Емил Данчев: Не е редно националната медия да злепоставя Бербатов

19:03
Емил Данчев: Не е редно националната медия да злепоставя Бербатов
След разразилия се скандал с капитана на националния отбор Димитър Бербатов, неговият мениджър даде обширно интервю публикувано в сайта на агенцията му. В него Емил Данчев се опита да внесе яснота около ситуацията с играча на Манчестър Юнайтед. Играчът бе заменен в 30-та минута на срещата със Сърбия, след като получи разтежение, а националната ни гарнитура загуби с катастрофалното 1:6 от домакините. Ето и пълния текст на интервюто:

- Г-н Данчев, след като вчера реагирахте доста остро по отношение на коментара по телевизията, днес, след като всички сме преспали, как бихте коментирали вчерашния мач изобщо, като представяне на българския национален отбор по футбол и проблемите и Димитър Бербатов?

- Благодаря Ви за въпроса. Искам да подчертая, че тук става въпрос за принципи, и колкото и дни да преспивам, аз няма да променя моята позиция. Проблемите се създават от хората и аз не мога да се съглася, че проблемът на българския национален отбор и българския футбол се казва Димитър Бербатов. Събитията не следва да се виждат от контекста на ситуацията. Не мога да се съглася, че 25-та минута на мача вчера беше моментът да се прави анализ от такъв характер за цялостното му представяне, както и представянето на останалите футболисти в този мач. Естествено, логично и задължително е те да бъдат критикувани за това което направиха вчера или по-точно, за това което не направиха. Но да се стоварва всичко на гърба на един от тях, бил той Димитър Бербатов - с това не мога да се съглася. Но има и нещо по-важно. Не е редно чрез националната медия да се правят внушения от рода, че един футболист и то Капитана на отбора, е играл симулативно, посъветван за това от Клуба си. Най-малко е несериозно и безотговорно, още повече това да се прави преди да е получена официалната информация за това, дали той наистина е получил контузия. Та това е национален ефир. Това е медията, която в най-голяма степен сформира общественото мнение. И следва веднага прословутият български принцип - "Иди доказвай, че нямаш сестра". Една такава теза е неуважение в голяма степен и към Клуба, в който Митко играе, и не знам как биха реагирали ако този коментар стигне до тях. Далеч съм от мисълта да оправдавам чисто в спортно-технически план това което показах  футболистите по време на вчерашния мач, а това не е моя работа.
Естествено всеки има право на мнение и право да го изразява, но това дали Митко трябва да бъде викан, или не, в Националния отбор е от компетенцията на спортнотехническото и административно ръководство на БФС, а не от хората, които коментират съответните мачове.

- Вие сте завършил семестриално журналистика. Смятате ли, че се обслужват интереси в спортната журналистика и изобщо можем ли да говорим за свободна такава в България?

- Има една стара истина, която гласи "Безплатен обяд няма". В България за радост има свобода на печата и словото не само за журналистическата гилдия, но и за обикновените хора. Друг е въпросът дали обществото е подготвено за това нещо. Това изисква много време.

- Вчера Борислав Михайлов каза, че футболистите трябва да бъдат обвинявани за провала, а не ръководството. Днес сутринта Йордан Лечков изрази същото мнение и добави, че нищо чак толкова голямо не е станало. Какво е вашето мнение?

- Не съм аз този, който трябва да коментира думите на Президента на БФС. Това е Ваша работа. Напълно съм съгласен с него обаче, че на терена играят футболистите, а не спортно-техническото или административно ръководство.

- Не смятате ли, че Националният ни отбор се намира в някаква криза? Всеки мач играем все по-зле и по-зле, макар че Боби Михайлов каза, че сме нямали загуба 9 мача поред?

- Аз не съм привърженик на думата "криза". Националният ни отбор е такъв, какъвто е и може би един от проблемите е, че нашите очаквания са доста по-големи от реалностите. Колкото и да е банално, още древните са казали, че "никой не може да надскочи сянката си".

- Банален въпрос, но все пак виждате ли някакъв начин за излизане от кризата?

- Аз не искам да навлизам в сферата на действие на ръководството на Футболния съюз, но корените на това, което Вие наричате криза са много дълбоки и са далеч назад в последните 10-15 години. Футболът не е изолирано явление. Той е функция на цялостното икономическо и обществено-политическо състояние на държавата. А нашата държава продължава да бъде в криза. Спирам дотук, защото не бих искал да навлизам в политиката.

- Да се върнем малко и към българския клубен футбол. Ако сравните времето когато бяхме изпълнителен директор на ЦСКА през 1993 година със сегашното, не смятате ли, че българският футбол изостана повече като качество, отколкото преди или пък се разви, но изостана от развитието на останалите държави?

- Безспорно е така. Та през последните 10-15 години ние нямаме почти никакъв регистиран успех, както на клубно, така и на национално ниво във всички възрастови групи. Определено изоставаме в развитието и вината за това не носи само едно или друго поколение футболисти. Причините са комплексни и много дълбоки.

- Как се аклиматизира Митко Бербатов в Манчестър, който е доста по-скучен град от Лондон?

- Митко няма никакви проблеми с адаптацията където и да е. Както и самият той каза, на него му е напълно достатъчно да играе там, където се чувства щастлив, (а в Манчестър Юнайтед той наистина се чувства щастлив) и да има една палатка, където да спи, и едни телевизор. Въпрос на характер.

- Посещавате ли други спортни събития освен футболни мачове и има ли игра, която да ви завладява повече от футбола, макар че сте били и известно време футболист? Интересувате се вероятно и от волейбол.

- Когато имам свободно време с удоволствие посещавам волейболни или баскетболни мачове. Не съм забравил, че 5 години бях президент на волейболния клуб ЦСКА. Гледам с удоволствие тенис, Формула 1.

- Пътувате много често. Не ви ли омръзна България вече?

Пътуването е част от професията ми. Но камъкът си тежи на мястото. Аз си обичам Родината и не бих я сменил с никоя друга. Колкото и банално да звучи това. Нямам намерение да се променям.

- Замисляли ли сте се къде бихте искали да живеете, когато дойде време да изкарате спокойно следващите си години от живота?

- Да бъдем живи и здрави! Аз смятам да поработя още някоя и друга година и след това да се оттегля в почивка - без мобилни телефони, без интернет и сайтове, без телевизия - без пътувания. Най-лошото обаче е, че знам, че това е невъзможно.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dendo
24.11.2008 16:57

И на друго място го писах. Моето мнение е, че са им много дискотеките и паричките и своеволията. Неможеш с нагласата че излизаш да пориташ 90 мин и да вземеш премийка пък недай си боже Бербатов да вкара и да спечелим и да станеш герой наред с другите.Това са мишовска,мижитурска и мерзавска душевност на БГ "футболиста", която незнам как ще се изкорени. Тов са едни мишки в лабиринт и никой незнае къде се намира. Обаче я ги пусни в кръчмата веднага се ориентират. Очевадно е че Митко не играе на 100% ама реално толкова си можем. От ЦСКА съм обаче много харесвам играчи като Гошо Петков които се раздават. Който обича да губи няма място в тази игра. Аз съм на принципа ако правиш нещо прави го с желание иначе няма смисал.

hektors
22.11.2008 17:40

За мен Бербатов е най-добрият български футболист.Така,че защо трябва да оплювате най-добрите не мога да разбера.

vsk
21.11.2008 10:49

Я го зарежете Емо истината е че рибата се вмирисва от към главата а в случая това е БФС - първо май трябва да се смени ръководството и после целия треньорски щаб а бил Барби или който и да е щом не иска да играе няма смисъл да го викат ако трябва да съберат отбор от Б група но да се вижда на терена е се раздават а не да се разхойдат като на сутришна разходка в парка.лично мое мнение е че никога няма да се оправи държавата ни а камо ли футбола - Така мисля за съжалениемакар да съм абсолютен оптимист!

captain123
21.11.2008 10:16

От интервюто разбираме че, наистина г-н Данчев е завършил журналистика. Има дар слово. Но освен отговора на първия въпрос всичко останало надолу са общи приказки, които може да ги каже всеки един от форума. Напълно подкрепям коментара на danas1970. Всеки си има право на мнение. Но не използува ли г-н Данчев националния ефир, от който голяма част от аудиторията си съставя уж мнение, за да манипулира зрителите. Като че не виждаме какво става на терена.

danas1970
20.11.2008 22:37

Напълно споделям казаното от Петър Василев,че на националният отбор НЕ СА МУ НУЖНИ футболисти с ПОДОБНА МОТИВАЦИЯ.Или по-точно казано без никаква мотивация.А на вашата реакция по време на почивката се забавлявах искренно!Знаем,че Барби ви е доста скъп,но моля ви не се изказвайте толкова неподготвен.Не за друго,просто щяхте да сте много забавен,ако не бяхте трагичен!

danas1970
20.11.2008 22:30

г-н Данчев,аз съм на 38 години и няма смисъл който и да е да ми вменява нещо.Имам си глава на раменете и съм в състояние да си изградя собствено мнение.А то е следното:
Откакто Димитър Бербатов премина в Манчестър Юнайтед,загърби националният отбор и идва само за присъствие.Играе СИМУЛАТИВНО и никой неможе да ме убеди в противното.А че покрай него и другите започнаха да карат Ганкиното си е факт!

Resorter
20.11.2008 22:29

Положението в Българския футбол и трагично... загубата от "приятелската" среща със Сърбия (6:1 + 2-те изтървани дузпи и 2-те греди) е достаъчно красноречив факт. Бербатов трябва да бъде най-малко обвиняван, освен него и още 4-5 човека просто нямаме достатъчно добри футболисти. За коментаторчето Василев, няма какво да говоря, все пак спортен журналист от БНТ, а знаеме на какво "изключително професионално" ниво са те.
Ако нещата продължават да затъват, ще стане като със Стоичков и сами ще си изгоним най-добрия футболист, който най-ярко рекламира името на България по цял свят, което само ще потвърди колко сме недодялъни...

Dororo
20.11.2008 21:55

хахаха.Мързи го да играе?С кой да играе виждаш ли ги другите лекета.Недейте да обвинявате само Бербатов,защото той е най успелия български фудболист в момента.Защо другите не се замислат и не се стегнат та да направат един отбор?

koko_dinev
20.11.2008 19:33

Ае Емо, то е ясно , че ще го защитиш. Кажи защо играе слабо за национала, а не че е щаслив в Юнайтед! Изглежда, че малко си го мързи май и не му се занимава да се раздава за националния