Стоилов: За 20 години унищожихме футбола

12:11
Стоилов: За 20 години унищожихме футбола
Националният отбор на Станимир Стоилов остави противоречиви впечатления от контролите с Белгия и ЮАР. В Брюксел стояхме много добре, но загубихме нелепо с 1:2. Тръгнахме си с 1:1 от Йоханесбург, но играта ни на "Орландо стейдиум" бе на приливи и отливи. Пет дни след края на турнето разговаряме със Станимир Стоилов. Националният селекционер на България има какво да ни каже. Не само за мачовете с Белгия и ЮАР.

- Г-н Стоилов, да се върнем първо на турнето в Белгия и ЮАР. Каква е оценката ви за двете контроли? Отново имаше доста критики.

- Турнето бе полезно. Отвори се много добра възможност да работим заедно в два мача и да обособим някакъв титулярен състав за квалификациите, които започват през септември. Дадох шанс на футболистите да играят заедно по-дълго време. Исках и да видя как ще се пренастроим в отсъствието на Димитър Бербатов. Мачовете определено имаха своите ползи.

- Какво е мнението ви за играта на различните звена?


- Защитата и полузащитата показаха добра организация. Но все още имам сериозни забележки към атакуващите футболисти. Най-вече от участието им във фаза защита. Не че нямат желание или не се стараят, но Божинов, Ивелин Попов и Камбуров значително трябва да подобрят кондиционното си състояние. Рангелов е добре в това отношение, но той трябва да играе по-редовно в клубния си тим. Трябва да бъдем по-убедителни в точността на подаванията и в контрола на самия мач. Иначе като отношение към процеса не мога да се оплача от нищо. Момчетата са професионалисти. И показаха старание и желание. Естествено, в един отбор има и грешки. Има и хора, които невинаги оценяват какво се прави за тях. Но трябва да се знае, че за мен най-важен е колективният начин на игра. Ако някой не успее да се впише в него, може и да отпадне. Независимо колко е добър. Националният отбор на България в момента изключително трябва да разчита на добрата дисциплина, организация и колектив.

- Какви са реалните ни шансове в европейските квалификации?

- Напускането на Димитър Бербатов ни дойде в повече. По принцип присъствието на Иванков, Тунчев, Томашич, Илиян Стоянов, Мартин Петров, Бербатов би увеличило драстично класата на националния отбор. Но от друга страна, тяхното отсъствие е идеален шанс за другите футболисти. Да направят нещо повече от това, което са правили досега. При максимални усилия имаме шанс поне за бараж. Все пак след напускането на Бербатов срещу Англия ще можем да се борим само ако сме безупречно организирани.

- Доста хора напуснаха националния отбор. Направихте ли всичко възможно да ги задържите? Чувствате ли се неловко, че точно при вас си тръгнаха Томашич, Иванков и Бербатов?

- Все на някой селекционер щеше да се случи рано или късно. Не приемам донякъде аргументите на Димитър Иванков. Опитах се да разговарям с всички, но те са зрели хора. Бяха си взели решението. На мен най-много ще ми липсват. Но пак казвам - напускането на едни е шанс за други да започнат да пишат своята история в националния отбор.

- Каквото и да направи националният отбор, винаги има много критики. На какво отдавате този факт?

- България е странна страна. Или много хвалим, или много критикуваме. Не трябва да се изпада в крайности. Винаги съм приемал критика, която стъпва на спортните аргументи. Има и такава критика, която често минава границите. Но тя вероятно обслужва други интереси. А мен никога не са ме интересували интересите на един човек или група хора. Знаем в каква държава живеем. Опитвам се да не обръщам внимание.

- Как четете сутрин вестници?

- Отдавна съм опериран от интриги и мръсотии. За мен е лесно. Знам какво правя. Имам път и стратегия. Виждам всичко. За голямо съжаление на много хора разбирам прекалено добре футбола и никой не може да ме отклони от пътя, по който съм поел.

- Нямаме ли понякога свръхочаквания към националния отбор?

- Ние ги имаме от доста години. Живеем с времето от 1994 г. А не виждаме, че оттогава досега не сме произвели нищо. Пропуснахме момента да създадем играчи,  бази, национален отбор, традиции. През този период живеехме ден да мине друг да дойде. Имахме пари, но нищо не се инвестира. Използвахме средствата да живеем добре и да плащаме премии и заплати. И да взимаме хонорари. Това е истината. Не бягам от моята отговорност на треньор, но България унищожи за 20 години всичко футболно. Колкото и да не им се иска на някои хора, тепърва ще усетим безплодието, което идва от проспаните 20 години. Сега накъдето и да се обърнеш, всичко е пустош. Може ли да ми каже някой какво се построи от 1989 г. насам за националния отбор? Треньори ли създадохме? Футболисти ли? Намерихме ли заместниците на Бербатов, Мартин, Стилиян? Кого прикрепихме към тях да се учи? За 20 години в България се отглеждаха само послушници - и футболисти, и треньори, и ръководители. Който имаше по-голям багажник, той се развиваше и работеше във футбола. И се качваше на чартъра.

- Как гледате на постоянните писания, че само селекционер от чужбина ще оправи националния отбор?

- Не им обръщам внимание. Вероятно ще дойде момент, в който и чужденец ще води националния отбор. Ще видим тогава той как ще се представи. Но понякога ми е смешно, когато слушам за селекционер от чужбина и как го противопоставят на мен. За пет години във футбола имам седем трофея плюс участие в Шампионска лига и 1/4-финал в УЕФА. Претендирам, че отборите, в които съм работил, винаги са играли качествен футбол.

- Откъде идва тази неприязън към вас от страна на някои клубни шефове?


- Може би имат лични интереси. Един човек още не е назначен, те вече го атакуват. Това е неуважение не към Станимир Стоилов, а към институцията национален селекционер. Треньорската ми визитка най-добре говори за това.

- Критикуван сте специално за определени играчи. Живко Миланов, Георги Сърмов.

- Живко Миланов е най-добрият краен защитник в България. Това е истината. Сърмов просто е един млад футболист, който е получил шанс да играе в националния отбор. И в Левски ме обвиняваха, че налагам Миланов, но той се доказа. И израсна много. Тези критики са на лична основа. Вероятно има някой, който иска да играе "неговият" футболист. 

- Защо националите постоянно се сърдят на медиите?


- За мен не е нормално да няма комуникация между медиите и отбора. Казал съм го на играчите. Но не искам да им се бъркам. Те са си взели това решение. Както не мога да кажа нищо на човек, който е взел решение да се откаже от националния, така не мога да задължа футболистите да дават интервюта.

- Абсурдно е обаче капитанът да не говори...

- Трябва да се преодолеят различията и да се намери верният път към комуникацията. Тя е важна. Но има хора и медии, които не заслужават националите да им обръщат внимание. Те минават всякакви човешки граници.

- Какво очаквате от представянето на Литекс, ЦСКА, Левски и Берое в евротурнирите това лято?

- Твърде е рано да гадаем какво ще стане. Не знаем каква селекция ще направят тимовете. Литекс единствен запази играчите. При Левски и ЦСКА ще има доста нови. Нека наближат евротурнирите, тогава ще има по-голяма яснота и ще може да се направи някаква прогноза. Но ако отборите не повишат качеството на игра, не ги чака нищо хубаво. Иначе желая на Литекс влизане в Шампионската лига, а на другите - в Лига Европа.

- Вие сте работохолик. Не ви ли тежи липсата на всекидневна работа?

- Определено. Липсва ми. Аз съм от тези треньори обаче, които имат завишени изисквания към играчите си. Сигурно те не ме разбират. Или някои казват, че искам прекалено много от тях. Добре познавам обаче европейския футбол. Затова постигнах и европейски успехи. Изисквал съм винаги играчите ми да отговарят на средното европейско ниво. Селектирал съм ги според този показател. Не за да стана шампион на България. А за да се представя добре в евротурнирите. Заради завишените ми критерии може някога някой да се е почувствал обиден, но заради хора с по-ниски амбиции променям изискванията и вижданията си. Това е голям проблем на българския футбол. Трябва да повишим силно критериите си. За да имаме шансове в Европа. Там се вижда колко добре си подготвен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

manunited666
01.06.2010 02:05

michael_forever за какви пари от СССР говориш по дяволите ? Такова нещо никога не е имало !

michael_forever
31.05.2010 22:01

Това че не е мерило за националия отбор е ясно.Но ние нямаме проблем само с национала а и със целия футбол.Което включва и клубния.И не само със футбола а със всички спортове.Да кажеш че Англия и Франция не са футболни нации си е направо бисер защото тези държави винаги са били на картата на световния футбол.Бразилия и Аржентина са традиционни футболни нации с огромен човешки потенциал и няма начин да не излизат футболисти.Лошата база там също им пречи и доста таланти отпадат безславно още преди да са изгрели а много малък процент от тях стигат до Европа.Истината е че нито сме богата държава като Европейците нито сме футболна нация като ЛатиноАмериканците и сме затънали лошо.А това което казваш проблема не е в БФС това се опитвах да кажа по рано.Проблема е в цялостното управление на държавата.Истината е че трябва да започнем от начало да градим и футбола има да почака доста докато стигне прогреса и парите до него.

RangerSS
31.05.2010 21:37

Виж сега,пич,клубния футбол не е точно мерило за националния отбор. В Англия 70 % от играчите и тренерите не са англичани.А французите по принцип не са силна нация на футбол - засега са имали само две златни поколения - онова на Платини през 80-те и това на Зидан и Анри,което си изпя песента на световното преди 4 години. Всичко опира до желанието на футболиста да пробие,а не до парите,който има - Бразилия или Аржентина да не би да са богати като страните-основателки на ЕС ? В момента има няколко истински добри играча,с дисциплина и т.н.,а останалото са връзкарчета,на който повече им пука за силиконовата певачка или миска,отколкото да се раздадат на терена за БЪЛГАРИЯ. И има начини да се развием,но те включват това тия търтей,който държат властта в БФС,да попаднат в масов гроб.Колкото се може по-бързо.

michael_forever
31.05.2010 20:58

Ip доста изчерпателно за държавите.Това че Словения,Словакия са малки държави не значи бедни.Сърбия имаше много добра школа от времето на Югославия която се запази по някакъв начин и която работи без проблем.Колкото до коментара на РейджърСС това което казваш е случайност а не тенденция.Английското първество с години е сред топ 5(даже 1во).Франция е доказана държава и това че в момента са в дупка не значи че винаги ще са.Освен това клубния футбол върви доста добре,отборите им се представят прилично в европа и печелят доста от продажби.Така че тези примери са неподходящи.Колкото до корупцията тя я има навсякъде но имаше 1 мисъл която обяснява всичко "Всяка държава има мафия,но в България мафията си има държава"

fcb_spain
31.05.2010 20:46

зна4и сега о6те 20 години за да го възвърнем *joking*

RangerSS
31.05.2010 20:01

Проблема е че националния селекционер се казва Лъчезар Танев и ко. Добър спорт се правел в богатите държави - да,да. Англия защо не участваше на ЕВРО 2008 ? Защо Франция са абсолютна дупка в момента,въпреки че е една от най-богатите държави ? Докато има корупция по високите етажи на футболната власт,и Перуци и другите кауни не се ометат оттам (както и да бъдат заместени от нормални хора,искащи да работят за благото на българския футбол) няма да се оправим. А ако бя

ip
31.05.2010 18:29

yosutd, в Словакия още преди години средната месечна заплата беше около 1000 евро.. и трите държави в икономическо отношение са много пред нас , включително и Сърбия.

AriesBG
31.05.2010 18:16

За да се подкрепи един талантлив спортист какво е необходимо?Вижте Кот Дивоар,Нигерия,Урогвай има и много други държави които са дали забележителни футболисти без да са цъфнали и вързали икономически.Всички тези таланти са били подкрепени и им е даден шанс да играят в чужбина ,в силните европейски първенства.Обаче след като са получили този шанс на живота си не са го пропиляли.Няма да избистрим тоя сложин проблем с по 2-3 реда.Според мен мениджърските интереси в българия са по скоро да обслужват часни интереси и правене на пари вместо да се подкрепят млади и талантливи футболисти в подходящия момент от развитието им.

yosutd
31.05.2010 16:12

До michael forever.Съгласен съм до някъде с теб, но замисли се отбори като Сърбия, Словения, Словакия ще играят на световно първенство.Едва ли тяхното положение вътре в държавата е по цветущо от нашето, едва ли можем да ги наредим до Англия, Испания, Германия, Италия и Франция (и по футбол и по развитие), едва ли някой от нас гледа Сръбски, Словенски или Словашки футбол и все пак те могат да се похвалят с нещо, което са постигнали с много труд и внимание от управляващите ги органи.Това показва, че с упорита работа и необходима помощ (ресурс с който едва ли разполагаме), не е нужно развитието в страната ти да е като на големите страни за да успееш.За нас остава надеждата институциите занимаващи се с тези цели да погледнат по сериозно на нещата, та поне да се подобрим във футболен аспект. *wink*

joro_71
31.05.2010 15:10

За съжаление това което казва Мъри е много правилно,но още по-правилно е мнението на michael_forever.Каквато ни е държавата такъв ни е и футбола.Лошото е че възнагражденията които им се дават са многократно над това което трябва да получават.Нека само да се погледне каква е посещаемостта по стадионите.

Yavor90
31.05.2010 14:54

Така е! Забележет само как дорбе развитите икономически страни разполагат със силни спортисти. Ние даже сме си много добре имайки предвид, че сме токова зле икономически ивсе пак успяваме да изкараме по някой талант... но за съжаление караме на батериите отпреди тези 20 години, а те постоянно се изчерпват и накря нищо няма да имаме. Не знам комунзъм ли е, капитализъм ли е, но е факт, че за да се развива и спорта трябва всичко друго също да е наред

ice_arsen
31.05.2010 14:48

еми зле сме си много корупция нищо не се прави за развитието на спорта и не само за него а за Мъри той е най добрия тренйор в БГ а за чужденец не съм сигурен че сега е момента пък и много се съмнявам да има навит известен тренйор който гори от желание да дойде и да ни "оправи" футбола остава ни надеждата Бербо да ни го оправи и така ще си говорим за трагедията в БГ спорта а на мен вече почва да ми става смешно от него Бог да Пази България и дано някой ден да се върнем в елита *wonder*

michael_forever
31.05.2010 14:37

Восутд, виждам че не си доволен(и аз не съм) но просто положението на държавата ни е такова. Просто няма бедна държава която да е напред във спортно отношение като единственото изключение може би са африканските държави но и спортистите от африканския континент идват от по-заможните държави.Едва ли трябва да се сравняваме със африка просто положението ни е зле като цяло(ниски заплати,лошо образование,никакво производство,лошо здравеопразване и т.н.) и при всичките тези фактори едва ли спорта е приоритет.Замисли се кое предпочита обикновенния гражданин - по добър живот или по-силна "А" група? Замисли се също така какъв футбол гледаме? Англия,Испания, Германия,Италия,Франция и т.н. Ние не сме от тази категория държави.Не случайно футбола е слаб и във Косово,Албания, Македония,Босна,Молдова, Беларус и т.н.По близо сме до тези държави отколкото до горните като качества и богатство.Така че няма какво да се вайкаме за футбола имаме какво друго да оправяме във тази корумпирана държава.

yosutd
31.05.2010 13:51

Демек българският футбол трябва да почака още 20 години, за да се оправят 'по приоритетните отрасли', а до тогава ние да продължаваме да си плюем националния отбор, българските терени да затъват все повече, да се спре "производството" и развитието на класни български играчи, докато не започнат да играят трактористи, комбайнери и железничари в националния отбор, а michael forever *smile* ? Евалата на Мъри, един от малкото добри треньори в България, жалко, че той има последната дума в националния ни отбор *thumb_up*

michael_forever
31.05.2010 12:21

Стоилов глупав комунист такъв за 20 години не било посторено нищо.Ми като ги няма парите на СССР които идваха безвъзмезно и се хабяха без мярка и се развиваше спорта за да има пропаганда.Сега просто няма пари за спорта и кажи кое е наред в държавата че плачеш за спорта.Има много по приоритетни отрасли да развиваме пред спорта.Едва когато си насмогнем на масрафа ще може да инвестираме в спорта.Спорт се развива в богатите държави а ние в тази класация сме сред първите обаче отзад напред.