На гости на началник Бербатов

12:22
На гости на началник Бербатов
Офис. Собствен кабинет. Спретнато бюро. Шефски стол. Опитайте се да свържете тези думи с Димитър Бербатов. Ако ви е трудно, ще ви помогнем. Лека-полека България май ще трябва да свикне и с този образ, още повече след анонса в победоносен стил тип "Бойко Борисов": "Като ви омръзне да ви лъжат и манипулират, може да ме потърсите, за да ви оправи някой футбола."

24 часа след като звездата на Манчестър Юнайтед сдаде №9 и капитанската лента в националния отбор на България, той прие "24 часа" на гости в своя работен дом в София. Там, откъдето започва да се вая управленският образ на 29-годишния Бербатов. Според плана му трябва да играе още футбол на високо равнище. Според очакванията му трябва да е поне още две години в "Театъра на мечтите". Според анонса не след дълго го чака креслото в най-важния кабинет в БФС. Но сам обича да казва, че бърза бавно и не обича претупани и неорганизирани работи.

През април 2008 г. тогавашният голмайстор на Тотнъм стана учредител на фондация "Димитър Бербатов". От 2009 г. деветката на Манчестър Юнайтед има ново любимо място в столицата. Посещава го често, защото там се зарежда с позитивните емоции, които в последно време са спрели да му носят лагерите на националния отбор. Там работи усърдно. Там дискутира идеи и взема решения за проектите на своята фондация. Там покани и човека на "24 часа".

Веднага трябваше да отговори на един въпрос - как се чувства като шеф, макар да става дума за шеф във фондация. "Е, шеф. То не съм точно и шеф. Има кой да управлява тука. Човек като има желание, виждаш как е - прави си екип и офис на организацията, за което съм благодарен на доста хора, които помогнаха да го намерим. Трябва да има къде - ето, ти като дойдеш, да те посрещнем, да се видим, как си, що си. Да си помагаме. Който идва, винаги е добре дошъл. Но най-вече са добре дошли тези, които идват с чисти цели. Тези, които имат някакви отрицателни емоции или носят отрицателни мисли, не са добре дошли в моя офис", отсича Димитър Бербатов и удря по бюрото. "Да не пропуснеш да кажеш, че мебелите тук са ни дарение от Casa Design, техниката ни е от ОББ, а пък фирма "Бараж" ни поддържа чистотата. Всичко в тая работа става с партньори и приятели. Ето и вашият вестник ни е партньор вече втора година. Не на мене - на децата! Много хора работят за нашите идеи про боно и въпреки че не мога да ги изброя всичките - много им благодаря!"

Вляво от него стои снимка с човешки размер, на която Митко триумфира с историческата, първа за българин, шампионска титла на Англия. Срещу него има голяма плазма, край която са разположени кадри с наградите от анкетата "Футболист на годината", в която е триумфирал 6 пъти. Има и още един огромен фотос от стилна сесия край Националния стадион "Васил Левски".

“Декорацията не е мое дело. Малко ме кара да се разсмивам на моменти. Но пък така, като се погледне, имам приятни спомени от всичките тези неща. Нищо не съм пипал. Аз съм такъв, че на моменти съм нетърпелив и всичко бях оставил в ръцете на Диди (Димитрина Ходжева, директор на фондацията - б.а.).Тя е декорирала и трябва да кажа, че се е справила много добре. Приятелите ме бъзикат малко от време на време, но те поне ме познават най-добре, така че на тях им е позволено", усмихва се Бербатов.

Докато говорим в кабинета му, в съседната стая, където по принцип заседава съветът на фондация "Димитър Бербатов", го чакат трима от малцината, на които им е позволено да го бъзикат - приятелите му завинаги Тодор Кючуков, Косьо Мирчев и Александър Томаш. "Като дойдат тук, от тях мога да чуя някой майтап от сорта на "Ей, началник". Те се чувстват по-близки до мен и обръщенията са по-свободни - говори с хубаво чувство за приятелите си Митко и продължава:

"Още им е странно да ме видят, че се занимавам с такива неща. Но така се почва. Започваш отнякъде, постепенно с времето научаваш нови неща, хората те възприемат в един друг облик и свикват с това. Искат да им помагаш, искат да се отзовеш някъде и да помогнеш с каквото можеш. А тук в България хората, които се нуждаят от помощ, са наистина много. Фондациите обаче помагат по определен ред и хората трябва да се запознават с него, преди да се обръщат към нас. В сайта е написано каквото трябва. Аз съм се ориентирал към талантливите деца, тъй като смятам, че те бяха доста пренебрегнати. Ако мога ей с толкова (показва с минимално разстояние между два от пръстите си) да помогна, може пък някое дете да стигне далече. И ще каже: "Ей, Димитър Бербатов ми помогна един път." И аз ще се чувствам добре. А после то може да помогне на друг. И ще стане една верига.

И спортът у нас като цяло не ми харесва в каква посока върви."

В момента учредителят на фондацията и екипът му са съсредоточени в два основни проекта. Бербатов е много е доволен от съвместната програма с "Данон" "Активни и здрави". Лично се интересува докъде са стигнали с училищата, които бяха избрани, за да се изградят в тях игрища и салони.

"Контролираме много здраво от - до. Някой ако си мисли, че ей така просто даваме парите и те си ги вземат без ангажираност, много се лъже. Никой няма да си прави каквото иска. Има много строга схема. Контролира се до стотинка къде се изхарчват парите и това да се дават по предназначение. Направили сме план, който включва да посетим избраните обекти и да видим накъде вървят нещата. Това е проект, който много харесваме и който се развива доста успешно. С такива неща винаги се занимаваме с удоволствие във фондацията. "Данон" е най-големият ни партньор изобщо. Предстои среща, тъй като идва ред да мислим и за по-нататък. "Активни и здрави" е замислена като програма, в рамките на която да правим постоянно различни проекти. Започваме да мислим кой да бъде следващият проект", допълва Бербатов.

Много са партньорите на звездата на Юнайтед за голямото събитие на 1 юни - връчването на "Награди за успелите деца на България" за 2009 г. Тогава Митко ще раздава усмивки, статуетки и стипендии на стилна церемония в Народния театър.

"На 1 юни имам празник и аз. Затова сме го направили на 1 юни. Най-близките ми хора знаят - ние сме непораснали деца. Може би затова аз и моите приятели гледаме живота по друг начин, през други очи. И дори и в трудните моменти се опитваме да извлечем най-смешното и най-забавното от тях. Въпреки че може да ни е много трудно. Но тази дата 1 юни е най-подходяща точно за това, което ние правим. Ще направим празника на децата незабравим. Ще ги наградим. Пък и те са се старали много. Ще бъде по-различно от миналата година, когато дебютирахме. Благодаря на United Partners, че са с нас в тази сложна организация! Дано с всяка следваща година да става все по-добре и по-добре", надява се началникът.

А дали чете писмата на децата? "Като си дойда, и Диди винаги ми слага на бюрото около един тон неща, в които децата ми благодарят. Или пък от родители. Най-различни са. Чета някой път и виждам, че е написано от дете. Гледай за какво става въпрос (подава лист от бюрото си - виж писмото на 28-а стр.).Стоиш, четеш и ти става готино. И си личи, че е писано от дете. Някой, ако ме пита за какво го правя, ето за това го правя", разчувства се Бербатов. В другите стаи в офиса му по стените са окачени много снимки с български малчугани, посвещения от тях, рисунки, които са сътворили специално за бате Митко. Има и още много празно място. Защото най-доброто предстои.

А ако някои заинтересовани от думите "като ви омръзне да ви лъжат и манипулират, може да ме потърсите, за да ви оправи някой футбола" се чуди става ли Бербатов за ръководител и организатор и дали е работяга, отговорът на човека, който му бе на гости е: "Тренира отсега, така че определено "да".

"Той е много повече от лице на своята фондация, защото се чувства изключително ангажиран с това, което правим. Държи да бъде постоянно в течение за нещата, които се случват - текущо през годината, когато е зает с други неща", разказва Димитрина Ходжева, директор на фондация "Димитър Бербатов". "Винаги, когато се вземат решения в съвета, той участва подготвен. Задава много въпроси. Това си е неговата фондация и той работи всеотдайно и взема нещата много присърце. Можеше да бъде само учредител, след което да няма пряко отношение. Не е длъжен. Но този случай изобщо не е такъв", добави Диди.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fashiong
17.05.2010 03:10

И не знам всички Вие фенове на юнайтед или цска какво му харесвате на тоя. Нито за един от двата отбора не е дал всичко от себе си!

fashiong
17.05.2010 03:08

На това му се вика PR. Защо изобщо беше капитан в националния отбор? Да си капитан значи да се бориш до последно за отбора си, да надъхваш останалите, да вярваш в обедата, а тоя си избяга като мишок. И от Ман юн ще се махне, но не по свое желание. Беше играч докато играеше в Тотнъм, а сега е самозабравил се глупак, нищо повече.

Keleme
16.05.2010 23:48

хайде сега да видим по кого ще плюете, като го нама Бербатов?

TigerJK
16.05.2010 19:22

няма нищо общо едното с другото.. ето например Мауриньо е играл футбол на много ниско ниво в португалия и то само до 22 г. след което е станал преводач. А сега си управлява отбора както си трябва, примери за успехи и неуспехи на успели и неуспели футболисти - бол. Като му дойте времето ще видим дали са били празни приказки или не. *thumb_up*

HeKu
16.05.2010 16:38

Нищо добро не чака България със специалисти като вас,дето много знаят.

Toncho0o
16.05.2010 16:30

кви тъпи хора има, направо съм изумен от Тапанари бате, кво об6то има играта на терена и управлението.. направо тия коментари си ги задръжте за себе си 6тото се излагате и ставате сме6ни

MyckapuH
16.05.2010 15:40

Ако ще управлява така както "играе" в Юнайтед,нищо добро не чака БГ футбола

krasenco
16.05.2010 13:29

Едно е като е футболист,съвсем друго като управляващ.Боби,като беше един от основните виновници за успехите на националния,сега да не би да е същия?

joro_71
16.05.2010 12:38

Много ме съмнява точно той да оправи футбола.Като гледам как се беше загрижил докато играеше в националния отбор,ако и с такава загриженост подходи като ръководител бог да ни е на помощ.Не че и сега положението е цветущо,но поне да не говори предварително празни приказки,като някой политик който само гледа да се хване за кокала.