Янчев: Не бих упрекнал Данчо, ако отиде на Герена!

08:30
Янчев: Не бих упрекнал Данчо, ако отиде на Герена!
Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев направи може би най-силния си сезон с червената фланелка. Халфът, който в сряда навърши 34 години, беше истински лидер и вкара редица важни голове. Наскоро Тошко подписа нов договор с клуба и ще радва феновете и през новото първенство. Ветеранът говори за изминалия сезон на ЦСКА, очакванията си за близкото бъдеще на армейците и евентуалния трансфер на доскорошния си съотборник Йордан Тодоров в големия съперник Левски.

- Г-н Янчев, завърши един много противоречив сезон за ЦСКА. Каква е вашата оценка за представянето на отбора?

- Нормално е постигнатите резултати да не устройват нито мен, нито шефовете, нито феновете. Завършихме на второ място в крайното класиране и щом не спечелихме титлата, оценката ми няма как да е висока. В края на първенството показахме добри игри и взехме дербитата, но това не е достатъчно. Трябва да показваш постоянство през целия шампионат, ако искаш да си първи. Ние не го направихме. Големият проблем беше, че загубихме доста точки срещу съперници, които трябваше да победим на всяка цена. Не е от голямо значение да биеш водещите отбори, щом не го правиш срещу тимове като Монтана например. Не искам да обидя този клуб, дано хората не ме разберат погрешно. Все пак получаваш три точки за всяка победа.

- Честите треньорски смени няма как да не са ви повлияли?

- Разбира се, че ни повлияха. Свикваш с даден треньор, с неговите виждания за футбола и метод на работа, а след два месеца трябва да се настройваш към друг. За една година ни водиха трима специалисти, които са доста различни един от друг. Това не бива да ни служи за оправдание, но наистина оказа някакво влияние.

- Сега ще работите с Павел Дочев. Мнението ви за него? Той вече говори ли с вас, футболистите?

- С г-н Дочев разговаряхме няколко пъти. Запозна се с нас и ни нахвърля набързо своите виждания. От 14 юни започваме подготовка за новия сезон и ще се опознаем добре. Ясно е, че е много добър в професията. Изкара дълги години в Германия, натрупа опит там.Личи си, че е амбициозен треньор. Пожелавам му да има късмет и да ни изведе до титлата. Разбира се, очакваме и добро представяне в евротурнирите. Все пак ние сме ЦСКА и феновете ни чакат с нетърпение тези мачове. С много работа и взаимна помощ ще вървим напред.

- Спортно-техническият директор Емил Костадинов заяви, че в ЦСКА няма да се прави мащабна селекция. Мислите ли, че с наличните футболисти може да бъдат постигнати високите цели?

- Защо да не ги постигнем? Имаме добър отбор и го показахме в последните няколко кръга на първенството. Всеки в ЦСКА е класен футболист, щом е при нас. Важното е да не повтаряме старите грешки, а именно да бъдем постоянни в изявите си. Аз не съм човекът, който да каже кои играчи да бъдат привличани. Това си е работа на спортно-техническото ръководство. Костадинов, Дочев, Димитър Пенев - те най-добре знаят има ли нужда от нови футболисти и какви да са те. Всички в ЦСКА можем много повече от това, което показахме този сезон.

- Получихте наградата "Кавалер на честната игра", националният селекционер Станимир Стоилов каза, че в момента сте най-добрият халф в "А" група. Това ли е най-силният ви сезон с червената фланелка?

- Първо искам да благодаря на хората, които гласуваха за мен. Поласкан съм и от топлите думи на г-н Стоилов. Имах и други силни години за ЦСКА, но явно сега ме оценяват повече, защото вкарах важни голове. Няма какво да се лъжем - именно попаденията са солта на футбола, ако мога така де се изразя. Играя на такъв пост, че колкото и добър мач да си направил, представянето ти остава незабелязано. Сега обаче имах щастието да бележа често, което явно е накарало хората да ме оценят високо.

- Следите ли какво се случва в другите отбори? Някои вече смениха треньорите и започнаха селекцията.

- Действително гледам да съм информиран за всичко, което правят конкурентните отбори.Нормално е да има промени при нас също има такива. Важното е не какво се случва в останалите клубове, а ние да вървим напред.

- Няма как да не ви попитам за един трансфер, който още не е станал, но породи дискусия. Става въпрос за евентуалното преминаване на Йордан Тодоров в Левски.


- С Данчо играхме дълги години заедно в ЦСКА, даже бяхме в една стая по време на лагерите. Какво да ви кажа, това е част от живота. Не бих го упрекнал, ако в крайна сметка реши да отиде в Левски. Все пак той е професионален футболист и прави най-доброто за своето семейство. Сигурен съм, че ще обмисли всичко много добре. Не съм на негово място и ми е трудно да коментирам. Мога да ви кажа какво бих направил аз - естествено че няма да отида на Герена. Но ситуацията около него и мен е различна.

- Когато преминахте в ЦСКА от Нафтекс, очаквахте ли да постигнете толкова успехи на Армията? Има ли нещо, за което съжалявате през дългия си престой в клуба?

- За абсолютно нищо не съжалявам. Годините в ЦСКА винаги ще ги помня само с добро. Щастлив съм, че получих шанс да защитавам емблемата на най-големия български клуб. Когато дойдох от Нафтекс, единствената ми цел беше да играя редовно. Знаех, че стане ли това, ще покажа качествата си. Много съм доволен, че всички се нареди от само себе си.

- Защо младите футболисти не спират да се забъркват в скандал след скандал? Какво пречи на тези талантливи момчета да бъдат истински професионалисти?

- Липсата на опит. Това е. Точно защото са млади и неопитни, понякога вършат глупости.Сега навлизат във футбола и живота. Искат да вземат всичко на момента. Опитвам се да давам пример на младите ми съотборници. Те наистина са много талантливи и имат голямо бъдеще. Важното е да седнат и да се замислят какъв шанс имат да играят в ЦСКА.

- Оправдавате ли постъпката на бившия ви съотборник Иван Стоянов да напусне лагера на националния отбор? Споделяте ли мнението, че Станимир Стоилов и Наско Сираков се държат по-особено с бившите и настоящите футболисти на ЦСКА?

- Не мога да взема отношение, защото не съм част от отбора и не е коректно. Далеч съм от случващото се в националния тим. Разбрах за този скандал от медиите. Нормално е всеки да си има собствена истина за случилото се - както Иван, така и Стоилов. Не ми е приятно да говоря за това. Бих коментирал само теми, свързани с ЦСКА.

- Преди години имахте възможността да играете в турския Трабзонспор. Сега други двама българи - Георги Сърмов и Николай Димитров, отидоха в Касъмпаша. Какво бихте ги посъветвали, за да успеят?

- Просто трябва да мислят само и единствено за футбол. Ако решат да бъдат професионалисти, няма как да не успеят. И двамата имат качества. Сега трябва да ги развият, защото отиват в наистина много силно първенство. Представянето на турските отбори в евротурнирите показва добре тяхната класа. Сърмов и Димитров трябва изцяло да се посветят на отбора си, за да израснат и да бъдат забелязани от по-голям клуб.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация