Иван Стоянов: Само чужденец може да оправи националния

14:23
Иван Стоянов: Само чужденец може да оправи националния
Иван Стоянов вдигна най-сериозния скандал във футбола ни напоследък. Играчът на руския Алания Владикавказ напусна националния тим на България, обиден от отношението на селекционера Станимир Стоилов. За постъпката си - новия клуб и стария - ЦСКА, сливналията говори пред "Стандарт".

- Иване, каква е истината за скандала в Белгия, чуха се доста версии?

- Истината я казах. Реших, че няма смисъл да стоя в националния отбор за 2 минути на мач, и то контрола. Иначе благодаря на Станимир Стоилов за повиквателната.

- Мъри Стоилов обаче заяви, че точно той е отворил вратата за националния отбор?


- Хубаво е да провери, преди да говори. Имах повиквателни и при Христо Стоичков, и при Пламен Марков.

- Проблемът, доколкото разбрах, е следният: Алания те пуска 15 дни почивка, а ти отказваш да пътуваш половината от тях с националите заради две минути на терена?

- Точно така. Даже дните са 9 или 10. Пак казвам, ако е официална среща, щях да приема. Но това са контроли, нали целта е да се видят повече момчета. Аз има самочувствие, че не съм играч за 2 минути.

- А за колко?


- Не знам. Ако бях треньор, Иван Стоянов щеше да играе повече. Поне по 30 минути (смее се).

- За краткия си престой в националния разбрахте ли защо не върви отборът?


- Питайте треньора. Може и заради него да е. Може и заради нас, футболистите. Но така ще е, докато националният отбор не бъде даден на чужденец.

- Искаш да кажеш - на човек, който не се влияе от мениджъри, клубни интереси и т.н.?


- Нека не уточняваме. Не съм бил толкова време в отбора да говоря за мениджъри и интереси. Аз контактувам с моя мениджър - Йордан Лечков, други не ме интересуват.

- Т.е. Йордан Лечков не оказва натиск в националния отбор?


- Не, даже винаги е бягал от това, за да ме пази от хорските приказки, че виждате ли, Иван Стоянов е в националния заради вуйчо си. Е, сега никой не може да каже, че Йордан Лечков бута племенника си в Русия.

- Събраха ви на лагер веднага след отказването на Бербатов, какво гласяха коментарите в съблекалнята?

- Коментари много не е имало. Човекът е решил, че така ще бъде по-добре. Явно го е обмислил добре.

- Имаше ли дистанция между Бербатов и вас, останалите футболисти. Говоря най-вече за тези от българското първенство, където и ти играеше доскоро?


- Нормално е да има някаква граница или по-скоро дистанция. Къде е Бербатов, къде сме ние?! Казваш Манчестър Юнайтед и спираш. Само ние в България го плюем.

- Да преминем към новия ти клуб Алания. В България, като се говори за Владикавказ, хората се сещат за терористи и бомби?

- Преди - да, сега е напълно нормален град. Абе, малко още е в комунизма, по-старички сгради. Направо като по-голямо село. Честно казано, не беше лесно, докато свикнем, сега е по-добре. Разбира се, много ни помогна това, че пристигнахме с Иван Иванов. Семейството ми също дойде във Владикавказ.

- Как минава един свободен ден, имаш ли впечатления от хората в този регион?

- Свободни дни много няма. Тук лагерите преди мач са по 3 дни. Прибера ли се след среща, почти не излизам. Седя с малката Сиана и половинката Деница, забавляваме се.

- Излишно е да сравняваме руското с нашето първенство, затова ще те попитам до кои западни шампионати се доближава?


- Веднага след най-силните като английското и испанското. Хайде, да кажем на 5-6-о място в Европа.

- Без да питам за заплатата ти, колко повече изкарва един футболист в Русия?

- Много повече, в пъти е. Не са само заплатите. Лошото е, че като цяло инвестициите са в пъти повече - и в тренировъчни бази, и в деца, и в стадиони. Като гледам, направо се отчайвам кога и ние ще се оправим. Отговор има. Когато си оправим поне терените и плащанията, вместо постоянно да се правят компромиси.

- За руския футбол тук се знае и друго: тичане, тичане и пак тичане. Така ли е?


- Вярно, доста е тичането. Бил съм в Щутгарт и като се замисля, в Германия беше по-малко. Но пък на мачовете тичаме доста по-леко.

- Свикна ли с гостуванията, тъй като пътуванията до някои руски града изглеждат кошмарни?

- Не. С това няма свикване. Направо ми става мило за автобусите, с които се возех в България. Клатиш се по 5-6 часа, но пак е за предпочитане.

- Познават ли те вече феновете във Владикавказ, колкото и рядко да излизаш?


- Едва напоследък, когато натрупахме няколко победи, станахме по-известни. Само веднъж с Иван Иванов бързахме да се приберем след мач и вместо да изчакаме клубния автобус, взехме такси от стадиона. Хората ни видяха и близо 40 минути давахме автографи, снимахме се. Хората обичат футбола, в момента са доволни от Алания.

- Кой ще е новият шампион?

- Битката е между Зенит, ЦСКА и Рубин. Хайде и Спартак, не бива да ги подценяваме.

- Начетохме се на джипове и бонуси, които раздават например в Терек при успех, как е в Алания?

- Няма такива неща. Каквото е по правилник, това се плаща, и то редовно.

- Спомена преди, че нередовното плащане провали ЦСКА през сезона, държиш ли на думите си?


- Да, то се видя. Когато плащаха навреме, биехме наред, играехме добре. Изведнъж всичко се обърна.

- Май спряха да ви плащат покрай първия мач с Базел?

- Не, напрежението избухна точно в мача с Миньор на "Армията".

- Да не би някои от тима да е бойкотирал за пари?

- Не. Но бавенето на пари бие по футболистите. Излизат с друго самочувствие, друга нагласа.

- Искаш да кажеш, че това с любовта към фланелката е забравено?


- Не, но много трудно ще станеш шампион от любов към фланелката. Аз съм цесекар, но и професионален футболист. Трошиш си краката до 35-36 години, после какво! Знам, феновете ни виняха, но те ли ще хранят семействата ни!

- Не съм забелязал да имаш проблеми с агитката?

- Не, за мен лично агитката на ЦСКА винаги ще остане номер 1 в България. Визирам други събития, най-вече тези в Мездра. Не е вярно, че момчетата на терена не искат да победят. Понякога обаче не става. Аз съм играл в Сливен срещу ЦСКА и Левски, знам как е. Това са мачовете на сезона, всеки се хвърля не на 100, а на 1000 процента.

- Би ли ли се върнал в ЦСКА?

- Искам, не искам, един ден ще се върна в България. Клубовете са два - ЦСКА и Сливен.

- За какво от годината в ЦСКА още те е яд?

- Заради споменатите проблеми изпуснахме дубъл. Никога нищо не се знае, но докато всичко в клуба беше наред, водехме с доста на Литекс. Жалко за колектива.

- Иска ли те московският ЦСКА?

- Чувам някои неща, но не искам да коментирам.

- Къде почиваш в България?

- Засега у дома. Чакаме слънце и след ден-два тръгваме за морето със семейството.

- Промени ли те малката Сиана, научи ли се поне памперси да сменяш?

- Нямам проблеми с памперси, къпане и всички останали неща. За особена промяна в мен е трудно да кажа. Може би има малка разлика.  

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

donatelo
26.05.2010 21:48

dakata_966 ,момче ще викаш на синът си(ко имаш такъв)в което дълбоко се съмнявам.Ти първо неграмотна свиньо научи граматиката и тогава прави забележки на останалите.Истината боли нали сополко.

gylybnik
25.05.2010 22:08

май Мъри трябва да последва берба и стоянов....
за нищо не става ... *party* както е тръгнало ще трябва гонзо и наско да играят???

donatelo
25.05.2010 20:51

Тоя Иванчо откога започна да разбира,че чак и чужденец иска за треньор на националния.Стой си в кавказката република и джиткай на плейстейшъна ,и несе занимавай с неща които неса в твойта компетенция.Този път вуйчоти няма да оправи нещата,седи мирен и гледай мача!Затова е този треньор зада решава,кой и колко ще играе,неси ти човека ,който ги решава тези работи.

Kalinho
25.05.2010 20:32

мога да съм ти баща, познавайки колко трудна е ... а и се вижда кой какво прави за пари и кой го заточиха в Кавказ, място където Сталин е заточвал някога усъдените на смърт

Lucas_Podolski
25.05.2010 20:31

Иначе да - как може бг футболисти да ходят в такова западнало първенство като Турското!! Там играят само анонимници като Барош, Кюъл, Кейта, Р. Карлос, Алекс, Дани Гуиза.... Срам, как може там да идат! И тоя мизерник Иванков - шампион на първенство с такива играчи! Абе ей осъзайте се бе - Разликата между Алания и Бурсаспор например е като между цС*ка и Реал Мадрид.

flipicha
25.05.2010 18:54

Тия левскарите кво ли няма да направат за пари...да пратят уж наи-добрите си футболисти не къде да е ,ами в КасъмПаша *lol* .Kalinho,аман от непълнолетни? А ти на колко си та разправяш такива неща,сигурно си 21-22-шно педерасче,дето се мисли за голямо

Kalinho
25.05.2010 17:55

къде ще иде бе, в някое село най - много. Ти въобще имаш ли си на идея за каква дърважа говорим Северна Осетия и какво е положението там. тия са в пъти по зле от нас или турция.Аман от малолетни, нямащи грам обща култура фенчета на двата най - смешни отбора в света *smile*

manutd_forlife
25.05.2010 17:36

kalinho ей говедо такова ти на кой ще викаш тихо бе? Иван Стоянов е един много добъри футболист и като отиде в спартак москва да не земеш да се скриеш а? Наще футболисти поне не бягат в Турция както ваще ама то се пак нали им е родина

Kalinho
25.05.2010 17:30

абе флипич ли си свиркич ли си не те знам ама виж футболната карта и намери къде се намира Световния гранд Алания, защото се обзалагам, че не знаеш къде е тази република, тъй, че по кротичко сърбай си чорбичката и тихичко

idol_bg
25.05.2010 17:15

Ааааааа....разбрахте ли сега ква била работата.Голямата звезда бил пуснат в почивка и видиш ли националният отбор му обърквал плановете с тези приятелски мачове.Нямало да има време да обиколи дискотеките.....пълен мърляч.Ех защо не съм шеф на БФС-то...... *angry*

flipicha
25.05.2010 16:59

Еи Сополски за тва много ти се дразна,син мърляч.Ти си тъпо говедо и тва си ти е,всичко за тебе е на сини и червени.И къв ред е на Мъри.По-добре да се маха от рано щото се вижда кво прави и каква игра показват.Отностно сините говеда,домо колко мача направи за Херта,Макриев кво прави(та някои хора дори не го бяха чували,преди да доиде,за да попълни броиката,че нямаше пукнат нападател) Мицански.... *lol* да викнат и Цачев *thumb_up*

Lucas_Podolski
25.05.2010 16:58

Божинов колко по-голяма звезда е от него, като беше резерва един път не се е оплакал, че не играе - ама това е защото е израстнал като играч в Италия, а не в Сливен и не чичо му го е бутал от Лече до фиорентина. А тоя - като не стане на неговото, реагира като обидена девственица - е за разлика от Бербатов, той не е нужен на националния и с отказа си става единствено смешен!

Lucas_Podolski
25.05.2010 16:53

Тоя сам си каза: "Кой е Бербатов, кои сме ние" Хората умират за повиквателна за националните си отбори, а тоя ше се прави на шеф - с какво е повече от Попов, Рангелов Божинов??? Да не говорим, че играчи като Мицански, Мактиев, Домо не са получили повиквателна! И стига с Мъри - той е треньора - видя се, че Пената, Пламен, Стоичков и Тройчо не стават, ред е на Мъри! А то е ясно, че свинете ще говорите!!!!

joro_71
25.05.2010 16:39

Има един лаф и мисля че много ще му пасне:"Кога стана циганин,кога му почерне гъзо?"

flipicha
25.05.2010 16:39

Ма чакаите бе,кво го обиждате човека.Бербатов каза махам се и точка.А и всички знаеме какво е положението в националния и в написаното по-горе пак се вижда,че има разделение.Нима има някои съгласен и доволен от направеното от Мъри: 3 минути преди края на мача да вадиш халф и да пускаш защитник с цел да бавиш играта

Lucas_Podolski
25.05.2010 16:33

Никой не е по-голям от отбора си! Да не говорим за Националния си отбор! Тоя лузър нещо много му се вдигнаха акциите с 2 гола и "интерес" от ЦСКА М. Да не забравя, че все още е нищо и никакъв селянин и най-малко има право на прищявки и хленчене! Вън от Националния!

flipicha
25.05.2010 16:30

Kalinho...така е,кога ли стана и тои футболист та Цска и Спартак Москва взеха да го искат...Но все пак,прав си има още много хляб да яде,докато стигне нужната класа и го вземат в "Касъмпаша" и "Султанпаша" *lol*

ogi999
25.05.2010 15:11

добре че тоя куфар сам напусна, дано и зетя и янков нещо се "обидят" *thumb_down*

nasran_chorbar
25.05.2010 14:57

Жалък комик. България не иска да играеш за националния и отбор.

Kalinho
25.05.2010 14:56

кога стана и това дърво футболист, че вече взе и акъл да дава *smile*