Кишишев: И аз бях изчерпан, но заредих батериите

12:37
Кишишев: И аз бях изчерпан, но заредих батериите
Поводи за разговор с Радостин Кишишев има много. Асът на новия шампион Литекс е играл 60 мача заедно с Димитър Бeрбатов в националния отбор. През есента на миналата година Кишишев бе сред най-добрите в Литекс при серията победи в първенството на "А" група, с които ловчанлии дадоха заявка за титлата. Вижте интервю на "Меридиан мач" с бранителя на "оранжевите".

- Как ще коментирате отказването на Димитър Бербатов?


- Първо, като колега на Митко съм длъжен да уважа всяко негово решение. Той е дал много на българския и световен футбол. Подобри много рекорди. Натискът над него наистина бе голям. Бербатов иска да се концентрира само в Юнайтед. Въпреки че сме имали противоречия през годините, заставам зад него.

- Ако сте на негово място, бихте ли постъпили по този начин?


- Естествено. Даже щях да се откажа по-рано.

- Не абдикира ли Бербатов?


- Не, защо да абдикира? Бербатов игра 11 години. Пак казвам - даде много. Това, че е млад, не значи нищо. Идва един момент, в който човек се изчерпва. И при мен е така. Но аз заредих батериите и продължих.

- Какво е бъдещето на националния отбор без Димитър Бербатов?


- Каквото беше и след отказването на Христо Стоичков. Търси се достоен заместник и се гледа напред. За този пост в националния отбор има най-голям избор. Сега е моментът да се даде шанс на футболистите, които играеха по-рядко, да бутнат България напред.

- Кой точно би заместил Бербатов най-добре?

- Това не го решавам аз. Има си треньорски щаб, който трябва да реши. Има пет-шест човека, на които трябва да се даде шанс.

- Променят ли се шансовете за класиране на Евро 2012 след отказването на Митко?


- Шансовете си остават същите. Рекламата на България ще падне много. Името Бербатов се свързва със страната. И обратното. Всичко ще си бъде по старому в спортно-технически аспект. Даже очаквам нещата да се подобрят.

- Защо националите сте толкова чувствителни към критики?

- Защото критиките са целенасочени. Не съм чул една хубава дума за никого, освен за двама-трима в тима. Останалите само запълват дупки. Като бие България, Бербатов е най-великият. Като падне, той е най-слабият. Митко е само един футболист от 11-е. Той не е целият отбор. Критиката просто трябва да бъде умерена. Нямаме толкова играчи, че постоянно някой да бъде оплют.

- Прав ли е Бербатов да се сърди постоянно на медиите?


- Да, прав е. Макар че и много са го подкрепяли. Но два пъти повече са го плюли.

- Вярвахте ли, че Литекс може да стане шампион след трудното начало на сезона?

- Мачът с БАТЕ бе от различен турнир в сравнение с това, в което участвахме и спечелихме. Вярвах, че имаме страхотни футболисти. Доказаха го. Загубите не са проблем. Видяхте, че паднахме още няколко пъти. Няма значение дали ще се издъниш в началото или по-късно. Три, четири провала не значат нищо. Жалко, че с един мач пропуснахме да доведем в Ловеч големи футболни имена.  Имам предвид отпадането от БАТЕ.

- Коя е основната причина за успеха ви?

- Колективът спечели шампионата. Това е основната причина. В интерес на истината другите отбори имаха проблеми, което беше от наша полза.

- Това значи ли, че ЦСКА и Левски бяха слаби?

- Да, така излиза. По разни причини. Не бяха това, което са били в други години. Но това не омаловажава успеха на Литекс. Ние бяхме най-стойностният отбор и заслужено спечелихме титлата.

- През есента бяхте основна фигура в Литекс, а през пролетта влизахте в игра по-рядко.


- Това е решение на треньора. Аз винаги съм изпълнявал задълженията си както трябва. Такъв е животът. Литекс постигна крайната цел. Това е важното. Не е толкова важно дали Кишишев е играл.

- Какви са шансовете на Литекс в Шампионската лига?

- Трябва ни късмет. Смятам, че е нужно и малко освежаване на състава. Имам предвид привличането на някой класен играч с опит. С млади разполагаме, но трябва такъв, който да понесе напрежението на идващите мачове, които ще бъдат много тежки.

- Има ли сили Литекс да влезе в групите на Шампионската лига?


- Да, предпоставки има. Разполагаме с класни играчи. Отборът има солиден гръб в лицето на г-н Ганчев. Просто трябва добра подготовка и сериозно отношение от всеки един. И ще стане.

- Какво е нивото на българското първенство?


- Нивото е слабо.

- Защо мислите така?

- Дойдох от много силно първенство и мога да направя разлика.  Не забравяйте, че съм играл 9 години в Англия.

- Кога ще се оправи българският футбол?

- Нямам отговор. Първо държавата трябва да се оправи, после идва ред на спорта. Всички знаем какви са проблемите на българския футбол. Има светлина в тунела. Но дано не е като прехода, който го правим вече 20 години и нищо не сме направили.

- Кое няма в българския футбол - треньори или играчи?


- Треньори. Такива няма. Те правят футболистите. Имам предвид специалисти, които работят по цялостния процес на изграждането на един играч. От школите до мъжкия отбор.

- Какво е вашето бъдеще в Литекс? Преподписахте ли договора?


- Засега бъдещето ми е неясно. Предполагам, че ще остана, но нещата не зависят от мен.

- Докога смятате да играете професионален футбол?

- Както мога да спра веднага, така може да играя още две години. И аз не съм наясно с бъдещето си. Не съм си поставял за цел да прекратя кариерата си това лято, но може да стане.

- С какво ще се занимавате след това?

- Предполагам, че ще бъда треньор. Записал съм се в треньорската школа за "А" лиценз.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ManUtdTillidie
18.05.2010 21:16

Бее заредил ми бил той , заряд от автоголове , смешник!