Хлапето: Ако ще мрем, поне да е красиво

11:51
Хлапето: Ако ще мрем, поне да е красиво
Фернандо Торес донесе европейската титла на Испания с гола си на финала срещу Германия във Виена преди 2 години. Въпреки че разполага със звезди като Хлапето и Вия, атаката на испанците остана на сухо в първия мач срещу Швейцария. Срещу Хондурас "Ла Фурия Роха", както наричат у дома "червените", няма право на грешка и трябва да се отпуши. Ако не иска да изживее поредното жестоко разочарование на Мондиал. Фернандо Торес гарантира едно: че ако умре, Испания поне ще го направи красиво. Интервюто на нападателя за испанските медии е поместено в "7 дни спорт".

- Съвзе ли се отборът от удара срещу Швейцария?

- Зле ни подейства, но вече се оправихме. Не за пръв път се налага да преодоляваме тежки моменти. Анализирахме случилото се и знаем как да решим проблема.

- Какво показа анализът ви?

- Имахме положения, но гол не вкарахме. Ето къде е проблемът. Случи ни се нещо подобно и на Купата на конфедерациите срещу САЩ. Това става само 2 пъти за една година, ще бъде много странно, ако се случи пак.

- Надявате ли се да бъдете титуляр (срещу Хондурас)?

- Истината е, че селекционерът въобще не разкрива намеренията си. Всички сме подготвени, аз също, защото от 2 седмици тренирам в ритъма на останалите. Ако получа шанс да бъда титуляр, чудесно; ако не - ще чакам възможност.

- Смятате ли, че селекционерът ще промени системата на игра?

- Не вярвам. За нас най-важното е да останем верни на стила си. Ако ще умираме, ще умрем без да изневерим на своята идея. Халфовете са душата на нашия отбор, те определят нашия стил.

- А каква е играта, която не ви е присъща?

- Да изчакваме противника в нашата половина, да му отстъпим топката и инициативата в играта - ето тези неща. Ние постигнахме успехи с нашия стил и ще му останем верни. По този въпрос сме единодушни. Един слаб резултат няма да ни влуди. Длъжни сме да останем твърди и да вървим по пътя, който ни изведе до европейската титла.

- С един или с двама нападатели?

- Можем да играем и с един, и с двама в атака, с всеки от тези варианти. Основното е да владеем топката. Важно е да използваме максимално качествата на футболистите, с които разполагаме, като Шави, Иниеста, Силва, Шаби Алонсо, Сеск. Те определят стила ни.

- А какво ще направите, ако Хондурас се барикадира с 9 души отзад?

- Най-важно е да не се паникьосваме. Спокойствие, владеене на топката и търсене на възможност за гол - ето какво ще търсим. А на Хондурас равният не им върши работа, така че трябва да се отворят малко.

- Може ли да се каже, че най-лошото е вече зад вас?

- Да се надяваме, че е така. На световното изненади стават всеки ден. Всички, включително и големите отбори като Англия и Германия, имаха лош ден. Нашият лош ден бе срещу Швейцария.

- Какво мислите за критиките на (бившия селекционер) Луис Арагонес?

- Ако има човек, който е в пълното си право да говори за националния отбор, той е Луис. Това, което той каза, не бе изречено със злорадство, нито от желание да критикува. Той изрази своето мнение и ние трябва да го слушаме.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация