Световно в гетото

13:50
Световно в гетото
Совето център на световния футбол! Това дори и Нелсон Мандела не го е мечтал. Но е факт.

Цялата планета следи събитията на 94-хилядния стадион "Сокър сити" в гетото, в което по различни данни, ако въобще може да има преброяване, живеят от 4 до 6 милиона тъмнокожи. В Совето - най-известното предградие на Йоханесбург, на 11 юни се откри събитие №1 в света за годината и тук ще падне завесата на мондиала на 11 юли. Подобна чест и привилегия никой не е оказвал на местните. Дори когато пада режимът на апартейд в началото на 90-те години.

Преди 11 месеца екип на "Труд" влезе в гетото по време на "Конфедерейшън къп", сега там ни върна любопитството.

Какво се е променило? Две неща впечатляват веднага - многото деца, които играят футбол на улицата и потокът от туристи. Разбира се, на фона на зловещите предупреждения, че разходката може да е последната в живота ви, маршрутът на почти всички гости е ограничен.

Музеят на апартейда, къщата на Нелсон Мандела и кафенето към нея на бившата му съпруга. Туристите с добър гид, знаещ безопасните трасета, може да разшири територията с най-популярната улица "Вилаказа" и ресторант "Уандис". Маршрутите имат значение, ако не искате да потънете в "мъртвата част", където контролът е невъзможен. Но в кое гето по света не е така?

"Вилаказа" е единствената улица в света, на която живеят двама Нобелови лауреати за мир - Нелсон Мандела и Дезмън Туту. Близо до нея е стадионът на "Орландо пайрътс", един от трите местни гранда заедно с "Кайзер чийфс" и "Мамелоди Съндаунс", воден до април от Христо Стоичков. На мачовете на "пиратите" идват по 40 хиляди, но шефовете не са доволни от холандския треньор Руди Кроол и търсят нови варианти.

Камата е един от тези, които феновете искат най-много да видят "на палубата". "Орландо" финишира пети, а "Кайзер чийфс", тимът на сърцето на Мандела - трети. Стоичков стана вицешампион и сега се счита, че огненият му характер може да даде сила на "пиратите" за абордаж на титлата.

Но... нека се върнем към туристическата тема. По време на апартейда Совето се обособява като мястото, където живеят тъмнокожите, докато са на работа в града или в златните мини.

Натъпканите до невъзможност със стотици бачкатори жълти автобуси са спомен, който никога няма да напусне местните. Тръгвали са на работа от 5 до 7 сутринта и са се връщали от 17 до 19 в края на деня.

Днес промяната е, че ги няма жълтите автобуси. Колкото до белите... хора, те не могат да се видят по улиците на Совето. Местните живеят все така мизерно - малцина се радват на луксозните за района дървени къщи. Повечето са подслонени в сглобени от ламарини колиби.

На този фон странно модернистично се е вписало кафенето на бившата съпруга на Мандела, разположено срещу сериозно реновираната къща на вожда, където е живял в средата на миналия век. Апропо, сега на световното върви и друг бизнес - фланелки с щампиран остров Робен, където е затворът, в който лежал около четвърт век Мандела. Също и тениски със затворническия му номер - 46 664.

Музеят на апартейда събира най-много туристи заедно с намиращия се пред него монумент на Хектор Патерсън - убитото момче по време на бунтовете на тъмнокожите през 1976 г. Тогава една снимка обикаля и шокира света - застреляният Хектор е носен на ръце от своя брат. Сега музеят носи името на Патерсън-младши, докато следите на брат му се губят някъде в Африка.

Едва ли има тъмнокож шофьор, който да не ви покаже и боксовата зала, в която е тренирал Мандела. По-късно заради него на ринга за снимка там се качват великите майстори на ръкавиците Майк Тайсън и Ивейндър Холифилд.

А печените водачи се шегуват с туристите, че щом са оцелели на обиколката в Совето, имат право да похапнат в най-хубавия ресторант в гетото - "Уандис". Тук е последната спирка от маршрута на ВИП гостите. Стените са невъобразима фреска от подписи, визитки, банкноти, пожелания...

От големи снимки се усмихват политици, спортисти, певци. Срещу 12 евро можете да похапнете колкото пожелаете от африканската кухня.

Година по-късно босът на ресторанта е още по-любезен, може би и заради световното. Имал мечта да посрещне тук Марадона. Обещава да му сложи бюст, ако това стане. Ако ли не - все още Рууд Гулит ще е най-известният футболист, който го е посещавал.

Всъщност кой знае? Нали и Мандела не бе мечтал за мондиал в Совето. А сега "Сокър сити" се издига в гетото. Да, футболът променя света, макар и за кратко.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация