... По принцип единия ми казва за едните , а другия за другите ... Оная вечер като ми се явиха ми казаха 3-1 за германия , единия позна за трите гола на германия , другия явно май се беше объркал , но познаха крайния победител и сега може да не познаят до точност , но пак ще го познаят вервайте ми *thumb_up* *beer*

torres_229
11.07.2010 15:15

Сложете малко по-свястна снимка на емблемите на двата отбора например. Иначе ,естествено залагам на испанците ,нямам търпение до довечера.