Краля на футбола: Целият свят знае, че Марадона ме обича!

08:49
Краля на футбола: Целият свят знае, че Марадона ме обича!
Да се говори с Краля на футбола Пеле (70 г.) винаги е интересно. Трикратният световен шампион с Бразилия (1958, 1962 и 1970) винаги има какво да каже и не пропуска да изрече нещо сензационно. В случая Краля коментира "любовта" си с друга легенда - селекционера на Аржентина Диего Армандо Марадона, световното първенство в ЮАР, както и следващия Мондиал 2014, който ще се проведе в Бразилия.

- Пеле, какво мислите за втория гол на Луис Фабиано срещу Кот д\'Ивоар в неделя? За кого беше по-достоен той - за Пеле или за Марадона?

- В гола имаше по малко и от двамата: движението на Пеле и ръката на Марадона (смее се)!

- Нервирахте ли се от последните изявления на Марадона, в които той ви призова да отидете в някой музей?


- Целият свят знае, че Диего ме обича! Той ме обожава. Когато водеше телевизионно шоу в Аржентина ме покани. След това бяхме на тържество, на което се събираха пари за Бока Хуниорс. Ще го кажа още веднъж - Марадона ме обожава! Винаги, когато има нужда да привлече виниманието, се сеща за мен. И сега е така (смее се).

- Да поговорим за световното. Има ли вече някое откритие?

- В първите мачове не видях някоя бъдеща звезда. Засега акцентът пада върху Лео Меси заради играта му. Гледах и Кристиано Роналдо на мача Португалия - Северна Корея, в който той се разписа след доста време суша. Все още нищо не може да се каже. Световното е в началото си, трябва да изчакаме.

- Ще стигне ли далеч Бразилия на Карлос Дунга?

- Не е хубаво, че ме питате това. Мислех си, че разговорът ни ще бъде по-спокоен (смее се). Целият свят знае, че винаги съм подкрепял Дунга, още от самото начало. За съжаление обаче днес във футбола от значение е само победата. С Карлос начело на селесао печелим по-голямата част от мачовете си (78%) и взехме важни титли - Копа Америка 2007 и Купата на конфедерациите 2009. Как тогава да го критикувам?!

- Сега ни предстои мач с Португалия. През 1966 г. в Англия ви контузиха тежко (Португалия бие 3:1, а селесао, световният шампион, отпада сензационно още в групата, в която са още Унгария и България). Какво мислите, че ще се случи този петък?


- Да се играе срещу отбори с традиции, най-вече европейски, винаги е трудно. Ние играхме наскоро срещу тях (декември 2008 г., контрола в Гама) и бихме 6:2. На световното обаче е друга история. Моята не беше много добра, но сега играчите са по-защитени. Има и много тв камери. По времето на Пеле не беше така. Но и така щях да вкарам 1000 гола (смее се).

- Много неща се промениха, включително хората. След толкова чакане световното да започне се появиха критики, че не е добро...


- Днес футболът е повече за продан, за телевизиите и другите медии. И трябва да се твори, измисля... Вие виждате, че и традициите на фланелките и уважението спрямо съперниците вече не са същите. Вратарите излизат с каквито си искат фланелки, например лилави. Играчите правят какво ли не, за да изглеждат по-колоритни. Даже носят обици (смее се). Днес промяната е голяма. Но няма как, трябва да вървим в крак с времето и да го уважаваме.

- След толкова много време отново ще има мондиал (следващия) в Бразилия. Но има проблеми с организацията.

- Няма да се поболея от подобни информации 4 години предварително. Новините винаги са преувеличени. Иначе всяка страна има своите проблеми. И в Бразилия е същото, но съм убеден, че ще се справим. Съгласен съм, че за стадионите не трябва да се използват парите на данъкоплатците. Вече имаме примери в Южна Корея и Япония (мондиал 2002) - местата, които нямат достатъчно публика, имат сериозни проблеми с издръжката на съоръженията.

- Трябва ли "Морумби" (открит през 1960 г.) да е един от стадионите в град Сао Пауло?

- "Морумби" е частна собственост. Не знам дали клубът Сао Пауло има пари, за да финансира ремонт според изискванията на ФИФА. Ако имат, всичко е наред. Но трябва да премислят добре, защото след това стадионът пак ще се използва само от един отбор.

- Ако вие трябваше да изберете един стадион за ремонтиране без значение от разходите, кой би бил той?

- Бразилия има достатъчно история. Но аз си мисля за "Пакаембу" (открит през 1940 г., притежане на община Сао Пауло). С един ремонт ще влезе в ред. Хората може би забравят, че катедралата на футбола "Уембли" беше бутнат и на негово място направиха нов, прекрасен стадион. Има места, на които трябва да се помисли и за нещо ново.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация