Бекенбауер: Дунга е по-напред от Марадона

09:22
Бекенбауер: Дунга е по-напред от Марадона
Франц Бекенбауер е световен шампион като играч, треньор и организатор на турнира през 2006. В Йоханесбург той разказва какво вижда в огледалото, защо не му трябва интернет и кой ще настигне него и Марио Загало. Интервюто е на "Билд", поместено в "7 дни спорт".

- Свирихте ли на вувузела?

- Да, и изкарах няколко тона. Трябва да си прилепиш плътно устните и да духаш силно. Моят син ми показа как се прави, той свири на тромпет. Когато идвах преди време, купих няколко вувузели и ги занесох вкъщи. Много е добър, съседите се радват.

- Вие можете всичко. На какво се радвате?

- На моите деца, годините минават и отношенията ни се промениха. Преди, когато имаха проблем, отиваха при майка си. Но сега не съм толкова зает и понякога, когато им трябва нещо, молят и мен.

- И какво искат?

- Да им разкажа нещо или просто да играем. В нашата къща има един коридор към кухнята - превърнали сме го във футболно игрище. Има две врати - на кухнята и на моя офис. Отваряме ги и ритаме, докато не счупим нещо в офиса или в кухнята.

- Играят ли футбол на компютъра?

- Малките играят "ФИФА мениджър". Синът ми се хвали: "Татко, Байерн пак спечели с 8:0." Но когато го заведа на стадиона, разбира, че не е толкова лесно. Аз мога и без компютър.

- Значи не се ровите в интернет.

- Моят асистент мъкне един "Блекбери", за да си чете електронните писма. Бяхме в Москва и Абу Даби, но той не видя почти нищо. От летището до града все ровеше в телефона. Аз гледах морето и си почивах. Кое по-важно? За какво ми е цялата информация, какво да правя с нея?

- Можете да я преработвате и анализизирате.

- Но това не интересува никого.

- Вашата информация е важна.

- Наистина ли? Колко смешно!

- Имате ли тайни?

- Аз? Та всичко за мен го пише във вестника.

- Можете ли да си представите, че някой не ви познава?

- Ах, със сигурност. Но какво значи познава? Казват: Франц ли? Онзи от телевизията. Младежи ме спират и се интересуват: Гледах ви в една реклама какво всъщност правите?

- Какво отговаряте?

- Питам ги къде са ме видели. Не знам къде ме дават в момента, не гледам много телевизия. Не познавам днешните актьори, моите герои бяха Франк Синатра, Джон Уейн, Клинт Истууд.

- От какво се интересувате?

- Сега от детски филми: "Вики и силните мъже". Това е триизмерен филм. Летят дракони и трябва да се криеш, за да не те хванат.

- Накъде се развива футболът?

- Завладяха го жонгльорите, агентите. Във футбола можеш да спечелиш много пари, да се прочуеш бързо. Всеки иска да участва.

- Всяка кавга в Германския футболен съюз се приема като държавна криза.

- Понякога не мога да повярвам. Не трябваше да се провалят преговорите за новия договор на селекционера Йоахим Льов. Това беше грешка.

- Той води отбора в ЮАР, но не е ясно дали ще подпише след световното.

- И какво? 6 години бях треньор на националния отбор без договор. Херман Нойбергер (бивш президент на футболния съюз) ми казваше: Хер Бекенбауер, трябва най-после да подпишете. Аз отговарях: За какво ми е? Ако не ми се работи, ще ви кажа. Вие също може да ми кажете, ако не ме искате. Ще си подадем ръка и ще се разберем. За какво ми е договор? За да си уговоря неустойка? От това печелят само адвокатите.

- Вие спечелихте купата като треньор и играч. Има ли тайна за успешен турнир?

- Не става без работа, дисциплина и ред. Ние, немците, трябва да работим повече. Никога не сме били творци като бразилците. Сега и Балак го няма, без него ще ни е трудно. Той респектира съотборниците си и плаши съперниците. Германия пак може да е шампион, но всеки трябва да даде пет или десет процента повече. Тогава ще се класираме на финала.

- Кои са вашите фаворити?

- Естествено Бразилия - силен отбор, с отличен дух. Испания е най-добрият европейски отбор - организирани, покриват целия терен, не правят случайни движения. Аржентина и Англия също са в моя списък. Капело промени англичаните. След това сме ние, защото никога не се отказваме и се борим до края. Не трябва да забравяме Италия, Холандия и Франция.

- В Африка се обръщат към вас само с Кайзер.

- Може би защото само двама са печелили титлата като играч и треньор - бразилецът Марио Залаго и аз. Чакам третия.

- Марадона..

- Възможно е. Но ако сравним отборите на Марадона и Дунга, Бразилия е крачка напред. Аржентина се класира трудно, чак в последния мач.

- Парите ли са тайната на модерния футбол?

- Парите стимулират. За победа в КЕШ получавахме 10 000 марки. Това бяха много пари тичахме като великденски зайци.

- Като футболист бяхте бунтовник, днес изглеждате като мил старец.


- Успокоих се. Вижте ме: огледалото показва колко съм се променил.

- Какво мислите за днешната топка и днешните обувки?


- Топката лети като по конец. Обувките са толкова леки, че не ги чувстваш.

- За кои играчи това е предимство?

- За техничните, като Меси. Той е най-добрият.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация