ЦСКА сред поставените в предварителните кръгове на Лига Европа

11:10
ЦСКА сред поставените в предварителните кръгове на Лига Европа
Миналата неделя ЦСКА стана първият български клуб, осигурил си участие в следващото издание на Лига Европа.

В момента "армейците" се нуждаят точно от една точка в последните два кръга на А група, за да си гарантират втората позиция в шампионата, а с това и спестяване на един кръг в евротурнирите, пише "Тема Спорт".

Ако тимът от "Борисовата градина" не запише две загуби срещу Черно море и Черноморец Бургас, то ще стартира от трети квалификационен кръг заедно с носителя на Купата на България. Неприятната новина за третия в първенството (Локо София или Левски) е, че ще трябва да се поти в юлските жеги още от втори квалификационен кръг.

Ако приемем, че ЦСКА ще бъде подгласникът на Литекс в родния шампионат, то "червените" ще изиграят първия си мач на 29 юли, а реваншът ще е седмица по-късно на 6 август. Най-хубавото за всички армейски фенове е, че за втора поредна година изгледите тимът да се класира в групите на Лига Европа са чудесни. Вече е 99 процента сигурно, че "червените" ще са поставени във всички квалификационни кръгове, включително и плейофите, както бе и през миналото лято. Разбира се, тогава тимът изтегли възможно най-трудния жребий на прага на групите –Динамо Москва, но въпреки това влезе в редовната фаза. Сега ще е пълен малшанс, ако на ЦСКА отново се падне "късата клечка".

Нека обаче разгледаме конкретно как стоят нещата. Към днешна дата в третия кръг "армейците" са на 16-а позиция (от 35) при поставените и няма начин да изпаднат под чертата. Сред най-неприятните евентуални съперници тук са Дебрецен, Легия Варшава, Лозана, Макаби Тел Авив и Хайдук Сплит, но преобладаващата група са много по-удобни имена като Аалесунд, Нитра, Работнички, Дукла Банска Бистрица, Хонка, Интер Турку и др. Разбира се, нито един съперник не бива да бъде подценяван, но е твърде възможно на този етап ЦСКА отново да изтегли жребий от сорта на Дери Сити, както бе миналото лято.

При успех в този кръг тимът от Борисовата градина влиза в плейофите, където със сигурност е над чертата, макар да съществуват някакви теоретични варианти да изпадне под нея. Те обаче граничат с фантастиката – в първите три кръга на Лига Европа не трябва да се получи нито една изненада, а в трети кръг на Шампионската лига е необходимо да отпаднат четири от най-силните участници. Подобен сценарий е абсолютно немислим на базата на досегашните издания на евротурнирите.

На пръв поглед съперниците под чертата не са никак лесни, но като свръхтежък жребий се очертават само Борусия Дортмунд и Наполи. Един от тях, а вероятно и двата обаче почти сигурно ще се изкачат над чертата до тегленето на жребия, тъй като ще имаме все някакви изненади в предишните етапи на борбата. В групата на останалите нежелани бихме посочили Бурса на Иванков (ако отпадне на прага на ШЛ), Трабзонспор, Сибир, Омония, Анортозис, Арис, ПАОК, но при всички положения дори такъв жребий би оставил немалки шансове на ЦСКА за класиране, особено ако се уповем на историята от мачовете с Динамо Москва. Ако обаче приемем, че все някога каръкът на "армейците" при жребия ще свърши, то можем да се надяваме на по-лесен съперник от сорта на Актобе, Левадия, Васлуй, Дънди Юнайтед, Екранас, АИК, Елфсборг и т.н.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gerrard9000
06.05.2010 22:28

дано най-после да е някой по-лесен съперник че все трябва да засрамваме по-големите *thumb_up* САМО ЦСКА *beer* *party*

cska123
06.05.2010 19:39

sam26
Над чертата ще рече да са поставени, под чертата - непоставени.

biserms
06.05.2010 19:34

Ами айде пожелавам ви Хайдук Сплит на 3тия кръг и евентуално, ако ги остраните Наполи на плейофите *beer*

Sadden
06.05.2010 15:10

Дори и един отбор да достигне в груповата фаза на който и да е турнир, ще бъде интересно. Успех на всички.

danidoes
06.05.2010 15:09

АИК са шампиони на Швеция и ще играят в квалификации за ШЛ, да проверяват малко като пишат статиите си тия разбирачи

sam26
06.05.2010 14:46

извинете ме но бихте ли ми обяснили какво означава ЦСКА да е над чертата?
Иначе ЦСКА ще премине груповата фаза *thumb_up*

jasson_lfc
06.05.2010 14:30

Успех на всичките ни отбори дано поне един от тях направи нещо значимо и запомнящо се... И все пак са надявам това да е ЦСКА.Напред армейци!

cska123
06.05.2010 12:41

Супер. Мачкаме!
Берое обаче май също почват от 3-тия кръг и сигурно ще са непоставени. Дано направят нещо и те.

Unscrewed_Heart
06.05.2010 11:31

айде късмет на БГ тимовете да не се излагат 3 отбора в групите на лига европа и литекс в групите на ШЛ *beer*