Мъри: Ако Тунчев и Томашич бяха здрави, можеше да сме на Световното

09:34
Мъри: Ако Тунчев и Томашич бяха здрави, можеше да сме на Световното
Минути преди да тръгне за Ловеч за мача Литекс - Берое, националният селекционер Станимир Стоилов даде интервю за "Тема Спорт", в което прави генерална оценка за приключващия футболен сезон. От днес Мъри отново ще мисли за футболистите, които трябва да изиграят две приятелски срещи - с Белгия и с ЮАР.

- Колко време ти отнема да определиш групата от 18 футболисти преди всеки сбор?


- Гледам всички играчи, а така наречените спорни - по два и три пъти. Общо взето, лесно стигам до група от 15-16 човека и после е много трудно. Като има ситуация "на кантар", предпочитам по-младия футболист. Или пък, както е случаят с Домовчийски, ако някой дълго време е резерва в клуба си, няма как да разчитам на него.

- По-добре ли е да си селекционер на Бразилия, където изборът е от 300, а не от 30 играчи?

- Предпочитам да водя България, но в предишни поколения, когато можеше да се избира от повече от 30 качествени играчи, да не споменавам какви силни футболисти не бяха национали преди години. В Бразилия се избира не от триста, а от три хиляди и на Дунга изобщо не му е лесно.

- В това състояние имахме ли място на световното в ЮАР?

- Не успяхме да си заслужим евентуално участие. Не знам как ще прозвучи, но ако Игор Томашич и Тунчев бяха здрави, може би щяхме да успеем.

- Само тe двамата как щяха да променят отбора?

- Детайлно погледнато, това са най-важните постове. За пример ще дам Манчестър Юнайтед този сезон, когато по различни причини им се разби двойката. Рио Фърдинанд - Видич и това се отрази и на успехите, и на играта на отбора. Въпросът със сърцето на отбраната наистина е сериозен. Затова и в клубовете трябва непрестанно да повишават изискванията към централните защитници. Една важна победа с 1:0 води до еуфория и този успех се празнува цяла седмица. Но някой мисли ли как през тази седмица да повиши нивото на играчите си и следващата седмица още повече? Ако съм бил критичен към моите футболисти, то е именно затова. Ако не им кажеш грешките и те не си ги знаят, как ще ги отстранят? На някои хора им се струва странно, че критикувах Левски дори след победа с 5:0. Не може да поведеш с пет гола и последния половин час да не вкарваш. Първо, защото хората на стадиона стоят по 90 минути, и второ, футболистите трябва всеки момент да действат така, все едно им е много необходим още един гол, дори и да остават две минути до края. Може да прозвучи невероятно, но повечето от значимите трансфери в последно време - Домовчийски, Ричард и Манолев, са играчи, на които съм бил треньор и непрекъснато съм ги упреквал за грешки, за да вървят нагоре в правилна посока.

- Колко години напред мислиш като национален селекционер?

- Целта е да се класираме на европейското. Работата е по-различна в сравнение с клуб и не могат да се правят дългосрочни стратегии.

- Все повече или все по-малко футболисти от А група ще попадат в националния отбор?


- Трудно е да се прогнозира, зависи от работата в клубовете. Истината е, че първенството е по-интересно, има интрига до края, виждаме интересни резултати. Но по-го-лямата истина е, че темпото на игра е отчайващо бавно. Трябва навсякъде да се повишат изискванията, а не да се гледат само резултатите от даден мач. Аз като бях треньор на Левски, предишните селекционери на националния отбор Христо Стоичков и Пламен Марков викаха по 7-8 мои футболисти. Сега цялата бройка от А група не е толкова.

- Какво те изненада приятно и какво неприятно в настоящия сезон?

- Приятната изненада е постоянството на Литекс и начинът, по който този отбор спечели дерби мачовете и оттам шампионската титла. Състоянието на водещите клубове Левски и ЦСКА пък е на другия полюс и това се отчита от всички специалисти и запалянковци.

- Защо винаги се оплакваме от климата - в началото на пролетния полусезон беше студено, сега пък жега?

- В началото терените наистина бяха лоши, сега е по-добре, като някои клубове хвърлиха средства и инвестираха в тревната настилка. Но не е реално да се оплакваме от температурите. Смешно е пък да се говори за сгъстен цикъл в България. фулъм има над 60 мача този сезон. Ние трябва така да променим формулата на първенството, че значително да увеличим броя на мачовете и оттам да вдигнем качеството. Сега накрая 3-4 седмици имаше срещи сряда - събота и ние говорим за умора. Не е нормално да се оплакваме.

- С какви чувства тръгваш за Ловеч? Остана ли нещо неизказано от твоя страна по повод престоя ти в Литекс?

- Нормално е клубът да покани бивши треньори, Херо също ще е там на празника довечера (б. а. - снощи). Мисля, че положих някаква основа там. Не съм се задоволявал с постигнатото и не съм търпял посредственост. Може би останах неразбран, но това е моят начин на работа.

- Как ти се струва ситуацията в Левски?

- Не поддържам мнението, че финансовата криза е причина за състоянието на отбора като цяло. Та кризата с парите е от 2-3-4 месеца, а игровата криза трае вече над две години. Значи не всичко опира до финансирането. В Левски трябва да се работи изключително сериозно в игрови план. Когато отборът заиграе хубав футбол, ще си върне публиката и оттам машината ще се завърти и ще започне да работи нормално.

- Какво очакваш от световното в ЮАР?

- Едва ли някой ще ни предложи нещо съвършено ново от тактическо и техническо естество. Очаквам отбор от Африка да стигне до полуфинал.

- Ако ти кажат да избереш с кой колега да те затворят в една стая за 24 часа, какъв ще е изборът ти?

- Кройф или Гуардиола. Най-добре и с двамата.

- Защо?

- Харесват ми като начин на мислене и идеи за развитие на играта. При тях на първо място е качеството на играта, а след това се гледат резултатите. В школата на Барселона на отборите до 14-годишна възраст е забранено да споменават думата "победа". Едва след като юношите се научат да играят така, както се изисква от тях, тогава ги карат да побеждават.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация