Доказаха, че топката е шантава

11:31
Доказаха, че топката е шантава
Окончателната присъда на топката "Джабулани" произнесоха учени в Калифорнийския университет. Те доказаха, че тя е крайно неудобна за футболни мачове и трябва поне половин година тренировки, за да свикнат футболистите, а за вратарите е необходимо още повече време.

Учените подложили една от топките, с които се играе на Мондиала, и една обикновена на изследвания в аеродинамичен тунел.

След направените опити инженерите установили, че двете топки са еднакво бързи, но последната разновидност на "Джабулани" променя траекторията си по-лесно.

"Футболистите едва ли могат да предположат каква ще е траекторията на топката, когато тя е във въздуха. Повърхността й е много груба", казва Бевърли Макиън, от института в Пасадена, който ръководи изследването, цитиран от "24 часа".

Футболисти и треньори, които участват на световното първенство, отдавна се оплакват от топката "Джабулани" и многократно са сезирали ФИФА.

Поредният ужасен от топката е легендарният Диего Марадона.

"ФИФА нека престане да се занимава с мен, а да погледне в собствения си двор. Една топка трябваше да направят като хората, а не успяха. Тази се движи на зигзаг", избухна селекционерът на Аржентина.

"Пеле, Платини и Бекенбауер трябва да се заемат сериозно с работа и да подобрят ситуацията в съвременния футбол, а не да ръсят глупости по мой адрес. Аз съм се доказал и пак ще се докажа", казва Марадона, чийто отбор спечели и трите си мача в групата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Hennessy
25.06.2010 19:30

То на всяко световно и всяко Европейско реват , че топката е неудобна всички тея дето го казват за мен са палячовци , а не футболисти жени топката им виновна че са селски бекове айде да го духат като немогат да играят да гледат от трибуните топките винаги са си наред нема кво да ми реват на всеки голям форум *thumb_down*

Gogata85
25.06.2010 12:30

абе тея от фифа всяка година пускат някакви нови топки и все има оплаквания.

typana234
25.06.2010 11:47

Офф боже *joking* няма значение това прави Световното още по-интересно *wink*