Вальо Илиев: В Румъния се играе пред пълни трибуни

13:01
Вальо Илиев: В Румъния се играе пред пълни трибуни
Валентин Илиев в момента е българинът с най-успешни изяви в Румъния. Футболистът на Университатя Крайова всеки мач е несменяем титуляр, а румънските журналисти го определят като най-успешното попълнение в първенството на северната ни съседка. Въпреки това, футболистът все още остава забравен от националния ни селекционер. Ето какво каза Вальо Илиев за читателите на Romanian-Football.com

- Вальо, тази година Крайова ще се спаси най-вероятно от изпадане, а догодина амбициите са да се борите за Лига Европа. В ЦСКА обаче се говори за предложение към теб. Вероятно си пред дилема, как виждаш бъдещето си след лятото?

- Още не съм получил предложение от ЦСКА, знам че има интерес, но до този момент няма нищо конкретно. Гледам за сега много да не ги мисля нещата, искам отбора ми да остане в първа лига и след първенството ще видя на къде ще поема.

- Отиде като на шега в Университатя, а постепенно се превърна в лидер на отбора. Постоянно трупаш комплименти от румънските журналисти. Как се чувстваш в Румъния?


- Нормално се чувствам, приеха ме много добре момчетата тук. Много ми помогна за това Еуген Трика. Той беше човекът и причината заради която аз дойдох тук.  Той ме запозна с много неща в Румъния и се разбрахме с каквото мога да помогна. Надявам се, че го правя и ако съм зарадвал по някакъв начин хората, това само може да ме радва.

- В отбора освен Трика е и Александру Пицурка, който също е бивш играч на ЦСКА. Следите ли какво се случва при армейците? Румънският канал SPORT RO излъчва всеки мач на червените, какво е тяхното мнение за представянето на червените? С какви спомени са се разделили те с този тим?

- Нормално е да следим всичко. И Трика и Пицурка са имали и хубави моменти в отбора и те самите казват, че тогава нещата са били много по-добри, отколкото е в момента състоянието на ЦСКА. За съжаление само можем да се надяваме червеният тим най-бързо да се оправи.

- В момента текът писания, че холандският треньор Воте е изгонен, а на негово място застава Еуген Трика. Има ли според теб той качествата – да изведе отбора до успехи? Ще има ли успехи като наставник?

- Той ще е начело още утре в мача. Какво да ви кажа, Трика е много добър футболист, но има голяма разлика да си футболист и треньор. Разбира футбола, аз знам че го разбира и го вижда по най-добрият начин. Определено заслужава шанс, защото е постигнал твърде много във футбола. Трябва да му се даде възможност и време, а той е човек с опит и може много да покаже на футболистите, да ги научи на много неща.

- С какво е по-различно румънското първенство от българското? Какво те впечатли най-много във футбола на северната ни съседка?

- Атмосферите по стадионите. Не очаквах, че там има такова голямо присъствие по трибуните, че толкова голямо внимание се обръща на футбола. Нещата са добри от всяка една гледа точка: и медии, и фенове, и посещаемост, организация и всичко.

- Играете в друг град Турну Северин пред винаги пълни трибуни и една невероятна публика. Длъжници ли сте на тези фенове? Догодина продължавате да ритате в този град.


- Моята работа е да играя футбол и да се раздавам на терена, а ръководителите на клуба ще решат къде ще играем. Иначе дали сме длъжници, сигурно, защото на всеки един отбор желаят само победи, а ние не го правим. Стараем се всеки мач, но не винаги се получава.

- Както казахме, следиш изявите на ЦСКА, не мога да не те попитам, Йоан Андоне направи опит да ръководи червените, но избяга бързо в Румъния. Все пак той е голямо име в отвъд Дунава, защо не успя в ЦСКА според теб?

- Да, тук в Румъния той е доста уважаван специалист и само хубави думи се говорят за него. Аз лично не го познавам, но това е футболът. Нормално е, виждали сме и други треньори и футболисти, които сменят местата, идват в нов колектив и не се получава.

- Вероятно имаш амбиции да играеш в българският национален тим? Очакваш ли повиквателна, да ти се даде този шанс след силните игри в Румъния?


- Има треньори и селекционери, а аз не е редно да ги коментирам тези неща. На тази тема много въпроси са ми задавани, така че .....

- Но все пак предполагам, че желаеш да играеш за България?

- Това е нещо нормално, кой български футболист не иска да играе за страната си?

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Notlike
05.05.2010 13:19

Вальо е супер играч и ако не играе за национала, Мърльо пак ще докаже, че само може да духа супата.