Путко Мафани: Познавам Стоичков, но той не ме знае

09:56
Путко Мафани: Познавам Стоичков, но той не ме знае
Путко Мафани е известен в Южна Африка и е два пъти по-известен в България. В началото на годината медиите съобщиха, че африканецът със звучното име става пресаташе на Христо Стоичков в Мамелъди Съндаунс. И като тръгна една... Стоичков го викал с "Ела бе, Путко". Оркестър "Елен" от Етрополе даже съчинил песен за Путко Мафани и черните му банани. Ей такива работи.

"7 дни спорт" използва мача ЮАР - България, за да се свърже със самия Путко Мафани. Той е много популярна персона в страната си, известен журналист и радиоводещ. Преди време сватбата му е била едно от светските събития за годината. Бил е дори директор на най-популярния футболен клуб в страната си Кайзер Чийфс, ама го изгонили заради секс скандал. Така казват поне - падал си по тънката част. От април е водещ на сутрешния блок в най-голямото радио в Порт Елизабет.

\"\"Обадихме се първо в радиото. Потърсихме програмния директор, който според нас би трябвало да се казва Фумзиле Мнси. Човекът отсреща малко се обиди, че не му произнасяме името както трябва. Прехвърли ни на друг телефон. Оттам ни препратиха на трети. Накрая служителка от радиото се оказа по-любезна. "Мистър Путко Мафани? Търсите го от България? Ама разбира се, ето ви телефонния му номер."

Така успяхме да се чуем с легендарния Путко Мафани. Оказа се много сериозен и възпитан човек, с добра визия за футбола в Южна Африка. И никога не е работил заедно със Стоичков в Мамелъди.

   
- Мистър Мафани, здравейте! Обаждам ви се от българския вестник "7 дни спорт". Ще бъде ли удобно да говорим?

- Разбира се.

- Искам да говорим за мача снощи. Преди това обаче да ви питам - знаете ли, че в България сте много популярен?

- Не, защо да съм популярен?

- Ами тук се писа в началото на годината, че ставате пресаташе на Христо Стоичков в Мамелъди Съндаус.

- Вижте, станала е някаква грешка тогава. Никога не съм работил със Стоичков. Разбира се, че го познавам, знам кой е той. Само че не съм сигурен дали той ме познава. Виждал съм го на мачовете на Мамелъди Съндаунс. Той е чудесен треньор, много строг и дисциплиниран. Действително имаше възможност да работим заедно, но за съжаление не стана. Не знам защо така се получи с него, но много се надявам един ден той да се върне в Южна Африка. Колкото до мен, бих се радвал да работя за Мамелъди, но засега това не е на дневен ред. Може би след световното първенство ще разговаряме отново.

- Кажете сега гледахте ли мача с България в понеделник вечерта?


- За съжаление не бях на стадиона. Имах ангажименти, които не ми позволиха да бъда в Йоханесбург онази вечер, но си пуснах мача по телевизията.

- Какво мислите за играта?

- Много добър мач за Бафана Бафана срещу силен съперник, какъвто е националният отбор на България. Имате известни имена като Бербатов, липсата му вероятно е голяма загуба за вас. Повечето от вашите футболисти играят в големи европейски първенства. Имам впечатления от Висшата лига на Англия, където играят и българи. Целият ви отбор се представи на ниво. Играхте много организирано, тактически дисциплинирано. Ние също сме много доволни, защото наистина се вижда, че Бафана Бафана прогресира под ръководството на бразилския треньор Карлос Алберто Перейра. Правихме добър контрол на топката. Срещу България успяхме да свалим топката на земята, да я разиграваме с много пасове. Като цяло се получи добра проверка в подготовката за световното първенство.

- А защо излязохте с резервите? Може би Перейра не счита България за голям съперник?


- Така е преценил треньорът. Очевидно иска да даде шанс на футболистите от местното първенство. Мисля, че това е добро решение - те са също толкова добре подготовени, колкото звездите ни зад граница. Освен това са на лагер с националния отбор доста по-отдавна, докато легионерите съвсем наскоро се присъединиха. Нормално е да търси нови варианти в състава. Заместникът на Арон Мокоена - Сангуени, се справи перфектно. Заби страхотен гол с глава и си свърши работата безупречно. Това беше много добро попадение в тактиката на Перейра.

- Какво спечели Южна Африка от домакинството на световното първенство?

- Вече спечелихме много само от факта, че ЮАР е домакин. Подобрихме значително инфраструктурата на страната особено що се отнася до стадионите. Очакваме много хора от цял свят, много приходи. Колкото до шансовете ни - очаквам достойно представяне не само от ЮАР, но и от останалите африкански отбори. Фаворитът е Бразилия - няма да е изненада, ако ги видим на финала, имат всички шансове дори да го спечелят.

- И накрая - знаете ли какво означава името ви на български език? Наподобява думата ...

- Така ли? Хахаха... Не знаех. Ще го имам предвид.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Addicted92
10.06.2010 19:41

Ахахахахахахах последния въпрос е върха .. *lol*

Notlike
05.06.2010 11:22

Петима Путко не чакат *lol* Такъв типаж никога няма да се роди в България, освен ако баща му не е садист *lol*

Resorter
26.05.2010 12:47

Стоичков бил "дисциплиниран". *lol* Путкооо, Путкооо, камата може да е всякакъв но не и такъв. *joking*

Test_user
26.05.2010 12:37

пхаха.. добре че не се е родил в българия с тия имена *lol* *lol*

Tyrion
26.05.2010 11:28

Ела бе, Путко, петима путко не чакат *lol*