Малките левскари станаха шампиони по грамотност

13:05
Малките левскари станаха шампиони по грамотност
Юношите на професионален футболен клуб Левски показаха отлични резултати на теста по български език, който решаваха като част от образователната кампания на М-Тел и Академика БГ "Бъди грамотен".

Средният успех на младите футболни надежди е точно 5.50 – резултат, който експертите на образователния портал Академика БГ отчетоха и в най-добрите столични гимназии.

Над 3500 ученици от цяла България се включиха в националната кампания "Бъди грамотен" от старта на инициативата през март досега. Целта на кампанията е да поощри доброто владеене на българския език чрез интерактивни тестове по правопис.

Към момента в цялата страна са проведени 36 състезания, като над 700 деца с отлични резултати бяха наградени от М-Тел.

Инициативата дори прехвърли границите на България - по време на Шестата световна среща на българските медии във Виена "Бъди грамотен" провери грамотността на децата от българско-австрийското училище за занимания в свободното време "Св. св. Кирил и Методий".

От 69 ученици, участвали в състезанието, 11 попълниха теста безупречно, а 15 допуснаха едва две грешки. Над 50 представители на български медии, които работят в различни страни по света, станаха посланици на инициативата и получиха от М-Тел комплекти с тестове по грамотност за различни възрастови групи с апела да ги предадат на българските училища в съответните държави.

На 20 юни кампанията "Бъди грамотен" ще разшири своя обхват с открити сесии на обществени места в центъра на София. Така желаещите от всички възрасти ще имат възможност безплатно да проверят до каква степен владеят книжовния български език.

Инициативата "Бъди грамотен" набира все по-голяма популярност в социалната мрежа Facebook. От създаването на едноименната кауза преди два месеца до момента кампанията "Бъди грамотен" вече е събрала над 12 000 фенове и продължава да предизвиква дискусии за нивото на грамотност на българите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

donatelo
04.06.2010 21:35

Ще станат разбирасе,нали са българи за разлика от червения башибозук!