Мъри: Испания заслужава титлата заради футбола, който играе

10:31
Мъри: Испания заслужава титлата заради футбола, който играе
Ден преди финала на световното първенство по футбол Холандия - Испания, националният селекционер на България Станимир Стоилов даде интервю за "Меридиан мач". Мъри говори за шансовете на двата отбора, за развоя на световното като цяло и за шансовете на българския национален отбор срещу Англия и Швейцария в предстоящите квалификации за Евро 2012.

- Г-н Стоилов, кой е фаворит във финала?

- В интерес на истината, който и да спечели, с оглед представянето досега, няма да е незаслужено. Испания за мен е фаворит. Общо взето и двата тима изповядват идентичен стил на игра. Но при испанците самочувствието и увереността е по-голяма. При холандците се усеща нервност и напрежение на моменти. Някак не показват стила си, най-вече в атака.

- Заслужено ли Холандия и Испания стигнаха до последния мач?

- Естествено. Доволен съм, че ще играят на финал. Те използват моето верую във футбола - красотата и естетиката да вървят с резултата. В крайна сметка футболът е за хората. Холандия и Испания показаха, че с красив и качествен футбол също може да се печели. Защото повечето отбори по света са възприели защитата и рушенето на играта. Защото е по-лесно.

- Кой отбор заслужава повече да спечели?

- И двата тима заслужават по равно. Най-силните мачове на Испания бяха загубата от Швейцария и полуфиналът с Германия. Холандия показа като че ли повече постоянство.

- Споменахте, че Испания ще стигне финала, но не вярвахте, че ще стане лесно шампион?


- Сега вече съм на мнение, че ще стане шампион. Заслужава да спечели заради футбола, който играе. В него има много красота и качество. Стилът им е отдаден на това как да надиграеш противника, което е трудно. Иска се да имаш много идеи и единомислие. И упорство от треньора да наложи този стил.

- Мнението ви за Висенте дел Боске?


- Не е важно дали си млад или стар, важно е какви идеи имаш. Той е типичен представител на испанския футбол.

- Кой фактор ще бъде решаващ за спечелването на финала?

- За мен ще бъде интересно какво противодействие ще избере Холандия. Дали като Германия да предостави инициативата, което ще е пагубно, или ще се опитат да пресират испанците, за да спрат тези безконечни разигравания. Холандците трябва да ги притиснат близо до наказателното поле. Само Чили и Парагвай си позволиха да пресират здраво испанците. И им създадоха проблеми.

- Кои са издънката и откритието на световното първенство?

- Харесах Чили, Парагвай и Уругвай. Особено Чили и Парагвай показаха агресивен и смел футбол. Поставям на първо място Чили. Излизаше да победи, без значение кой е насреща. Франция и Италия са първи при разочарованията. Не защото отпаднаха, а защото не показаха никакъв футбол на базата на играчите, които притежават. Това важи особено много за французите.

- Англия?

- Не бих ги определил като разочарование. Мачът им с Германия не бе лесен. Това бе сериозен сблъсък. А и съдийският фактор повлия.

- Мнението ви за съдийството на световното като цяло?

- Давам много висока оценка на съдийството. Реферите се опитаха да санкционират всичко -грубости, бавене. Имаше и фрапантни грешки, които бяха фатални. Но това е човешкият фактор. И реферите грешат. Не мога да преценя дали е правилно да бъдат въведени помощни средства.

- Няколко думи за Аржентина и Бразилия?

- Още в началото на световното казах, че Аржентина играе с мотивация и вдъхновение, но ми се виждаше прекалено разпиляна и недобре организирана, особено когато трябва да се защитава. Германия използва това. Бразилия прекалено беше поевропейчена. Този тим мислеше повече за защитата. Това е непривично за бразилците. За първи път от дълго време насам в селекцията им нямаше дори пет играчи от топотбо-рите на Европа. Изключвам вратаря Сезар, Майкон и Лусио.

- Кой треньор бихте отличили?

- Оскар Табарес на Уругвай. Сравнително непопулярен, но постигна сериозен успех.

- Как гледате на Англия и Швейцария като съперници на България?

- Швейцария показа сериозно израстване. Този тим никога не е бил световна сила, въпреки че често участва на големи първенства. При англичаните определено имаше отстъпление от качеството и стила.

- Какви са шансовете ни срещу тези два отбора?

- Трудно можем да кажем сега. В тези срещи най-важно е как ще играем ние. Англия и Швейцария притежават класни играчи, но няма как да ни изненадат. Важно е ние как ще изглеждаме. Не трябва да мислим как ще излъжем Англия, а как ще ги ударим. Не харесвам отбор, който е боксова круша.

- Имате ли вече пълна яснота около нашия отбор, който ще участва в квалификациите?

- Опитахме да построим титулярен състав в последните контроли като подготовка за гостуването на Англия. За себе си съм наясно с всичко. Но като се има предвид, че има и контузии, както и други фактори, няма да бързам да обявявам, че сме ОК на 100 процента. За мен е важно всички да са здрави. Знаете, че предстои контрола с Русия. За този мач не всички ще са във форма, защото първенствата в Европа не са започнали още. Съперникът ще бъде в по-добра позиция.

- Вярвате ли, че ще се класираме на европейското първенство?

- Срещу нас ще се играе футбол. На терена ще сме 11 на 11. Важно е ние как ще стоим. Доказано е, че когато играеш добре, когато имаш самочувствие, може да биеш всеки.

- Следите ли какво се случва в българските отбори?


- Да, и ще продължаваме да наблюдаваме процесите. Ще направим усилия да гледаме Илиян Ми-цански, както и другите чужденци.

- Какво мислите за българските представители в евротурнирите?

- Желая им успех. Всички тимове дават позитивни сигнали за добра подготовка и добри игри. Това е предпоставка за добро представяне. На Берое ще му бъде най-трудно. Първо, защото е не поставен. Второ, неразбориите и подмяната на състава дърпат отбора назад. Но самото участие в евро-турнирите е награда за миналия сезон.

 
 
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация