Изкупиха телевизорите в Бразилия, за да гледат момчетата на Дунга

12:25
Изкупиха телевизорите в Бразилия, за да гледат момчетата на Дунга
От вторник животът в Бразилия спира. Вероятно - за месец напред. Вечерта “селесао” ще открие самба фестивала на световното в мача срещу Северна Корея. И жизненият цикъл в страната на кафето започва да се търкаля като топката “Джабулани”.

Треската започна с масовото изкупуване на нови телевизори. Търговията скочи с 30 процента в навечерието на мондиала и някои от моделите се изчерпаха. Бразилците пазаруват най-новите и модерни апарати, за да гледат на качествена картина триковете на Кака и компания.

В деня, в който футболистите със златисти екипи ще стъпят на терена в Йоханесбург, в тяхната родина денят ще престане да бъде работен. Централната банка разреши на търговските банки да затворят клоновете си по-рано. Валутният пазар ще има символично работно време. Повечето държавни агенции изобщо няма да отворят. А там, където ще се “работи”, вече са монтирани големи телевизионни екрани, където служителите ще прекарат времето си. Училищата разпускат децата, същото правят със служителите си и много частни фирми. Защото знаят, че не може да очакват каквато и да е “трудова дисциплина”, когато бразилските футболисти играят на световно.

Националният конгрес (б.р. - парламентът) също си гласува ваканция в дните, когато отборът има мачове. Чуждите инвеститори все пак отдъхнаха, когато Сенатът прие промени в законодателството за петролната търговия. Съществуваше опасност, че ако тези мерки не бъдат взети преди световното, може да се протакат чак до есента и това да доведе до рецесия.

Единственият скок в икономиката в следващия месец ще имат отраслите, които реализират потребление във връзка със световното. Вече стана дума - търговия с телевизори, фланелки, консумация на напитки и т.н.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари