Вижте какво се случва в Северна Корея по време на Мондиал 2010

15:11
Вижте какво се случва в Северна Корея по време на Мондиал 2010
Отборът на КНДР ни показа учудващо приличен футбол срещу световния колос Бразилия. Националите на Северна Корея станаха симпатични на доста хора със сърцата си игра, а най-много впечатли звездата Йон Тае-Се. Ето и малко повече подробности за феновете и начина, по който те следят оттатък “желязната завеса” световното първенство в ЮАР.

На “Елис Парк” в Йоханесбург изненадващо имаше група фенове на КНДР, които видяха загубата с 1:2 от Бразилия. Те заеха специално отделен блок на второто ниво на стадиона, простиращ се на пет реда. Около 40 мъже и жени бяха облечени в червено, носеха еднакви червени шапки и развяваха малки севернокорейски знамена. Фронтално срещу тях, на противоположната трибуна, имаше и друга група от фенове на комунистическата държава. Те бяха като огледално отражение на първата агитка – всички облечени изцяло в червено.

43-годишният Ким Йон-Чон, един от феновете на КНДР, обяви, че цялата им група наброява около 300 човека. Всички те са преминали специално проучване от страна на държавата, преди да бъдат допуснати да пътуват за първенството в ЮАР. Той разясни, че феновете са пътували от Пхенян до Африка през Пекин, но не са китайци. Агитката ще остане в ЮАР толкова дълго, колкото и националният отбор.

Китайската държавна агенция “Шинхуа” твърди, че управляващите в КНДР са предложили билети за Световното на спортните власти и туристическите агенции в най-голямата азиатска държава. Китайските журналисти в ЮАР приемат севернокорейския тим като свой. Освен това според “Шинхуа” поне 1000 китайски танцьорки и музиканти са наети, за да подкрепят КНДР на Мондиал 2010.

С изиграването на първия мач на КНДР на световното първенство стана актуален въпросът дали срещата е била предавана по телевизията в Северна Корея. Именно заради излъчването на двубои от Мондиал 2010 в комунистическата държава имаше малък скандал с южнокорейската телевизия SBS, която държи правата върху турнира за целия Корейски полуостров. От Азиатския телевизионен синдикат разкриха, че на КНДР се доставя безплатна картина за мачовете от Мондиал 2010, за да може жителите на страната да станат свидетели на участието на своя отбор в ЮАР.

Директорът на базирания в Куала Лумпур съюз Джон Бартън обяви като безсмислени изявленията, че в Северна Корея мачовете от световното първенство се предават чрез пиратска кражба на сигнал.

“В КНДР получават директна картина от първенството с благословията на ФИФА. Сигналът е законен и севернокорейците не правят нищо нередно. Те не са пирати. Това е спорт и той е аполитичен. Пхенян получава нашия сигнал безплатно, за да може жителите на страната да гледат отбора си. Искаме в Северна Корея да видят какъв е животът отвъд завесата, която ги разделя от останалия свят”, заяви Бартън.

Въпреки че получава картината от мачовете директно, севернокорейската държавна телевизия налага цензура върху излъчването. Двубоите от Мондиал 2010 се предават с поне ден закъснение. Срещата между ЮАР и Мексико, игран в петък, бе показана в събота. Победата на Южна Корея над Гърция, която бе в събота, бе излъчена в понеделник.

Двамата севернокорейски коментатори хладнокръвно пренебрегнаха достойнствата на играта на южните си съседи и предлагаха на зрителите предимно обща информация за класирането на отборите в световната ранглиста и правилата на футбола. Те не обърнаха сериозно внимание на гола на Парк Джи-Сунг и предложиха технически анализ на причините, довели до победата на Южна Корея.

Японски вестник обяви, че феновете в КНДР тайно подкрепят изявите на тима на Южна Корея. Изданието се позовава на неназован гражданин на Пхенян, който твърди, че севернокорейците ненавиждат консервативното правителство на южните си съседи, но харесват жителите на страната. “Гражданите на КНДР без изключение подкрепят отбора на Южна Корея”, твърди базираният в Япония в. “Чосон Синбо”, който се счита като неофициален говорител на севернокорейското правителство.

Интересът към световното първенство в ЮАР е огромен на разделения Корейски полуостров, след като и двата отбора се класираха за Мондиал 2010. Участието на двата тима на световното първенство идва в момент, когато отношенията между държавите отново са обтегнати. Повод за това е потъването на южнокорейски боен кораб, за което от Сеул обвиняват режима в Пхенян. При инцидента загинаха 46 южнокорейски моряци.

КНДР се класира на световно първенство за първи път от 44 г. При предишното си участие през 1966 г. севернокорейците победиха Италия с 1:0 и стигнаха до четвъртфинал, където отпаднаха от Португалия. Най-големият успех на Южна Корея на планетарен шампионат бе през 2002 г., когато страната бе съвместен домакин на турнира заедно с Япония. Тогава тимът стигна до четвъртото място.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

idol_bg
18.06.2010 03:33

Баси.... и комунягите.И ние бехме зад желязната завеса,но чак толкоз... да предават мачове с дни закъснение от световни финали...това не е било никога в БГ.Спомням си още мачовете които наще даваха от световното в Испания 82.Наистина не даваха всичките мачове както сега,но най-важните ги даваха... четфъртфиналите ,полуфиналите и финала.После в Мексико 86 вече си предаваха абсолютно всички срещи и то директно,а не на запис,след 5 дена.... *lol*

MB_KrisS
17.06.2010 00:26

А през 1966г. на четвъртфинала срещу Португалия, Корея повежда с 3:0 за 30 минути и след това губи с 3:5 *lol* Но иначе играха много сърцата срещу Бразилия.