Феликс Магат: Леман е голям тъпанар

14:48
Феликс Магат: Леман е голям тъпанар
Най-добрият германски треньор Феликс Магат (58 г.) направи шампион Волфсбург в края на миналия сезoн и напусна по посока на затъналия в дългове Шалке 04. И противно на всякаква логика успя сензационно да класира кралскосините на второто място в Бундеслигата и в Шампионската лига наесен. Това е равносилно на титла. Вижте интервю с треньора за Ларс Валродт от "Ди Велт", поместено в "7 дни спорт".

- Щастлив ли сте, че не станахте шампион с Шалке?


- Не, не съм. С удоволствие щях да стана шампион. Но и второто място си е страхотно постижение, Байерн беше по-добър от нас. Но когато два кръга преди края имaхме шанс за титлата, естествено искахме да я спечелим.

- Тогава можехте да имате същия проблем като във Волфсбург миналата година. Щяхте ли да останете, ако бяхте станали първи?


- Естествено, че щях да остана.

- Каква е разликата с миналата година?


- Не съм приключил с работата си в Шалке, а освен това имам и договор. Досега никога не съм нарушавал договор. Дали на първо, или на осмo място, Шалке далеч е не е толкова добър отбор, колкото беше Волфсбург. Напротив, тaзи година беше най-опасната за Шалке, откакто съществува. Покрай класирането ни в Шампионската лига нещата ще се подобрят. Това не означава, че лошото е минало. Клубът трябва да се преструктурира, за да може да оцелее.

- Значи Шампионската лига спаси Шалке?

- Пресилено е да се каже. Но със сигурност ще ни улесни следващия сезон.

- По-ценно ли е второто място от титлата с Волфсбург?


- Трудно е за сравнение. Със сигурност не е по-малко. Освен това на мен ми бе по-трудно, защото миналата година бе втората ми във Волфсбург и отборът вече беше добре подреден. Тук трябваше да се справям с каквото имаше в наличност. Това, което показахме, не е това, което отговаря на моите представи за футбол.

- И все пак успяхте.


- Мисля, че се дължи на подхода ми. Аз не започвам работа с твърди очаквания, а изчаквам да видя какво ще се получи.

- Не ви ли е странно, че вече не можете да вземете грешно решение?

- Аз правя грешки. Но мисля, че станах силен по отношение на оценката на играчите. Смених няколко отбора и попадах в различни спорни ситуации.

- Извадихте от цилиндъра си непознати футболисти като Лукас Шмиц, Кристоф Мориц и Жоел Матип. Това не е ли риск?

- Наивно е да се вярва, че те ще се справят по-добре от опитни играчи. И аз невинаги съм сигурен, че ще се получи. Но се ориентирам и се опитвам да наложа някакъв стил на игра. И когато сметна, че с младоци мога да се справя по-добре, отколкото с някои по-познати играчи, действам.

- Изненадан ли сте от пропадането на Волфсбург?


- Отборът показва отново и отново, че е в състояние да защити титлата си. Там направихме нещо, което функционираше до края на миналия сезон. После някои решиха да използват влиянието си. А беше по-умно да се запази направеното, вместо да се пробват нови неща.

- В Шалке също имате успех. Беше ли ви ясно, че ще се получи?


- Точно обратното, след лятната подготовка ми се искаше да си скъсам договора. Но след това бързо забелязах, че вървим нагоре и се появи надеждата, че ще се класираме за евротурнирите.

- Смята се, че имате интерес към бившия нападател на Херта Марко Пантелич, който е в Аякс.

- Срещнах се с него, а след това го гледах във финала реванш за Купата на Холандия с Фейенорд. Предстои да видим дали трансферът ще стане.

- Ще бъде ли титуляр Мануел Нойер на световното в ЮАР?

- Нямам идея (Нойер пази на Шалке).

- А може ли да бъде?

- Естествено.

- Йенс Леман е на друго мнение. Той казва: "Трудно ще станем световни шампиони с Нойер на вратата. Прави прекалено много грешки".


- Тъпо изказване на Леман. От всички вратари, които се спрягат за бундестима, Мануел е направил най-много за клубния си отбор. В моите очи той е най-добрият немски вратар!

- Плод на емоции ли бе критиката ви срещу съдиите след загубата от Вердер (0:2) преди седмица?

- Имаше и емоции, но продължавам да стоя зад думите си - Шалке няма лоби. Нито в медиите, нито при съдиите, нито във футболния съюз.

- Но веднага след мача звучеше така, все едно не можете да губите.

- Проблемът е, че в Шалке пред медиите говоря само аз. Докато в Байерн, когато трябва да се критикува, се изказват няколко души. Тук аз изнасям всичко и затова остава впечатлението, че критикувам много. Просто искам към Шалке да се отнасят, както към останалите големи отбори. А в момента това не се получава.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

RageBg
09.05.2010 16:15

Заглавието няма АМА АБСОЛЮТНО нищо с интервюто.
Не мога да разбера защо се пишат такива глупости.

be_a_gunner
09.05.2010 15:10

Имам чувството, че пишете заглавията преди да прочетете интервюто. *sick* *thumb_down* *erm*

atletico_manutd
09.05.2010 15:08

уинър според вас "тъпо изказване" значи че го е нарекъл тъпанар ли ?! идиоти прости такива *evil*