Червенков: По принцип сме се разбрали, но още нямам нов договор

09:08
Червенков: По принцип сме се разбрали, но още нямам нов договор
Ангел Червенков остава, Ангел Червенков го махат. През последната седмица стана ясно, че треньорският пост в Литекс се клати. Червенков направи отбора шампион, но може и да не му продължат договора. Позната история, която се случи преди година и в тогавашния шампион Левски. Какво всъщност се случва в Ловеч? "7 дни спорт" потърси информация от самия Ангел Червенков.

- Г-н Червенков, Литекс още преди три седмици си осигури титлата. Вие обаче все още не сте продължили договора си с клуба. Носи се мълва, че ще бъдете сменен от Илиан Илиев. Каква е истината?


- Вярно е, че все още нямам договор за следващия сезон. В началото на последната седмица обаче проведохме неофициален разговор със собственика на клуба г-н Гриша Ганчев. Ставаше въпрос за програмата за лятна подготовка, контролните мачове и въобще всичко, което трябва да се свърши до първия мач от квалификациите за Шампионската лига. По принцип сме се разбрали, че аз и екипа ми оставаме.

- Аз пък имам информация, че от Литекс са отправили оферта към Илиан Илиев. Да не стане така, че както чертаете планове, изведнъж да останете без нов договор?

- Вижте, това са неща, които ги решава собственикът на клуба. Аз съм доволен от това, което направихме дотук в Литекс.

- Преди 11 години Ферарио Спасов също беше доволен като вас от титлата, ама го махнаха. Докараха Херо, за да падне с 1:4 в Лодз?

- Не мога да коментирам това.

- Окей, ще ви върна в началото на сезона, когато поехте отбора. Тъкмо БАТЕ Борисов ги беше напердашил с 4:0 в Ловеч. Ставаше ли въпрос тогава, че Литекс трябва да бъде шампион?

- Не, разбира се. Целта беше да се класираме сред първите три в "А" група. Тогава обаче се събрахме целия екип. Казах им: Хора, не сме дошли тук, за да бъдем втори. Накрая се получи така, че станахме първи.

- Кажете честно - ползвахте ли допинг през този сезон?

- Не. Защо ми задавате такъв въпрос?

- Ами защото навремето Херо публично обвини Литекс, че използва допинг. Нали знаете: със зоб първи, със боб - по-назад?

- Абсурд! Аз работя в екип с д-р Ивайло Якимов. С него бяхме и в ЦСКА, и в Литва, и в Шотландия. Вие представяте ли си например как даваме допинг на футболистите в Хартс? Вярно е, че медицинското ни обслужване беше на много високо ниво, но по друга причина. Д-р Якимов използва престоя ни в Шотландия, за да отиде да се учи от медиците в Челси и Нюкасъл. И наученото го приложи в Ловеч. Това е. Той и доц. Марин Гъдев направиха така, че Литекс да е най-добре подготвен физически от всички в "А" група. Ако ви е направило впечатление, в нито един мач не издъхнахме.

- Така е, но като падахте през зимата в Анталия, аз лично чух коментари, че именно Гъдев провалял отбора. Нещо объркал тренировките?


- Този, от когото сте го чули, може да си гледа работата. Истината е, че когато поехме Литекс през септември, се налагаше много бързо да подобрим физическото състояние на отбора. При това всичко се правеше в движение, нямаше време за нищо. Точно тогава цикълът от мачове беше сгъстен. Всички казаха: Тези няма да издържат физически, ще се провалят. Така де, ама издържахме. И заслугата за това е именно на Марин Гъдев.

- Факт е, освен това направихте серия от 11 мача без загуба.

- Не съм по статистиките, но там някъде бяха.

- През пролетта пак се чу, че ще ви махат. Това стана след загубата от Пирин с 1:4 в Кюстендил. Как си спасихте кожата тогава?

- На мен никой не ми казвал тогава, че ще ме освобождават. Истината е, че след този мач Гриша Ганчев свика среща на високо ниво в клуба. Присъствахме целият екип. И той ни посъветва да огранизираме банкет за сплотяване на колектива. Направихме една вечеря с отбора, казахме си на нея много неща. Разбрахме се така: хващаме се за ръцете и тръгваме напред! И се получи, не допуснахме повече грешки.

- Е, не е точно така. Загубихте от ЦСКА на Армията с 0:1. Съжалявате ли за нещо в този мач?

- Съжалявам за това, че получихме един нещастен гол в края. Стана при поредица от грешки, след която Тодор Янчев беше изпуснат да вкара. Но тогава ние бяхме дошли в София да играем футбол да нападаме и да победим. Понякога обаче се получава така, че играеш добре, но губиш мача.

- Точно обаче на Армията загубихте два пъти този сезон - веднъж за първенството, преди това за купата. В онзи мач за купата изненадващо пуснахте Ивелин Попов вместо Нифлор. Помня, че един колега тогава подхвърли: "Гришата му е наредил да сложи Попето вместо французина!" Вярно ли е това?

- Не е вярно. За цялото време, откакто съм в Литекс, никога никой не ми е казвал кого да пусна като титуляр и кой да е резерва. Съставът го определях аз след консултация с помощниците ми. Смените също.

- В такъв случай докъде свършват вашите функции и откъде почват тези на главния мениджър Стойчо Стоилов?

- Стойчо се занимава основно със селекцията и наблюдение на играчи, които евентуално да бъдат привлечени в Литекс.

- Това добре, ама през зимата не направихте никаква селекция. Само един вратар от Бразилия взехте?

- Вярно е, но имахме нужда да засилим конкуренцията само на този пост. На останалите разполагахме с равностойни играчи. Какъв е смисълът да водиш още хора в такъв случай?

- Само че преди вас Мъри се оплакваше, че като продали Манолев в Айндховен и се отворила дупка на десния бек. Вие как я запълнихте, без да взимате нов човек?

- Много просто. Имахме двама играчи за тази позиция - Кишишев и Бодуров. И въпросът се реши.

- След като стана ясно, че Литекс вече печели титлата, се чуха доста мнения, че не сте чак толкова силни. Просто ЦСКА и Левски са били по-слаби и това ви улеснило?


- Отстрани е много лесно да се разсъждава така. Аз пък ще ви кажа друго - няма по-заслужил отбор за шампион от Литекс! Погледнете резултатите, те са важни. Ние имаме положителен баланс в преките двубои срещу абсолютно всички отбори от първата половина на "А" група. Не мога да приема, че едва ли не някой друг ни е помогнал да станем първи. Тази титла ние си я спечелихме, при това съвсем честно.

- Само че загубихте четири мача?

- А какво, да не губим изобщо ли? Добре, нека предположим, че ставаме шампиони без нито една загуба. И какво ще кажат? Литекс купува мачове! Нали така? То не е и нормално да не губиш в едно първенство по футбол, независимо дали става въпрос за Англия, Германия или България. Но у нас напоследък се наложиха едни много погрешни очаквания, че едва ли не Литекс, Левски и ЦСКА нямат право на грешка. И при първата загуба трябва да изгонят треньора! Вие представяте ли си на какво напрежение сме подложени? Впрочем това го има и в Европа. Не знам дали примерът е много уместен, но Луис ван Гаал цяла есен медиите го уволняваха от Байерн. Ръководството обаче застана зад гърба му. И накрая се видя, че именно той е бил правилният избор. Разбира се, аз не искам да излезе, че едва ли не сравнявам Ван Гаал с българските треньори, но ситуацията в случая е твърде сходна.

- Нека ви върна към мача с Левски на Герена. Завършихте 2:2, но след това станаха големи скандали. Според мен Левски без много основание стовари вината върху рефера?

- Вие го казахте - без основание. На мен тогава ми стана много болно че мачът се разви по такъв начин. Ние отидохме да играем футбол, а не да се ритаме и да използваме най-различни грубости. Ако е имало спорни съдийски отсъждания, те бяха поравно и за двата отбора.

- Как се почувствахте, когато няколко месеца по-късно взехте реванш срещу Левски в Ловеч с 3:0?


- Чак пък реванш... Просто използвахме възможността да покажем кой е по-добрият от двата отбора. В интерес на истината преди мача те повече говореха как щели да ни победят в Ловеч. Но на терена нещата се оказаха други. Мисля, че тази победа ни вдъхнови още повече да спечелим титлата.

- Вдъхновила ви е, но като домакини често пъти играехте трудно срещу отборите от средата и дъното на класирането. Миньор ги бихте с триста зора и гол накрая, същото беше и със Сливен?


- Така е, признавам го. Но във всички тези мачове, за които говорите, съперникът излизаше да играе затворено. Ориентираше се към дефанзивен футбол с контраатаки. Срещу такъв отбор не се играе лесно. Виждате, че никой не идва вече с нагласата да загуби всеки иска да вземе поне точка, ако му се отвори възможност. Но като домакини ние нямахме проблеми в мачовете с преките съперници - с ЦСКА, с Левски, с Локомотив (Сф)...

- Казахте в началото, че с Гриша Ганчев сте чертали бъдещето на Литекс. Кажете нещо за новата селекция? Величко Дихонов например каза наскоро, че няма да се взимат много нови играчи?


- Единствено Гриша Ганчев може да реши дали ще се взимат нови попълнения и колко на брой. От моя страна аз съм подал информация за кои постове считам, че ни трябват нови играчи. Защото за мен въпросът не опира само до това Литекс да стане шампион. Отборът трябва още да се развива, да мислим за предстоящото участие в европейските турнири. Да се опитаме да влезем в групите на Шампионската лига или поне в тези на Лига Европа. Впрочем тук искам да използвам случая и да пожелая успех и на останалите български отбори, които ще играят тази година в Лига Европа.

- Като стана въпрос за селекция - направи впечатление, че тази година покрай другото наложихте и няколко млади играчи в Литекс?


- Да, и съм убеден, че те имат хубаво бъдеще. Най-много съм удовлетворен от израстването на Георги Миланов. Брат му Илия Миланов, Цветков и бразилецът Диего също са играчи, за които тепърва ще се говори и пише много. Всички те са част от бъдещето на Литекс.

- Накрая пак ще ви питам - притеснявате ли се, че мачът в Своге може да се окаже последен за вас в Литекс?

- Не се притеснявам от нищо. Моята работа в Ловеч дотук съм си я свършил както трябва.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари