Британски психолози откриха главната причина за пропуснатите дузпи във футбола

17:50
Британски психолози откриха главната причина за пропуснатите дузпи във футбола
Психолози от Университета в Екзитър откриха главната причина, поради която се пропускат дузпи във футбола, съобщава "Ройтерс".

"Кристално ясно е, че когато един футболист трябва да изпълнява наказателен удар, той е поставен под голямо напрежение. В подобни случаи хората са програмирани така, че да следят най-вече обекта, от който идва заплахата. Това в случая е вратарят", разкрива Грег Ууд, който в последните месеци се е посветил на това да открие формула, която ще вдигне проклятието от националния отбор на Англия. Както е известно, в последните години албионците отпадат на големи форуми именно след изпълнение на дузпи.

"Всъщност е много просто. Футболистът, който застане зад топката, трябва напълно да игнорира вратаря. Все едно стражът не съществува. Главният фокус трябва да е върху мястото, където играчът иска да насочи топката", продължава психологът Ууд.

Учените от Университета в Екзитър, естествено, не оставят интересната си теза без доказателство. Ученици от детски и юношески футболни тимове са били използвани като "опитни зайчета". На някои от тях са били поставяни очни сензори, които са улавяли точно накъде е насочен погледът на футболиста преди да шутира в дадена ситуация.

На базата на това се е стигнало до заключението, че малчуганите, които са гледали към един от двата ъгъла на вратата преди да бият дузпа, по-често бележат. Футболистите, наблюдавали реакциите на вратарите, пък били по-предразположени към това да пратят коженото кълбо близко до стража.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ip
08.06.2010 09:08

Аз това го открих в 1-ви клас.. пък оттогава колко неща съм открил *lol*

BoBi_Levskara
08.06.2010 00:56

Да не се тея същитите които преди време откриха идеалнато изпълнение на дузпа.Ако са същитете просто нямам думи.Все едно сега някой да каже, че е отркил топлата вода, след това тока, и т.н.

fcb_spain
08.06.2010 00:15

аз пък съм слу6ал 4е дузпите трябва да се бият в стил барби (сре6ту евертън за карлин къп миналата година) *joking*

DuFkaTa
07.06.2010 22:36

Аз пък съм чувал че трябва да бийш дуспата директно във вратаря с сичка сила.

Notlike
07.06.2010 22:21

Те не участваха на Евро 2008, ако се не лъжа бе *lol* Иначе вижте майстори на дузпата като Дел Пиеро и Кларънс Зеедорф. Тея пичове винаги бележат и никога не се пропукват. До последно гледат мястото, където ще бият дузпата. Единият технично избира посоката, другият боде в горния ъгъл с много сила. И какво ще направи вратарят? Това е дузпата - насочваш се в единия ъгъл и трополиш. Най-важното е изпълнението да не е слабо и да не е в обсега на вратаря. Другото е без значение..

fcb_spain
07.06.2010 20:10

само не знам за6то сте дали за пример англия,на евро 2008 пак ли ги отстраниха 4рез изпълнение на дузпи *joking*

cr9naldo
07.06.2010 19:53

manutd мн си тъп ве по хубу не пиши балъков като биеше дуспи съм забелязвал, че гледа в единия ъгъл и бие в другия нещо да имаш да кажеш? В този сайт пълно с некви олигофренчета дето си мислят, че разбират пък всъщност даже чекия незнаят как да си направят клошари смешни

ManUtdTillidie
07.06.2010 19:16

Кви психолзи , кви психоаналитици . Иначе не разбирам само какво недоволствате , те са напраили опити вие просто дрънкате и философсвате.

Liverpool_sl
07.06.2010 19:03

Каде ва отглеждат такива умни бе?Вие сте едни нещастни психолошчета...

MB_KrisS
07.06.2010 18:40

Тия хора нямат ли си друга работа? Кой им плаща за това? Най-добрите дузпаджии гледат до последно вратаря и като го видят къде се хвърля, само леко чукват топката в обратния ъгъл. А ако гледаш ъгъла, в който ще биеш вратаря винаги ще забележи погледът ти и най-вероятно ще хване дузпата. *thumb_down* С такива играчи и такива учени англичаните няма как да бият на дузпи. *joking*

bang007
07.06.2010 18:22

*thumb_up* голямо откритие . а те пък били правили опити със деца... все едно няма разлика с професионалните фуболисти. както и да е чудя се кой им плаща на тия да се занимават с глупости

Hella
07.06.2010 18:04

Ако са я открили чак сега, много жалко за тях *lol* Викам, че ще прочета нещо ново, а то, това което всеки предполага и знае...