Ради Здравков: С Любо Пенев щяхме да празнуваме титла

12:03
Ради Здравков: С Любо Пенев щяхме да празнуваме титла
Радослав Здравков е един от хората в ЦСКА, които винаги остават в сянка, поне що се отнася до времето след края на активната му кариера. Той не е от личностите, които чакат да видят камера или микрофон и веднага да застанат пред него. Здравков предпочита да си върши работата, вместо да попада под светлините на прожекторите. Въпреки това легендата на „червените", чиито договор с клуба изтича на 30 юни, се съгласи да даде интервю пред "Меридиан Мач". В него помощникът на Любо Пенев говори за скандалите, проблемите и треньорските неволи в ЦСКА.

- Г-н Здравков, вие рядко разговаряте с медиите. Защо се съгласихте да дадете това интервю?

- Бях си дал дума да запазя мълчание през активния ми период като помощник-треньор в ЦСКА. Подчертавам, че това решение не бе продиктувано от някакво лошо отношение към медиите. Желанието ми бе да бъда изцяло концентриран върху работата си. Сега почувствах, че съм забравен (смее се). Отделно през последните месеци се наслушах на различни коментатори, критици и анализатори, които, гледайки футбол и имайки дар слово, смятат, че притежават нужната футболна фантазия и ни заливат с глупости.

- Какво точно визирате?


- Примерите са много. Но е абсурдно твърдението, че във футбола подаванията назад са забранени. Какво ще стане, ако се забранят и подаванията встрани? Аз мога да си представя такъв футбол. Не бих пропуснал да отбележа и едно насаждащо се мнение от Пижо и Пенда, че в цялата ми треньорска кариера, която вече е около 18 г., съм бил само помощник-треньор. Да, бил съм помощник 3 г., но само в ЦСКА. Не е срамно да си такъв на Димитър Пенев и на Любослав Пенев. Имам нужното самочувствие, опит, образование и успехи да подчертая, че на друго място ще ми е под достойнството да изпълнявам тази функция. Съвсем друг е случаят, ако се работи в екип, или тандем.

- Кого имате предвид, като казвате Пижо и Пенда?

- Това са хора, близки до ЦСКА. Няма обаче да им цитирам имената, за да не си помислят, че чакам извинения от тях.

- Адалберт Зафиров и капитанът на ЦСКА Тодор Янчев обвиниха Любослав Пенев за проваления сезон на ЦСКА...

- Категорично заявявам, че обвинението е некоректно и неоснователно. Приемам, че когато бяха отстранени голям брой футболисти от първия отбор за неспазване на режима, ситуацията за всички бе трудна и много деликатна. Приемам дори, че е имало някакви сътресения в тима. Истината обаче е, че бързо излязохме от това положение. Доказателство за това е, че успяхме по категоричен начин да елиминираме Литекс в турнира за Купата на България. В този мач отборът от Ловеч се бори до последния съдийски сигнал. Сериозно се съмнявам обаче дали футболистите на Литекс бяха достатъчно мотивирани в двубоя от първенството през пролетта, който загубиха на „Българска армия". Като че ли тогава мислеха повече за отварянето на шампанското в съблекалнята, след като на практика почти си бяха осигурили шампионската титла. Но връщайки се към въпроса за отстранените футболисти, искам да изкажа моето огромно съжаление, че не всички положиха необходимите усилия да се предотврати случилото си.

- Кои са тези хора?


- Не мога да приема позицията на обвинените футболисти, които веднага не си признаха грешката. Също така не съм съгласен с мълчанието на останалите играчи, които са били замесени. Не приемам бездействието на капитана Тодор Янчев. Съжалявам, че никой от тях не прояви смелост да стане и да обясни мотивите на случилото се. По този начин на мен не ми бе дадена възможност да се опитам да обясня и разубедя Любо Пенев да не предприема такива действия. Тодор Янчев и Йордан Тодоров имаха възможност още същата вечер да споделят с мен, да защитят целия колектив... Любо Пенев е земен човек и щеше да прояви разбиране.

- Как ще коментирате представянето на ЦСКА през изминалия сезон?


- Едва ли има фен, който да е доволен. Единственият успех е класирането в груповата фаза на Лига Европа. За мен първенството приключи още след смяната на Любо Пенев и неговия екип. Убеден съм, че ако нямаше треньорска смяна през зимата, сега щяхме да се радваме на 32-рата шампионска титла на ЦСКА.

- ЦСКА продаде някои от основните си играчи през зимата, но в същото време направи мащабна селекция...

- Всеки един клуб в света продава футболисти. ЦСКА не трябва да бъде изключение. Всеки, който работи на „Българска армия", е длъжен да се съобразява с трансферната политика, особено в период на икономическа криза. Важното е обаче на мястото на продадените играчи да се вземат адекватни заместници. Като гледам как някои получиха шанс да носят червената фланелка, сериозно се замислям, въпреки годините ми, че може някога, при някои обстоятелства, да получа и аз шанс да се върна на терена като футболист на ЦСКА. Моята биография също не е лоша, явно не съм попаднал на подходящия човек, да ме предложи (смее се).

- Какво мислите за новата трансферна политика на ЦСКА, която е насочена към привличането на свободни агенти?


- Съгласен съм с вземането на млади играчи като свободни агенти, но в момента не съм много ентусиазиран, че ще вземат качествени попълнения. Притеснен съм от факта, че в този период няма добри играчи без клуб. Идеята на ръководството е осъществима чак за следващото лято. Цяла есен се наблюдава даден футболист с изтичащ договор и през зимата се подписва с него предварителен контракт. Така през лятото той ще премине в клуба без трансферна сума.

- Ще може ли Павел Дочев да се справи като треньор на ЦСКА?

- Познавам Павел Дочев като скромен, възпитан, трудолюбив и амбициозен - първо човек, а после и треньор. От сърце пожелавам успех на него и екипа му. Позволявам си и един съвет да дам на Дочев - колкото по-бързо започне да мисли по български, толкова по-бързо ще успее!

- Какво е вашето бъдеще?

- Явно не попадам като кадър във визията за развитието на клуба от страна на ръководството. Не съм от хората, които се предлагат и натискат и които се вкопчват на всяка цена за дадена длъжност в ЦСКА. Историята показва, че съм и отказвал оферти, и съм напускал ЦСКА. Настоящият ми договор изтича на 30 юни. В името на нещо тази пролет приех да остана на работа. Дори направих голям компромис и от ръководството знаят какъв е. Моята постъпка е по-добра от тази да съдиш любимия клуб.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация