Марио Кемпес: Атаката на Аржентина е чудовищна

08:42
Марио Кемпес: Атаката на Аржентина е чудовищна
Марио Кемпес-Убиеца (55 г.) е голмайстор №1 на домакинския Мондиал в Аржентина през 1978 г., когато "Гаучосите" грабват първата си световна титла. 28 г. по-късно бившият нападател вече живее в САЩ и ще се подвизава като тв коментатор за ESPN по време на Мондиала. А от него Кемпес очаква много от аржентинската селекция, като в списъка си с фаворитите слага още Испания, Бразилия, Германия и Италия. Интервюто на "Ди Велт" в легендарния футболист е поместено в "7 дни спорт".

- От какво значение е за Вас Мондиалът?


- Като малко момче си мечтаех да играя за някой от големите отбори в Аржентина (минава през Ривер Плейт). След това целта ми бе да играя за националния отбор. Мисля си, че така е за всеки футболист. За тези, които имат привилегията да играят на световното първенство, то е връх в кариерата.

- В навечерието на първенството ФИФА отнесе доста критики за избора на ЮАР. Имате ли някакви забележки по отношение на организацията или сигурността?

- Всяка страна, всеки континент би трябвало да получи право да организира подобен форум. Не мисля, че ЮАР е лош вариант. Естествено, трябва да изчакаме, за да видим нивото на организацията и състоянието на стадионите. Но си мисля, че африканците ще се представят като добър домакин и ще посрещнат с отворени обятия феновете на футбола от цял свят.

- Нека да поговорим за Аржентина. За разлика от повечето от отборите селекцията на Диего Армандо Марадона изигра само една контрола. Недостатък ли е това?

- Може би с изиграването на още някой мач можеше да има повече възможности за изчистване на грешките от слабите квалификации. От друга страна обаче, рискът някой да се контузи е по-голям, отколкото в тренировките.

- Очакванията в родината ви са огромни, особено за Лео Меси. Как ще се справи подобен играч с такова напрежение?

- Отговорността не трябва да пада само върху един играч. Иначе можем да кажем, че Меси е лицето на отбора. Но няма как той сам да изведе Аржентина до световната титла. Всички ще трябва да допринесат. Треньори, лекари, физиотерапевти и не на последно място играчите. Но не трябва да се забравя, че напрежението е огромно, защото от последната титла на Аржентина минаха 24 г.

- Най-добрият резултат след титлата в Мексико през 1986 г. беше участието на финала в Италия през 1990 г. Какви са шансовете този път?


- Ранно отпадане би било катастрофа. Все пак в отбора има играчи от най-силните клубове в Европа. Като единици Аржентина разполага с най-добрите играчи в света. А ако се прибави и характерът ни, който не ни дава да губим топката, бихме могли да стигнем много напред.

- Но в квалификациите Аржентина често играеше без каквато и да е била концепция. Сега разпознавате ли такава?


- Мисля си, че първоначално Диего ще се опита да стои стабилно в защита, за да не допускаме голове. А в атака потенциалът ни е чудовищен.

- Как оценявате развитието на Марадона като национален селекционер?

- Марадона започна да се учи начело на Аржентина, така да се каже като стажант. И с течение на времето си извади необходимите изводи. Сега вече няма право на грешка. Сбъркаш ли на световно, си тръгваш рано-рано.

- Какво значение за аржентинския футбол като цяло ще има евентуалният успех на Марадона?


- Ако Марадона триумфира, триумфираме всички. Към ден днешен той е голям играч, който в кариерата си е спечелил всички важни титли. Убеден съм, че е способен да направи същото и като треньор. Той обаче трябва да обясни на играчите какво очаква от тях, за да могат те да тръгнат по начертания път. Опитът на Марадона като играч може да се окаже решаващ в надъхването точно преди мачовете. Но в крайна сметка всичко се решава на терена.

- Очаквате добро представяне от Аржентина. Кои са другите ви фаворити?

- Моят фаворит №1 е Испания. Те са най-добрият отбор. Германия също не трябва да бъде отписвана. За Бразилия няма какво да говорим, дали играят добре, или не, пак са сред фаворитите. Не трябва да се забравя и сегашният световен шампион Италия. Те винаги тръгват трудно, но са сред главните герои. Не бива да се отписват Холандия и Англия.

- Кой може да поднесе изненадата?


- Кот д\'Ивоар и Камерун, въпреки че не се знае точно какво е състоянието им. А домакинът ЮАР има минимален шанс да прескочи групата си.

- Марадона обяви, че ще тича гол по улиците на Буенос Айрес, ако Аржентина стане шампион. Минавало ли ви е през ум да захвърлите дрехите, след като грабнахте титлата през 1978 г.?

- Не, даже и за секунда. Никога не бих празнувал по един и същ начин с Диего. И то заради една много проста причина - в Аржентина през юли е зима и си е доста студено! Не бих си събул даже чорапите! Но това са типичните закани на Марадона. И най-вероятно ще направи това, което е казал. Даже на мен ми се иска да го стори. Защото това значи, че Аржентина ще е станала световен шампион.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация