Момиров: По мое време големите отбори си поръчваха съдии

08:51
Момиров: По мое време големите отбори си поръчваха съдии
Една от болните теми през изминалото първенство отново бе съдийството. По този повод „Меридиан Мач” потърси бившия председател на съдийската комисия към БФС - Димо Момиров. Той сподели мнението си за представянето на реферите през изминалото първенство. Бившият ни международен съдия не спести критиките си към някои арбитри и техните нови ръководители. Той разкри и интересни неща от периода, в който оглавяваше съдийската комисия.

„Според мен единственият съдия, който показа най-добро и постоянно ниво, бе Николай Йорданов. Другите грешаха твърде често, за да ги отличавам. Почти всички грешки бяха в полза на една група отбори - тези, които се бореха за Лига Европа. По-малките клубове протестираха, но както видяхте никой не ги чу. Прави ми впечатление, че твърде често едни и същи съдии свиреха на отборите в битката за Европа. Трябва да ви кажа, че ръководители на тези отбори ми звъняха, докато бях председател на съдийската комисия, за да ми поискат тези рефери. Аз им отказвах, но забелязвам, че през пролетта, когато дойде новата комисия, точно тези арбитри свиреха. Няма смисъл да казвам кои ръководители ми звъняха, тъй като те, разбира се, ще отрекат”.
„Това, което ме разочарова в действията на новата комисия, е, че не налага млади съдии. Ние наблюдавахме много дълго време момчета като Таско Тасков, Калин Людмилов и Цветан Кръстев. И тримата са бивши футболисти, а ние точно такива търсихме. Само първите двама обаче получиха шанс, и то в последните 2 кръга от сезона. Дотогава трябваше да са свирили поне 4 мача. Калин Людмилов пък направо го жертваха като му повериха мач като Литекс - Берое. Този двубой въобще не беше безобиден и лек. Присъстваха хора от ръководството на БФС, които след мача трябваше да връчват титлата на Литекс. Нормално е в тази обстановка момчето да сбърка и да се притесни. В същото време пуснаха според мен неподготвено в „А" група да дебютира едно момче от Велико Търново - Стоян Денев. Тази комисия работи на принципа на регионите”.

„Не избират най-добрите рефери, а ги налагат според региона, от който е определен член на комисията. Според мен сегашната комисия много се съгласява с исканията на някои от хора от БФС. Желанието на президента Борислав Михайлов е шефът на съдиите да не говори. Коцето Костадинов е послушно момченце и изпълнява. Боби мен ме съветваше да не говоря. Разбрах, че Костадинов и аз сме на едно мнение за ситуацията със счупения крак на вратаря на Академик София по време на баража за влизане в „А" група. При това положение най-нормално беше Костадинов да излезе и да защити съдията, но не го направи. Ставаше дума за нещастен инцидент, за който момчето от Несебър нямаше никаква вина. Смятам, че и незаслужено дълго стои наказан съдията Станислав Ставров. Действително на мача Черно море - Левски (4:1) за Купата на България той допусна груба грешка, при която отмени гол на Левски. Но не може за една фрапантна грешка толкова жестоко наказание. Наблюдавал съм дълго време този съдия и смятам, че е добър. Говорих с него и преди, и след мача и съм убеден, че се касае за грешка, а не за тенденция. Ще ви дам два примера и със Станислав Тодоров. Направи фрапантни грешки на мача Левски - Сливен (1:0) през пролетта на 2009-а. Не даде дузпа за Сливен, а после даде такава за Левски. Спомняте си как свири и миналата есен в Бургас на Черноморец - Литекс (1:2). За колко мача трябваше да го накажем след такова съдийство. Санкционирахме го за 4 срещи и мисля, че беше правилно. В заключение искам да кажа, че нищо добро не чака футбола ни с начина, по който работи сегашната комисия. Въобще не се налагат млади момчета и постоянно се въртят едни и същи имена”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

plame_1914
03.06.2010 10:32

Мишко,като беше шеф на тез сладури съдийте,защо мълча,а сега почна да плюеш по отборите!Само собствени интереси гледате,а не за общото благо,за това ви мразят всички!