Защо футболистите разменят фланелките си

17:27
Защо футболистите разменят фланелките си
Ако някога сте се чудили защо футболистите си сменят тениските на полувремето или след мача, може би сега ще намерите отговора на този любопитен навик.

Според ФИФА първият такъв случай е бил през 1931 г., когато френският и английският тим за първи път си разменили фланелките. Въпреки това най-известната размяна в историята на световните първенства се случи през 1970 г. между Пеле и Боби Мур.

В Испания този жест е много често срещан, особено когато се срещнат най-големите съперници Реал Мадрид и Барселона. Според обичая и мнението на експерти и пионери на тази практика, фланелките се разменят в памет и жест на уважение към съперника. Обикновено има играчи, които се договарят за тениската, която желаят, още преди началото на мача или най-често правят размяната с футболиста, който им е най-близък.

Най-интересната история отново е с участието на Пеле, който по време на кариерата си в Ню Йорк Космос е трябвало да носи по 25 тениски на всяка футболна среща, за да удовлетвори желанието на своите съперници.

В момента един играч може да смени екипа си максимум два пъти - преди полувремето и след края на мача.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

golemiq_geshan
25.06.2010 20:24

Ами според мен въпреки заглавието в тази тема се акцентира на други неща свързани с краля на футбола Пеле и любопитни факти , които надали много от Нас знаят *wink*

michael_forever
25.06.2010 17:55

Прав си но все пак е полезна статия за невръстните постители на сайта *joking*

brickbat
25.06.2010 17:48

леле winner как се сетихте, каква гениалност просто, не съм и предполагал, че фланелките се разменят като жест на уважение... добре, че са тези експерти и пионери да ни светнат *thinking*