Боримиров: Гонзо направи катастрофа

10:45
Боримиров: Гонзо направи катастрофа
Подобно на Наско Сираков Даниел Боримиров също е от хората, които не пестят критиките си към сегашното управление на Левски. Поради това решихме да потърсим бившия директор на сините, който доста се разпали по темата. Ето какво каза Боримиров пред "Тема Спорт".

- Господин Боримиров, защо мнозинството не харесва сегашното ръководство на Левски?

- Защото няма необходимия капацитет и Върши само глупости. Обявяват планове и обещания, но виждаме, че нито се спазват, нито отговарят на истината.

- Със сигурност сте гледали интервюто на Наско Сираков. Съгласен ли сте с това, което той каза?

- По-скоро Сираков потвърждава това, което съм казал. Бях един от първите, който започна да говори по темата "Левски", защото много хора и легенди на клуба се въздържаха по една или друга причина, но аз не мога като левскар да остана безразличен. Много пъти и пред вашата медия съм критикувал това ръководство на Левски, защото мен ме боли и ми е обидно.

- Сам казахте, че много хора в Левски не искат да говорят. Мълчанието им обаче не оказва ли негативно влияние върху клуба?


- Абсолютно. Липсата на критика удължава агонията на Левски. Защото всеки, който обича Левски, би трябвало да положи някакво усилие, за да направи така, че отборът да излезе от това състояние, в което се намира.

- Наско Сираков зададе много въпроси към сегашното управление. Вие какво искате да чуете от Георги Иванов?


- Да. Наско правилно ги зададе и както самият той каза, си е извоювал правото да говори за случващото се в Левски. Смятам, че и аз имам правото да говоря тъй като съм постигнал немалко успехи с отбора - и като футболист, и дори за едната година, в която бях ръководител.

- Да чуем тогава въпросите ви...

- Школата! Искам отговори за развитието на младите футболисти в школата. Къде са те? По мое време абсолютно всички гарнитури станаха шампиони - на републиканско и на градско първенство. Начинът, по който се работи в нашата школа, трябва да се подобри, защото за момента нямаме млади футболисти, които по един-два-ма да вкараме в мъжкия отбор. Това е гръбнакът на Левски от 4-5 години насам, сега не е така. Взимаме, меко казано, спорни футболисти от каквито и да било отбори. В този случай по-добре в рамките на година да се пуснат в първия отбор повече юноши, за да се обиграват и същевременно с това да бъдат подпомагани от по-опитни футболисти. Сега селекцията служи за пълнеж. Продаваме си добрите играчи на безценица. За съжаление обаче това е клубната политика на Левски в момента. Тези въпроси задавам директно на Гонзо! Той излиза и казва пред медиите едно, а върши съвсем друго. Задайте му и вие въпроса защо се получава обратното на това, което говори. Стигнахме дотам Левски да се радва на третото място. За мен това е пагубно за такъв отбор с такива традиции.

- Липсата на финансови средства ли е основният проблем?

- Не, за мен са много важни отношението между ръководство и футболисти и техният манталитет. Учудва ме сегашното положение, тъй като играчите са горе-долу същите. Гонзо тръбеше, че като направи зимната подготовка, ще побеждава в 15 мача и ще стане шампион. Пълна глупост! Първата му грешка дойде още с това, че заведе отбора на лагер в Каварна, където 5 дни ги държаха в някакви зали. Това е пълен абсурд. Непростимо е за един отбор като Левски да се готви на такова място. Освен това кажете колко контроли изигра Левски. Ужасно малко. Как тогава да се избистри съставът? Поне аз не видях нито едно заучено положение през тази година, с което да изненадаме съперника. Това напълно говори за капацитета на това ръководство.

- И въпреки това Батков дава пълен картбланш на Георги Иванов...

- Има една поговорка "Гарга с гълъб не лети". В момента Батков използва Гонзо като буфер.

- Смятате ли, че Георги Иванов има пълната власт на "Герена"?

- Не знам как е. Но не мога да проумея, че селекцията на Левски е поверена на Заберски и Жейнов. Тях нищо не ги свързва с клуба.

- Как ще се представи Левски в Европа тази година?

- Иска ми се нашият клуб да тръгне нагоре, но по начина, по който се работи през последната година, няма как да стане. Особено с приказките, които нямат нищо общо с реалността.

- По телефона ли се назначават треньорите на Левски?

-(Смее се.) Разбирасе, че не. Това е несериозно. Когато водиш преговори с един треньор, той би трябвало да ти изложи становището и бъдещето на този отбор. От няколко разговора по телефона обаче... С Ясен бяхме колеги като футболисти. Смущава ме, че през последните две години не е работил никъде. Да си призная, доста ме учуди изказването му, че е чакал толкова време Георги Иванов да му се обади. Плюс това балансът му е отрицателен навсякъде, където е работил. Единственото хубаво нещо е, че е млад треньор и иска да расте нагоре. Левски обаче не е училище.

- Как бихте окачествили процесите в клуба от последната година?

- Катастрофални. За мен вината е у Георги Иванов. Той се провали и като треньор, и-като ръководител. Не го казвам на лична основа, но това са фактите.

- Наско Сираков се срамува от този Левски. А вие?

- Аз от клуба и името на Левски не се срамувам, защото ми е дал много. От мен няма да чуете лоша дума срещу него при каквито и да е обстоятелства. Единствено ме е срам от играта и резултатите, които постигна този отбор с това ръководство.

- Като футболист играли ли сте в по-слаб Левски от сегашния?

- Не. Нито като ръководител, макар и за един сезон. Толкова трагичен и бези-деен Левски не бях гледал досега. Дано това е първият и последният път, в който ми се случва.

- При Стоилов и Сираков също нямаше изявен голмайстор, но Левски бележеше. Под ваше ръководство имахте Георги Христов, но станахте шампиони. Слабото нападение ли е причината за липсата на резултати на отбора?


- Не, разбира се. На Гонзо просто му е удобно да се оправдава. Отборът никак не е лош. Ние станахме шампиони с него. През зимата напуснаха Живко и Зе, но това вече е решение на шефовете на "Герена".

- Прави впечатление, че всяко ръководство обявява някакъв план за бъдещето. Вие с Кокала разговаряли ли сте с Батков по този въпрос?

- Стратегията ни беше да вграждаме с всяка година поне по двама футболисти от школата като Генев и Цачев. Обиграхме този отбор през първата година и станахме шампиони, а целта беше постепенно да се налагат още млади футболисти като Хичо, Лъчо и Мариян - играчи, на които им бе даден шанс от Наско и Мъри. Смятахме Огнянов да се превърне постепенно в титуляр след силния сезон в Беласица, който направи. Той има качества, които може да развива, но въпреки това Гонзо го пусна 2-3 мача. Това е срамно, защото се взеха доста по-стари футболисти на неговия пост, които не свършиха никаква работа. Ние също направихме много грешки, но завършихме на първо място и постепенно отборът показваше някакъв стил на игра. Имаше какво да се желае от тактическо естество, но за една година не постигнахме малко.

- Щяхте ли да се представите по-добре в Европа?

-Да. Явно обаче някои хора ни завидяха и искаха да използват това, което изградихме и постигнахме ние, за да си припишат заслугите. Накрая обаче съдбата си каза решаващата дума. С Кокала заслужавахме да изиграем поне мачовете в Европа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация