\"Гонзо рано се хвърли в дълбокото\"

10:25
\"Гонзо рано се хвърли в дълбокото\"
Михаил Вълчев е един от големите нападатели на Левски. Като треньор той постигна една от най-големите победи над ЦСКА и спечели Купата на България, но после бе освободен. Вълчев говори пред "7 дни спорт" за настоящето и бъдещето на Левски.

- Г-н Вълчев, в момента треньорският пост е най-актуалният въпрос в Левски. Има ли според вас треньорска криза?

- Задълженията на Георги Иванов на този етап са прекалено много. Твърде рано се хвърли в дълбокото, а синьото наистина е много дълбоко. Напрежението е огромно в голям клуб като Левски и няма търпимост при липсата на резултати. Tой знае добре това.

- Може ли да бъде винен Георги Иванов за лошото представяне на тима?

- Гонзо не е сам, работи в екип, по мое мнение добър - Тони Здравков, Владко Шаламанов, му помагат. Предполагам решенията не са еднолични. Това, което разполагат като селекция обаче, не е по-различно от другите клубове, с изключение на трима-четирима души.

- Грешка ли бе освобождаването на Емил Велев, който донесе титлата на Левски през миналия сезон?


- Като проследим събития и резултатите до днешна дата, изглежда, че е било грешка. И аз имах подобна съдба преди 12 години. Велев си свърши работата в тежък за Левски момент, беше редно да му се даде шанс да продължи.

- В момента за треньорския пост се спряга Ясен Петров. Удачен вариант ли е той?

- Отново се връщаме на високата летва в Левски и изискването за незабавни резултати. Не мисля, че Ясен Петров ще издържи на натиска. Още при първото залитане ще го притиснат до стената, а в такава стресова ситуация е почти невъзможно да се работи. Може би по-удачният вариант бе треньор с повече опит - от типа на Георги Василев.

- Означава ли това, че не може да се разчита на младите треньори, които тепърва навлизат в професията?

- Много зависи от ситуацията. В случая на ЦСКА например е по-различно. В момента треньор е Адалберт Зафиров. Лично според мен е по-правилният вариант от Павел Дочев, който е работил в Германия и не е запознат с обстановката на Армията. Зафиров още се учи, но е бил дълго време в клуба, а това е от голяма полза. Както казах обаче - на Левски по-скоро му трябва опит на треньорския пост в такъв тежък момент.

- Очевидни са проблемите на отбора в атака, липсва изявен голмайстор. Няма ги новите Вълчев, Сираков, Искренов.


- Футболът много се измени в последно време. Тогава стилът бе друг, играеше се доста по-офанзивно. В модерния футбол задължителна е победата, не толкова подходът на терена. Определено в атака не се получават нещата. Проблемите в играта обаче са във всяка линия. В средата на терена няма идея, креативност, оттам става много по-трудно за нападателите. Все пак, след като Гаджев се възстанови напълно, на него и Сърмов може да се разчита занапред. Защитата също не стои добре, няма ги точните хора.

- Има ли в момента излишни футболисти в Левски?


- Липсата на резултати и голямото недоволство на феновете принудиха ръководството да спасява положението някак. Видяха изход с привличането на опитни футболисти. Те обаче не оправдаха очакванията и на тях не може да се разчита в бъдеще. При това положение пътищата са два. Единият е изцяло подмладяване на отбора, сериозно ангажиране на скаутската мрежа в търсене на млади таланти. Това обаче изисква време. Време, в което не може да се търсят резултати, а само изграждане на отбор. Тук много важна е и публиката, нейната позиция - склонна ли е на тази политика, на станалите пословични "планове - еди-коя си година". Защото в такъв период наистина няма да има резултати и успехи, а това все пак е Левски. Другият вариант е добри и завършени футболисти. Това изисква много средства а всички знаем в какво време живеем. Много е трудно да се поеме някакъв път в момента. Накъдето и да тръгне клубът, може да уцели задънена улица. Няма точна рецепта.

- След като няма средства, не е ли логична смяната на собствеността?

- Може да е логична, но обстоятелствата в момента явно не го позволяват. В днешната действителност е почти невъзможно да се намери човек, който не само да откупи клуба, но и да налее още пари. Тодор Батков е наясно с исканията на привържениците, той сам преценява своите възможности.

- Ще успее ли да се класира Левски за евротурнирите?

- Ще бъде много трудно, но е постижимо.

- Но Левски е много слаб за Европа?

- Човек, като се замисли какъв ще е резултатът, ако този Левски отиде в евротурнирите, ще се запита има ли смисъл изобщо да играе. Но това е Левски, това е минимумът в целите. Така че които и да са футболистите, те са длъжни да се борят, да защитават синята фланелка в Европа. Истина е, че отбори от страни като Финландия, Кипър, бившите съветски републики вдигнаха нивото си. Затова на Левски ще му бъде много тежко.

- Казахте, че сте имали съдбата на Емил Велев. Защо и вие не получихте шанс след края на сезона през 1998 година. Още повече че спечелихте Купата на България след 5:0 над ЦСКА?

- Тогава Левски изпусна сезона и се съсредоточи върху купата. Все пак донякъде спасихме годината с купата и хубава победа над ЦСКА. Всички бяха настроени с добро към мен, цялата футболна общественост и журналистите очакваха, че ще продължа да водя отбора. Така и не се случи. Проблемът бе, че вече имаше предварителен договор с Вячеслав Грозни, така разбрах впоследствие. Явно след лошите резултати в първенството тогавашният президент Томас Лафчис не е вярвал, че можем да постигнем нещо заедно и ангажирал друг предварително.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация