Левски и ЦСКА да станат като Интер и Милан - с общ стадион

11:40
Левски и ЦСКА да станат като Интер и Милан - с общ стадион
С главния архитект на София Петър Диков разговаря Даринка Илиева от "24 часа". Специалистът предложи двата ни футболни гранда Левски и ЦСКА да построят общ стадион.

- Защо не сте съгласен с проекта на ЦСКА за нов стадион?

- Със собствениците на ЦСКА си говорим през медиите. Досега нямат официално внесено дори намерение. От това, което видях в сайта им, мога да кажа, че подобен обект няма как да стане в Борисовата градина. Новият стадион на практика се разполага върху цялата площ, която сега е в оградата на ЦСКА заедно с тренировъчните игрища и базите. Има и 5–6-етажно тяло, което прилича на хотел.

Правя тези анализи като човек от професията. Като главен архитект мога да взема отношение, когато има инвестиционно намерение. Но там освен реконструкция на сегашния стадион не виждам друга възможност за строителство. А той е със земнонасипни трибуни, което значи само реконструкция на седалките. Няма как да се изгребе цялата маса и да се унищожи растителността по външните части. Виждате с Южния парк, заради който съветниците от БСП ми поискаха оставката, как за едни 5 детски атракциона се прави страхотен проблем. А тук става дума за сърцето на Борисовата градина и за обект от 100-120 дка. Учуден съм, че уважаемите съветници повдигат въпроса за 5 въртележки, а не говорят за по-широко обсъждане на проекта, защото обществената значимост на това мероприятие е много по-сериозна. Не искам еднолично да поемам атаките на ЦСКА и феновете, когато казвам, че там няма да има нов стадион. Нека тези, които демонстрират, че защитават зелената система, излязат и кажат какво мислят. Вероятно сега голяма част от феновете ме мразят и си мислят, че заради мен няма да имат нов стадион.

- А може ли ЦСКА да си направи стадион на друго място?


- Това е въпрос на разговори както с ЦСКА, така и с държавата. Казвал съм, че няма никаква логика всеки клуб в София да има стадион. Това е и една от причините за лошото им състояние, защото клубовете нямат средства да ги поддържат. Вижте какво правят хората по света, които знаят, че футболът е бизнес. Смъртни врагове на терена като Интер и Милан имат общ стадион. В Милано "Сан Сиро" е и на двата отбора. Понеже дъщеря ми учеше там, знам от първа ръка каква омраза има между феновете им и ви уверявам, че тя е по-голяма от тази между Левски и ЦСКА. Но това не им пречи да играят на един стадион, защото са си направили елементарната сметка, че така ще имат два пъти по-малко разходи. Ако у нас Левски и ЦСКА инвестират в общ стадион и държавата също съфинансира това ново съоръжение, разходите ще се разделят на 3, а приходите ще са значително по-големи, защото там ще се правят държавните мачове и срещите на двата клуба. Предлагам на софийските клубове да помислят върху този вариант, защото само така може да се направи нещо стойностно.

Нов национален стадион с 50 000 места ще струва 110 млн. евро. Сегашният "Васил Левски" не е на добро място. Той ще си остане там, но ще се ползва тренировъчната му база. Може да се провеждат и лекоатлетически състезания. Представете си какво би станало, ако се изпълни мечтата на феновете и 2-3 български отбора влязат в европейските турнири и не отпадат още в първия кръг. Това значи да затваряме всяка седмица центъра на София, и то в делнични дни.

- Да, но всички ще кажат, че сега е криза и не е време за такава инвестиция.

- Непрекъснато твърдя, че най-доброто време за публични инвестиции е кризата. Това е и най-добрият начин за борба с нея. Белград построи спортна зала за 22 хиляди души, когато в Сърбия имаше ембарго.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ANTWERPMIRACLES
25.06.2010 20:04

Мошенникът Диков тегли към неговата си далавера. Лобира за нов стадион , но с "неговите" инвеститори . Ето защо гледа да препъне всеки друг конкурентен проект. ... "Васил Левски" не бил на подходящо място , "Раковски" не ставал за целта , а "Армията" можело да се ремонтира и то само седалките. На въпроса : "А може ли на друго място ? " архитекта се вживява в ролята на бизнесмен - предприемач. Не можело , щото щяло да им излезе по-скъпо. Кой си ти , че да правиш сметка на другите бе , архитекте ?! Ти архитект ли си или финансов брокер ? Истината е , че ти се иска да принудиш столичните отбори да плащат наем на стадиона , зад който се крият твоите финансови интереси. Истината е , че искаш да загробиш отборите да бъдат вечни наематели и да плащат при каквито условия им поставят , защото няма да имат друг избор ! ...Справка - "Алианц-Арена" като пример за "съвместно съжителство" , което още на втората година се пренесе в съдебната зала и сега мюнхенските "червени" и "сини" се държат гуша за гуша и се съдят жестоко.

Futbulfen
25.06.2010 17:59

Абсолютно простотия беше да се мести дербито на "Васил ЛЕВСКИ"..а сега и тая изцепка за капак.Не се излагайте..това е недопостимо

Futbulfen
25.06.2010 17:56

Господин Петър Диков да отиде да се прегледа в специализирана клиника..идеята е глупава и никога няма да се осъществи.Прасетата да си направят нова кочинка и да вземат да върнат мачовете на клубните стадиони! НИЩО ОБЩО С ц(*ка!!!

michael_forever
25.06.2010 15:45

На Олимпийски в Атина играят Панатинайкос и АЕК защото техните стадиони се строят вмомента не заради друго.Олимпиакос играе на Карайскакис.Пример за стадион постоен от 2 отбора е Алианц Арена постоен от Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860 коитп участваха 50-50 в проекта.По късно Мюнхен 1860 изпадна в криза и се наложи Байерн Мюнхен да изкупи тяхната част но това са подробности *thumb_up*

BoBi_Levskara
25.06.2010 15:23

И още нещо стадиона на Интер и Милан е общински и 2-та отбора си плащат за да играят на него.Съощото важи и за Олимпйскя стадион в Гърция, къдео играят Панатинайкос и Олимпиакос.Така че ако П.Диков иска такъв стадион трябва държвата да го направи.Има и още нещо те ЦСКА сега ревът, че били единствения отбор който си плащал да играе на стадиона си.Пък камоли да се направи такъв проект в който отново да трябва да плащат.А стадиона да се направи с обединенито на 2-та президента е неъзможно! Едва ли някъде по света има стадион който да е построен от 2 отбора.

AbsoLut3_
25.06.2010 15:00

искаме си Герена ве некадърни тапаци *angry*

michael_forever
25.06.2010 14:36

Боби както ти каза всяка жаба да си знае гъола - не може да сравняваме България с Англия.Иначе мисля че идеята е добра пари за 2 стадиона няма така че няма лошо да се направи 1 хубав хем и феновете ще го пазят няма да го чупят защото ще е техен,а не да гостуват и да насират стадиона на другия.

ilieviq456
25.06.2010 14:32

Това е най-добрата идея за сега ама тия цигани президентите на ЦСКА и ЛЕВСКИ пак ще осерът работата *sick* *party*

BoBi_Levskara
25.06.2010 13:57

На мен още от малък ми изглеждаше доста странно как Милан и Интер, и Рома и Лацио играят на 1 стадион.Никога не съм го одобрявал това.По добре да се направят 2 хубави стадиона на Левски и на ЦСКА отлкото 1.Аз даже не харесвам и това че мачовте Левски-ЦСКА се играят на националния.В Лондон има много отбори но всеки си има стадион.

Foxymj
25.06.2010 13:31

Наистина много добра идея! Само остава и президентите на клубовете да я осмислят...

Fabregas_boy
25.06.2010 13:13

BoBi_Levskara,защо бе човек?Човека каза:хем ще е 3 пъти по-евтино,хем и ще е мнооооооооооооооооооого по-хубав стадиона и от ,,Българска армия" и от ,,Георги Аспарухов" *wink*

pLaY_OnLinE
25.06.2010 12:58

Време е да смешат шопите и без тва са пълни некадърници да обединят и отборите може и да направят нещо смислено.

Gogata85
25.06.2010 12:28

според мен този човек говори много смислени неща. но дали ще станат е това времето ще покаже *wink*

BoBi_Levskara
25.06.2010 11:51

Пълна глупост е тва.Всяка жаба да си знае гъола кви са тия общи стадиони *sick*