Бекяров: Президентчета диктуват модата във футбола ни

11:31
Бекяров: Президентчета диктуват модата във футбола ни
Бившият топарбитър Ангел Бекяров от три месеца е имигрирал в Америка, където съвместява две работи. Любимата му - съдийството, все още практикува в аматьорските дивизии, а като допълнителен бонус пловдивският Колина се е захванал като обслужващ персонал пред ВИП дискотека във Вашингтон. "Меридиан Мач" се свърза с рефера, който бе любезен и отговори на редица въпроси, свързани с живота му в САЩ, българското съдийство и любопитни подробности за футбола у нас.

- Г-н Бекяров, къде ви намирам? Знаем, че от няколко месеца сте в Америка. С какво точно се занимавате?


- Здравейте. В момента ме намирате в апартамента ми във Вашингтон, който е под наем. Пристигнах тук, защото имам семейство и трябва да го изхранвам. Радостното е, че страстта ми към съдийството отново я практикувам благодарение на моя приятел Григор Бойчев. Той от доста време е тук, покани ме, аз приех, намери ми работа като съдия в аматьорските дивизии и съм изключително радостен.

- Бихте ли разкрили повече подробности за съдийството в САЩ?

- Явявах се на изпити, като започнах от статут осмо ниво. Сега вече съм към шесто. Ръководя мачове като нашите във "В" група. На 1 септември има семинар, на който ще се явя и се надявам да взема професионален лиценз. Затова се свързах с бившия шеф на БФС Борислав Александров, от когото поисках помощ. Изпратих му имейл, за да ми върне обновените изисквания на ФИФА и УЕФА. На седмица свиря около 15 срещи. Може да ви се струва странно, но през уикенда ръководя седем, а през седмицата още толкова.

- Може би е тайна, но ще кажете ли как стоят нещата със заплащането на двубоите?


- Аз не крия - на всяка среща вземам по 100 долара. Интересното е да се отбележи, че двубоите могат да закъснеят предвид статута им. Ако дадена среща е насрочена за 9,30 ч, но предвид аматьорщината даденият отбор закъснява, началният съдийски сигнал се свири тогава, когато отборът дойде. Така двубоят се играе  толкова минути, колкото остават до самия край. Друг интересен факт е, че при гръмотевици срещата задължително трябва да бъде спряна, а ако до 20 минути отново се повтори светкавицата, мачът се прекратява.

- Само със съдийство ли се занимавате? Практикувате ли някаква друга работа?

- (Смее се) Явно знаете или се е дочуло и в България. Работя във ВИП дискотека във Вашингтон. Паркирам коли на баровци. Много ми е интересно, тъй като доста ВИП гости посещават заведението. Работя по пет-шест часа - от 9 до 2-3 след полунощ.

- Казахте, че обслужвате ВИП персони в Америка. Случайно не сте ли засичали някои от футболните звезди в Европа?

- Светът явно е малък и всичко се разбира. Преди два дни в дискотеката бяха Роналдиньо, Мансини и Дида. Беше страшно шоу, запознах се с тях. Не ми разрешиха да се снимам вътре в бара. Сторих го след края на вечерта. По принцип заведенията в Щатите затварят в 2 ч, а през уикендите - в 3 ч, но Роналдиньо плати на нашия бос и купонът бе до сутринта. След 2,30 ч, когато се разотидоха повечето хора, той включи i-phonа си в уредбата и до ранни зори слушахме само самба.

- С какво се развлича Ангел Бекяров през свободното си време във Вашингтон?


- Карам си бричката Нисан, която взех за 2000 долара. Излизаме с приятели, като съм се насочил най-вече към мексиканската бира "Корона", която се пие с лайм и лед.

- Може би няма да ви е приятно, но ще ви върна в българската футболна действителност. Нека започнем от това -  обиден ли сте на някого от Съдийската комисия за това, че бяхте отстранен като арбитър преди две години?


- Знаете, че бях отстранен заради двубоя Берое - Литекс. Обвиниха ме за неща, които не съм казал. Минах и през детектор на лъжата и там се показа същото. Но понякога президентчетата на футболни клубове прекаляват за това да им се угажда.

- Визирайте някой...

- Какво да визирам. Знаете много добре. Сега са шампиончета и всичко е наред. Всички в БФС са кротки.

- Докато сте бил съдия, обаждали ли са ви се футболни президенти, за да помогнете за някоя среща?

- Та това е ясно на всеки. Нещата в България няма да се оправят доста време. На мен лично са ми се обаждали много хора, които са дясна ръка на президентчетата на клубове, но не е етично да споменавам имена. Постоянно се чувам с мои колеги от България, които казват, че всичко е по старому.

- Говорили ли сте с някой да бъдете върнат в съдийството?

- Говорил съм с Боре Александров, Димо Момиров и Коце Костадинов. Обещаваха, но президентчетата диктуват модата в българския футбол. Те определят кой да свири, комисии и т.н. Не искам да задълбочавам повече.

- Според вас има ли добри съдии в момента в българския шампионат?

- Добрите рефери в България вече ги няма. Единствено мога да кажа, че в момента само Стефан Спасов заслужава да свири в родния елит. Той наистина заслужава. Ще кажа също, че специално в Пловдив, защото съм родом от там, има доста кадърни арбитри, а виждате че в момента се залага само на 10-12 човека, които ръководят срещите. Ще допълня, че скоро в България няма да има нито отбор в Шампионска лига, нито националният тим ще направи нещо, а абсурд да имаме международни съдии.

- Според теб кой от българските съдии е корумпиран?

- Доста са, но единствено знам за Антон Генов, тъй като го бяха хванали в някакви залагания. Смятам, че всички знаете за контролата в Македония.

- Бяхте на служба при бившия президент на Ботев Димитър Христолов. Мина доста време. Искате ли да му кажете нещо?


- Хора като Христолов, Дражев и Тимнев трябва да бъдат затрити. Даже трябва да им бъде забранено да стъпват на стадионите. Специално за Христолов ще дам един пример. При всяко интервю той казва "Аз съм почтен и честен бизнесмен". Това е най-голямата лъжа и всеки го знае. Като работех с него, той винаги казваше: "Ти работи, пък като взема пари, ще ти платя". Трябва да приключваме, но за последно ще кажа, че никога няма да се върна да свиря в България.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация