Стоичков: Не очаквах французите да паднат толкова ниско

09:29
Стоичков: Не очаквах французите да паднат толкова ниско
С Христо Стоичков, разговаря Александър Фирк от "Спорт ДЗД" в интервю, поместено в "24 часа".

- Какво мислите за отпадането на Франция? Причисляваха я към фаворитите, а какво се получи...

- Аз никога не съм броял французите за фаворит на това първенство. Още по време на квалификациите си личеше, че това поколение в националния им отбор приключва. Вероятно трябваше по-рано да се започне смяна на поколенията, но треньорът Доменек реши отново да заложи на стара гвардия. Е, получи си, каквото заслужаваше. Още през миналата година извън националния на Франция останаха играчи като Бен Арфа, Бензема, Насри, а тимът изключително трудно се класира за Световното. В Южна Африка вече всичко рухна. Според мен вина има целият треньорски щаб, но и Деменек персонално. Разбира се, французите не бяха фаворит за световната титла, но не съм очаквал да паднат толкова ниско.

- Проблеми имат и други европейски отбори - Италия, Англия, испанците паднаха в първия си мач, Германия загуби от Сърбия. Средняците ли станаха по-силни, или лидерите - по-слаби?

- Не бих причислил всички изброени отбори към фаворитите на това световно. Примерно англичаните няма особени основания да претендират за нещо изключително тук. Нелош отбор, но не повече. Въпреки че в атака разполагат с изключителен изпълнител в лицето на Рууни, играта им е доста скучна. Италианците приличат на сянката си. Те са дошли тук почти с шампионския състав от миналото световно, само че доста по-слаб, а както е известно, копието винаги е по-лошо от оригинала. Това между другото се отнася и за Франция, не само за "скуадрата". Трябваше тези два отбора за четири години да се опитат да изградят ново.

- За разлика от тях Германия разполага с млад отбор.


- И тях не бих определил като фаворит за титлата. Но от друга страна, не трябва да ги отписваме, това е отбор, който няма да падне под определено ниво. Не съм във възторг и от Испания, за разлика от мнозина преди първенството. Много е трудно да изиграеш перфектно два големи турнира поред само за две години и след европейското първенство неминуемо трябваше да последва някакъв спад. Разбира се, те са сред фаворитите, макар на световното още да не са навлезлия в ритъм.

- Има ли тогава въобще някой отбор, който играе добре?

- Ако Европа може да се надява някой да спаси футболната й чест, това е Холандия. Много организиран отбор, личи си, че мислят, докато играят. Освен това показва и красив футбол. Но все пак засега доминират Аржентина и Бразилия. Тяхната игра е някак си величествена. Макар че не е ясно какво можем да чакаме от Марадона като треньор. Той може да даде шанс на съперниците си с някой странни тактически решения. Докато при бразилците не виждам слабости.

- Как се представят африканските отбори?


- Очаквах много повече от тях. Още не е ясно дали поне някой от тях ще продължи, но никой от африканците не показа интересен футбол. Ганайците са много атлетични и стоят сравнително добре тактически, но при тях няма устрем, няма импровизация. Според мен те биха сърбите до голяма степен случайно, а срещу Австралия се провалиха. Мощен отбор е Кот д\'Ивоар, но на второ световно поред не им върви с групата. Пък и лидерът им Дрогба играе с контузия. Естествено, само с лош късмет не се обясняват нещата. Котдивуарците страдат от същите недостатъци, като останалите африкански отбори тук. Всички поканиха европейски треньори, които нямат достатъчен опит на този континент. В резултат на това играта им е някак изкуствена, нетипична. Да вземем нигерийците. Треньорът им Лагербек не успя да класира Швеция на световното, там го съсипаха от критики, а Нигерия го кани.

- Ако някой от Африка все пак се класира, няма ли да си промените мнението? Гана, например?

- Работата не е в класирането, а в бледата им игра. Има и обратен вариант - Камерун игра доста атрактивно, но първи отпадна. Като цяло африканските отбори престанаха да са загадка за съперника, вече ги уважават и се готвят сериозно за мачовете с тях.

- Какво ви е мнението за домакините и Алжир?

- Алжирците са загадка за мен. Но в отрицателния смисъл на думата. Нищо интересно няма в играта им. Съмнявам се, че дори и един гол ще вкарат на това световно. Равният с Англия трябва да лежи изцяло на съвестта на играчите на Капело. Южноафриканците също не ме впечатлиха. Отначало си мислех, че ще са втори в групата след Франция, но още след първия мач оптимизмът ми изчезна. И съставът им е слабичък, и Парейра никакви изненади не беше подготвил.

- Кой от отборите с по-скромни възможности ви направи впечатление?

- Харесаха ми словенците. Сплотен отбор, веднага се вижда, че знаят какво искат. Не е лош и Уругвай, но отборът се държи на лидера си Форлан, което е донякъде слабост. Добре изглеждат и парагвайците, но пък при тях е обратното - нямат ярки индивидуалности. Като че ли всичко е наред засега при португалците, но съм доста предпазлив, когато става въпрос да давам прогнози за тях, прекалено зависят от настроението.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fcb_spain
24.06.2010 15:36

никога не е имало силна франция,просто има6е ЗИДАН *wink*

StarExperience
24.06.2010 09:59

Ице не може всички да са толкова "на високо" със треньорството както теб *smile*

stevo
24.06.2010 09:54

Както винаги Ицо е пределно точен .