Гриша Ганчев №1 по титли и купи в България

11:39
Гриша Ганчев №1 по титли и купи в България
Гриша Ганчев вече е собственик №1 в професионалната ера на българския футбол. Под негово ръководство фирменият тим на Литекс има 3 титли и 4 купи, като така бе задминат Томас Лафчис, бившия бос на Левски. Никой друг няма подобни успехи, и то за по-малко от 15 години, обобщава "24 часа".

Силата на организацията е в основата на титлата на ловчанлии през този сезон, категорични са всички експерти. Абсолютно всички си знаят мястото в клуба до последния човек, като накрая решава Ганчев.

С успеха си Литекс стана и трети във вечната ранглиста на "А" група с три титли. Повече имат единствено Левски и ЦСКА при този формат на шампионата. Ловеч пък твърдо е провинциалната сила номер 1 през последните десетилетия, като вече гони Варна, която има 4 титли, спечелени от Владислав и "Тича" още в зората на родния футбол. Всички останали градове са след балканците. Пловдив също има три шампионски титли, като има три пъти по-голям потенциал от Ловеч.

Литекс е единственият отбор през този сезон, който не допусна две поредни загуби през цялото първенство. Два кръга начело бе националният селекционер Станимир Стоилов, но след като тимът отпадна от Лига Европа от БАТЕ Борисов, след като спечели като гост с 1:0, той бе сменен.

Изненадващо Ганчев и то в същия ден заложи на Ангел Червенков за старши треньор. Бившият защитник на ЦСКА има малка практика с мъжки отбори, но за сметка на това вече имаше във визитката си една суперкупа на Литва и няколко сезона в шотландския Хартс.

И веднага наложи нов стил в българския футбол, като нито веднъж не обвини някой друг за слабата игра на отбора си. Докато колегите му се занимаваха със съдийство, БФС, световната мафия, залозите и всичко останало, но не и своите играчи, Червенков успя да изправи на крака отбора и да го направи най-равностойния в България. А когато се случваше издънка, босът заповядваше да се отиде на купон, вместо да се правят каспичански трагедии, от които на феновете на Левски и ЦСКА например им писна цял сезон.

И докато те страдаха, Литекс натрупа достатъчно точки, за да не изпусне първото място от есенната си победа с 2:0 над “червените”.

Пирин единствен успя да разгадае шампиона този сезон, като го победи два пъти. Благоевградчани всъщност вкараха 1/3 от всички голове във вратата на ловчанлии до момента. Литекс е допуснал само 15 попадения в 28 срещи и това е в основата на успеха.

Червенков успя да изгради централна двойка защитници от Пламен Николов и Александър Барт, които са единствените, изиграли всички срещи на отбора до момента. Отборът превъзмогна и контузиите на звездите си като Ивелин Попов и Том, като не допусна това да повлияе на крайния резултат.

Бразилецът Дока пък е най-ританият футболист в родното първенство, като почти във всеки мач защитниците го почваха още от първата минута. Особено старателни в това бяха от Левски.

В крайна сметка от всички водещи отбори в последното ни първенство, единствено ЦСКА успя да вземе победа над новия шампион, и то в 88-ата минута на срещата в София, която бе по-важна за домакините, отколкото за гостите. Ловчанлии спечелиха 4 точки от Левски и 6 от Локо София. Така всички претенции за нещо задкулисно напълно издишат. На всичко отгоре отборът не легна на Локо Пловдив, от което никой нямаше да пострада, а го преби 3:0 и евентуално застраши мястото му в елита.

Абсолютният феномен в ерата "Гриша Ганчев" остава трансферната политика. Тимът се превърна в марката за български футбол и продава най-успешно в чужбина за разлика от "грандовете" в София.

Преди началото на този сезон Станислав Манолев бе продаден за над 4 милиона евро на ПСВ Айндховен, а сумата може да нарасне, ако той бъде трансфериран още веднъж през това лято. Самият Манолев пък бе открит в Македонска слава.

Абсолютно нарицателна е историята на словенеца Миливое Новакович, който бе купен за един адвокатски хонорар, а след това продаден за 1,5 милиона евро на Кьолн.

В Ловеч пипат доста внимателно, когато става въпрос за купуването на чужденци като тотални провали, каквито има в Левски и ЦСКА липсват. Докато столичани привличаха "звезди" на килограм, в Ловеч успяха да изградят отбор. И никой няма да се учуди, че това лято може да няма нито една продажба. Стига да не се появи космическа сума за Ивелин Попов например.

Отборът е лидер в още две първенства, което показва как се работи в Ловеч. Дублиращият отбор е на космическите 9 точки пред Левски три кръга преди края на първенството. Юношите пък са с точка отново пред "сините" в елитната група, която бе направена през миналото лято.

Най-големият успех тази година остава победата на младоците в международния турнир "Юлиан Манзаров", който се проведе в Правец и Етрополе. В него Литекс надви 1:0 Барселона и спечели трофея. Малко отбори у нас могат да се похвалят с подобед успех, пък дори и на юношеско ниво.

Всъщност всичко се крие в думите на Ангел Червенков, че при организацията на Гриша Ганчев и неговото отношение мислиш единствено за футбол и за нищо друго.

Ганчев е и човекът, който предвиди невероятната икономическа криза, в която изпадна страната ни още когато всички се биеха в гърдите, че тя е преминала.

"Българската икономика е Капалъ-чарши. Никой не произвежда, а искаме държавата да върви напред. Просто няма как да стане това", заяви той.

Тогава обаче политици се опитваха да се гаврят с него, а той в крайна сметка излезе напълно прав. И ако бяха взети някакви антикризисни мерки по-рано, то сега може би щяхме да сме на път да излезем от ситуацията, вместо да затъваме все по-надолу с всеки ден. Футболът е бизнес. Гриша Ганчев винаги е повтарял, че не разбира от футбол. Значи прекалено много разбира от бизнес и го доказва и на терена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

cifcho1
05.05.2010 12:28

смърт за такива гадове като тоя пергиш

FLY_I
05.05.2010 12:21

Литекс са най-добрият отбор ,затова са шампиони,то се вижда на терена

krasenco
05.05.2010 12:15

Силната организация била в основата *smile* Гриша просто е дал повече пари!И на малките деца им е ясно,как се става шампион в България.