Боби Михайлов: Колективът в националния вече е на по-високо ниво

12:51
Боби Михайлов: Колективът в националния вече е на по-високо ниво
Първенството свърши, турнето на националите също, но за шефа на БФС Боби Михайлов ангажиментите продължават. В момента той организира сватбата на дъщеря си Бисера и национала Живко Миланов, на 3 юни е поредното заседание на Изпълкома, а непосредствено след него заминава на Конгреса на ФИФА в ЮАР. Въпреки това Боби Михайлов отдели време, за да коментира за читателите на "Меридиан мач" най-актуалните проблеми около националния отбор, формата на първенството и лицензите.

- Г-н Михайлов, доскоро националният екип бе престиж и привилегия за играчите, а сега футболистите масово абдикират. Първо беше Бербатов, после Иван Стоянов. Както е тръгнало, до мача с Англия може да останем без отбор.

- За мен винаги е било чест да нося националния екип и ако годините ми бяха позволили, щях да го нося още. Някои момчета обаче не оценяват какво представлява националната фланелка. Аз оценка за техните решения не мога да давам. Те са достатъчно големи, за да го направят сами. Футболният съюз е осигурил отлични условия за националния отбор и играчите са задоволени с всичко.

- Напоследък се очерта и друга тенденция - националите да не говорят с журналисти - първо го реши Стилиян, после Благо Георгиев и накрая Ники Михайлов. Не е ли абсурдно капитанът да не дава изявления?


- Защо да е абсурдно? Никъде не е записано изрично, че капитанът трябва да разговаря с медиите. Това не е част от задълженията му. Стилиян има лична позиция по въпроса, която ние приемаме. Капитанът трябва да говори на терена, да поддържа непрекъсната комуникация с играчите, да ги представлява пред ръководството и да бъде изразител на тяхната позиция пред БФС. Колкото до Ники и Благо, те са обидени от отношението на медиите и затова предпочитат да не говорят. Това си е тяхна лична позиция и аз дори като баща на Ники не мога да му повлияя по този въпрос. Сигурен съм, че във времето този проблем ще отшуми и комуникация отново ще има, като лично аз ще помогна с каквото мога. Надявам се, че и медиите ще намерят верния тон в отношението с тях. Специално Ники е най-критикуваният човек в България.

- Изиграхме две контроли с Белгия и ЮАР, в които не записахме победа. Видяхте лн обаче някакви положителни промени?

- Нека първо уточня, че този отбор никога не е бил слаб и следователно трудно ще направи някаква драстична крачка нагоре. В последните квалификации националите постоянно са третият най-добър отбор и малко не ни достига за бараж. В последните два мача се видя, че колективът е на по-високо ниво, но това е нормално след оттеглянето на голяма звезда.

- Последната актуална тема е до болка позната от последните години. Колко отбора трябва да бъдат в "А" група - 16, 10 или...

- Ние в Изпълкома ще се съобразим с решението на Лигата на предстоящото си заседание. Както казва нейният председател, този проблем е обсъждан непрекъснато в последните осем години, но клубовете така и не стигат до единно решение за намаляването. Да, Сърбия и Хърватска намалиха отборите си от 16 до 10, но видяха, че тази формула е неуспешна и предстои да вдигнат състава да елитната си група до 18 отбора. Но, както казах, този проблем ще го обсъдим на предстоящото заседание на Изпълкома на 3 юни.

- Всеки ден в медиите се появява поне по едно съобщение, че ЦСКА дължи пари на институции, мениджъри, играчи. Свидетели сме на една непрекъсната игра на "тука има - тука няма" с лиценза на ЦСКА. Какво е положението?

- ЦСКА е получил лиценз. Всичко останало са спекулации.

- Каква е оценката ви за изминалото първенство? Свикнахме тя да върви неизменно с оценката за съдийството.

- Ще започна със съдийството. Доволен съм от представянето на ре ферите, особено през пролетта. Наистина, имаше грешки, но пък къде няма? Важното е, че те не бяха тенденциозни или решаващи. Безспорният извод е, че авторитетът на съдиите изглежда значително по-висок. Викахме и значително по-малко рефери от чужбина, което също е показателно. Причина за всичко това е не само в новото ръководство на комисията в лицето на Костадин Костадинов, но и на хората преди тях. Колкото до първенството, първото, което трябва да отбележим, е, че беше честно. Беше честно, оспорвано и равностойно. Интригата се запази до последно, което не може да не радва феновете. Класата обаче зависи и от финансовите възможности на клубовете, а както знаем, световната криза се отразява на бизнеса у нас и на възможността да се купуват качествени попълнения от чужбина.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация