Павел Дочев: ЦСКА още плаща за стари грешки

08:29
Павел Дочев: ЦСКА още плаща за стари грешки
Разговаряме с треньора във фоайето на хотел "Айсберг" в Боровец, където ЦСКА е на лагер. Германската точност на Дочев не ни изненадва - той излиза от асансьора в уречения час и се настанява в едно от сепаретата, за да отговори на нашите въпроси. Интервюто с треньора на "армейците" е на "7 дни спорт".
       
- Г-н Дочев, вече трети ден ЦСКА е на лагер на Боровец. Доволен ли сте от условията тук и как протичат тренировките?

- Засега условията са много добри. Както виждате, намираме се в добър хотел, с басейн и всички останали удобства. Това ни позволява през свободното време да се възстановим и да се отпуснем. Терените, на които протичат заниманията, са в добро състояние, което е най-важното. Няма обаче да говорим за съблекалните! Те сигурно са на 30-40 години и може да си представите как изглеждат. Общо взето всичко върви по план.

- Към отбора най-накрая се присъедини и Елиот Гранден. Говорихте ли вече с него за закъснението му?

- Не, още не съм. Мисля да го направя днес. Ще проведа разговор както с Гранден, така и с Мишел Платини. Те са хората, които не са в добра форма, защото са назад с подготовката. Има нужда от допълнителна работа с тях и заради това тренират повече от другите. Пак казвам - това отсъствие на Елиот Гранден цяла седмица въобще не е по мой вкус. Действително ще трябва да изясним тези неща с него. Той твърди, че е имал уважителни причини, откраднали му документите.Въпреки всичко смятам, че има друг начин за комуникация.

- Да поговорим за селекцията, която направихте. Привлякохте само чуждестранни футболисти до момента. Запознат ли сте добре с техните качества? И въобще вие ли ги искахте в ЦСКА, или идват по настояване на спортния директор Емил Костадинов?

- В интерес на истината аз българското първенство не го познавам добре и не мога да кажа какви качества притежават футболистите в него. Естествено, доверих се на Емил Костадинов за чуждестранните играчи. Досега информацията, която имам за новите ни футболисти, е добра и нямам основание да вярвам на нея. Лошото е, че се изкривяват нещата. Не мисля, че е фатално да привличаме чужденци. Едва ли Йоан Андоне е познавал повече отбора на ЦСКА, когато е дошъл, отколкото аз го познавам. Това са нормални неща във футбола. Не го разбирам това деление на футболистите на българи и чужденци. ЦСКА е едно цяло и всички тук имаме общи интереси, без значение от коя държава сме. Отдавна вече няма граници. Всички сме една обща Европа. Вие, журналистите, обръщате доста внимание на тези неща и се получават излишни дрязги.

- През зимата обаче ЦСКА също привлече няколко чужденци, които вземаха големи заплати, изиграха едва 4-5 мача и си тръгнаха. Не се ли опасявате, че и сега може да стане така?

- Не. Разбира се, има известен риск, като привличаш футболист, когото не си виждал. Това обаче е така и когато става въпрос и за играч от вътрешното първенство. Никога не може да си убеден, че си уцелил трансфера.Възможно е въпросният футболист да се представя отлично в отбора си, да го вземеш в ЦСКА и формата му да не е същата. Може да се окаже, че не е дорасъл психически за голям клуб с високи цели. Не ме разбирайте погрешно. Аз също желая да се развиват българските футболисти. В моята ситуация обаче това е невъзможно. Ето, признавам си пак - не познавам българския футбол добре. Имам представи, гледал съм мачове по телевизията, но трябва време, за да вникна детайлно.

- В английската преса се появи информация, че нападателят на Селтик Килиан Шеридън е много близо до трансфер в ЦСКА. Това така ли е?

- Конкретно за имена не искам да говоря. Знаете, че искаме да се подсилим с още двама играчи на постовете ляв краен защитник и централен нападател. Преди да привлечем въпросните футболисти обаче, искаме да уредим други, които вече са тук, при нас. Говоря за Спас Делев и Борис Галчев. Все още има въпросителни около тяхното закупуване и то не е 100% сигурно. Трябва в скоро време да доуточним нещата с Пирин.

- Каква е причината да се върнете в България и да работите тук след 18 години в Германия? Особено като се има предвид нивото на футбола ни.

- Ще е интересно за мен по време на контролите ни в Германия да сравня нивото на ЦСКА с местните клубове. Тогава ще видим разликата. Там ще имам по-голяма база за сравнение. Немския футбол го познавам наизуст. В тези срещи ще разбера докъде сме стигнали и какво имаме да подобряваме. Относно решението ми да се върна в България - единствената причина е, че в ЦСКА има много потенциал. В момента дори работим под възможностите си, някъде на около 60%. Остават още 40%, които не сме реализирали.

- Защо тези оставащи проценти да не ги извадя аз на показ?

- С мен като треньор ЦСКА да покаже най-доброто, но което е способен. Това искам и именно това ме мотивира. Ако вземеш един отбор, който е достигнал върха си, като треньор имаш по-малко шанс да покажеш уменията си и да се развиваш.

- Какво се е променило в ЦСКА от момента, в който си тръгнахте като футболист, досега?

- Да ви кажа честно, от това, което виждам до момента, няма някаква голяма промяна. Тя обаче е негативна, ако говорим за стадиона ни. Като си тръгнах, "Народна армия" беше сред най-хубавите в България, а сега "Българска армия" се е превърнал в една руина. Това е тъжно. Недопустимо е такъв стадион да бъде занемарен и да изглежда в това зловещо състояние. Другото нещо, това си е мое лично мнение, което малко ме изненада, е, че тук има недоверие у хората. Недоверие за промяна, за нещо добро, за нещо положително. Това се усеща. Преди в ЦСКА имаше повече еуфория, всички бяхме като едно семейство - футболисти, треньори и ръководители.

- Само през миналия сезон ръководството на клуба смени трима треньори. Спокоен ли сте за поста си, защото в България се чуват освирквания още при първата грешна стъпка?

- Не мисля за тези неща, защото, ако тръгна да го правя, само ще загубя излишна енергия. Искам цялата енергия, която имам, да я предам на момчетата.Моята професия е рискова.Дали ще съм в ЦСКА, дали другаде - риск винаги има. Така че тези неща въобще не ме притесняват. Концентрирам се само върху моята работа. Искам да дам най-доброто от себе си, от моите знания и опит. После, ако се стигне до някакъв катаклизъм, да не изпитвам вина. Държа тогава да знам за себе си, че съм направил всичко, което съм могъл. Сега е моментът да вземам решения, а не когато дойде неуспех, да се вайкам и да казвам: "О, ама аз трябваше да направя това или онова." Аз нося отговорност и затова искам аз да си вземам решенията, както е до момента.

- Друг проблем в ЦСКА са честите забавяния на заплатите. Говорихте ли с ръководството на тази тема? По наша информация футболистите и в момента имат да получават пари.

- Доколкото разбрах, да не се плаща навреме, е практика в България. Не е така само в ЦСКА, а в почти всички клубове. Предполагам само в Черноморец Бургас е по-различно. И аз не съм привърженик на такива неща, но това е положението. Футболистите обаче трябва да разграничават нещата. Те, в крайна сметка, си получават заработените суми. Някой път по-късно, друг път по-рано, но си ги вземат. Естествено, че съм говорил с ръководството на тази тема. С Емо Костадинов също разговаряхме. Казаха ми, че се работи по този въпрос и нещата ще бъдат все по-добре. Имам основание да им вярвам. Трябва да проявим и малко разбиране в тази ситуация. В последните години са направени, без да критикувам никого, някои ръководни грешки в ЦСКА, които струват много пари на клуба. Знаете, че се дължат известни суми на институции и други отбори. Това усложнява нещата, но в момента е неизбежно. С добра политика и стабилно мислене положението ще се подобрява. Работим по този въпрос. Съкратихме състава. Опитваме се да намалим количеството, да вдигнем качеството, да спестим малко пари. На правилен път сме, но това е процес, който не става от днес за утре.

- Всеки нов треньор на ЦСКА обещава на феновете титли и купи. Вие ще го направите ли?

- Аз обещавам единствено да дам най-доброто от себе си. Много е лесно да се говорят празни приказки, да обещаваш отличия. Трябва обаче това, което се обещава, да има покритие. Аз мога да обещая, ако ми се дадат всички права, свободи и финансови възможности да направя това, което искам. Но това не е факт, така че всичко е много относително. Знам, че можем да станем шампиони. Не го обещавам, но това са ни целите и вярвам в това нещо.

- Изкарахте дълги и успешни години в Падерборн. Какво значат този клуб и този град за Павел Дочев?

- С течение на годините Падерборн се превърна в мой дом, в мое семейно гнездо, ако мога така да се изразя. Това стана, без да го планирам и очаквам. Там е моето семейство и там се чувствам много добре. За съжаление преди няколко месеца имах известни разминавания с президента на Падерборн и просто пътищата ни се разделиха. Имах големи амбиции за отбора. Изградих нещо, което на практика ми отнеха, и съм разочарован. Но така е в живота. Приемам нещата и гледам напред.Падерборн е миналото ми, ЦСКА е моето бъдеще.Единственото, което действително ми липсва, са семейството и приятелите.

- В момента тече световно първенство в ЮАР. Какво мислите за качеството на мачовете до момента? Германия ли е вашият фаворит за краен победител?

- От сутрин до вечер съм ангажиран с ЦСКА и съм гледал много малко от мачовете до момента. Вече два пъти ме канят в телевизията да коментирам, но аз отказвам, защото няма да бъда полезен на зрителите. Не съм подготвен. Гледам бегло мачовете. Имам чувството обаче, че първенството не е достигнало връхната си точка. Футболът на световното още излиза от зимен сън. Тепърва ще идват емоционалните мачове с по-качествени игри. Все по-малко са отборите фаворити, а силите са изравнени. Ще излъжа, ако кажа, че не стискам палци за Германия. Но още ми допадат Аржентина и Испания. Тези два отбора играят комбинативен и динамичен футбол. Когато испанците станаха европейски шампиони, показваха футбол, който направо си беше еликсир за душата. Искам пак да гледам такова зрелище.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари