Официално: Обединиха \"Златната топка\" и \"Футболист на годината\" на ФИФА

17:42
Официално: Обединиха \"Златната топка\" и \"Футболист на годината\" на ФИФА
Наградите "Футболист на годината" в Европа на ФИФА и "Златната топка" ще бъдат обединени в едно отличие, което ще се нарича "Златна топка" на ФИФА, съобщиха от списание "Франс Футбол" и ФИФА.

Френското списание "Франс Футбол" награждава с наградата "Златна топка" най-добрия играч в Европа от 1956 година насам, като от 2007 година насам има правото да награди играч от всеки клуб по света.

Призът на ФИФА пък се дава от 1991 година насам. "От това печели футболът, защото до януари следващата година ще има само една награда за най-добрия играч в света и това ще бъде "Златната топка", заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер на пресконференция в Йоханесбург.

Блатер добави, че е постигната споразумение до началото на следващия Мондиал, който започва след четири години в Бразилия.

Блатер подписа договор, който обединява двете награди с Мари-Одил Амаури, президент на спортната организация "Амаури", която публикува "Франс Футбол".

На събитието присъства и бившия нападател на Либерия Джордж Уеа, който е единственият африканец, печелил и двете награди. "Златната топка", която се смята за най-престижната награда за футболист, се гласува от журналисти, докато нейният еквивалент на ФИФА се определя от играчите и треньорите на националните отбори. Новата награда ще се гласува от журналисти, играчи и треньори и ще бъде представена за първи път на телевизионна церемония в Цюрих на 10 януари.

Нападателят на Барселона Лионел Меси е актуалният носител на двете награди, но "Златната топка" винаги е отивала при играч, печелил Мондиала в същата година, откакто през 1997 година листът с кандидати бе разширен с футболисти, които не са европейци.

Както е известно, Меси и неговата Аржентина вече отпаднаха от Световното първенство след катастрофална загуба на четвъртфиналите от Германия с 0:4. Наградата на ФИФА също винаги е отивала при играч, печелил в същата година Мондиала.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ceco26
05.07.2010 23:29

Ами сигурно, защото е настоящият носител на отличието и го смятат за най-добрият футболист. А на национално ниво е друга тема, защото примерно Клозе или Подолски за клубовете си не са направили много добра игра през сезона, но на национално ниво са машини за голове. *wink*

gerrardksp
05.07.2010 23:23

Някой може ли да ми обясни защо на тази тема има снимка на Меси ?!
Той няма и грам шанс за тази титла този път..

ceco26
05.07.2010 21:24

Не ми харесва името на смесената награда. Може би "футболист на футболистите" или общо от двете награди "златен футболист", ама само така...едва ли не, сякаш отпада футболист на годината.