Паро Никодимов: Резултати трябва да се чакат през втората година

11:53
Паро Никодимов: Резултати трябва да се чакат през втората година
"Меридиан Мач" потърси легендарния Аспарух Никодимов, който да даде съвети по треньорския ребус, пред който са поставени клубовете ни.

 - Г-н Никодимов, има ли в България достатъчно добри треньори?

 - Аз мисля, че не всички треньори са добре подготвени. Не е достатъчно само да завършиш треньорска школа и да вземеш "Про" лиценз. Според мен треньорите трябва редовно да бъдат изпращани за по 10-15 дни на специализации в западните държави да гледат как работят там. И това трябва да става повече от веднъж в годината – и при подготовки на отборите, и по време на първенствата.

 - Кой български отбор има най-добра треньорска политика?

 - Аз мисля, че най-правилно се работи в Черноморец. Дали са му на Балъков необходимото време и условия за работа и той е спокоен за поста си. Това е пътят. Ето виждате например как е и в Англия. Венгер в Арсенал колко време го търпят, въпреки че отдавна не са ставали шампиони.

 - А според вас колко време трябва да се дава на треньорите, за да успеят да реализират докрай вижданията си и да постигнат добри резултати?

 - С по-скъпа селекция може и веднага да се постигнат резултати и още в първата година треньорът да стане шампион. Но по принцип смятам, че един треньор трябва да работи поне една година и на втората да му се търси отговорност при провал.

 - Защо най-големите имена сред треньорите в България от последните години не са в "А" група – Стойчо Младенов, Димитър Димитров, Георги Василев, вие. Димитър Пенев едва преди няколко седмици го върнаха в ЦСКА...

 - Насажда се някакво мнение, че работим по стари методики, което не е вярно. Някои от тези имена са в чужбина и там предполагам, че се отнасят към тях много по-добре, отколкото тук.

 - Доколко са виновни треньорите за състоянието, в което се намира българският футбол?

 - Със сигурност треньорите имат вина, но не са те най-виновните. Треньорът на мъжкия отбор работи с това, което идва от школите, и това, което му се предоставя като селекция. Гледам, че много отбори залагат в селекциите си на чужденци. При калпави чужденци и калпави школи какво да се очаква от треньора. Юношите идват и треньорите се превръщат в учители и почват да учат бековете и крилата как да центрират – нещо, което се учи в детските години. Така че треньорите губят много ценно време в обясняване на такива неща. БФС също има голяма вина. Документите на централата са такива, че треньорите ги гонят по всяко време, без те да могат да си потърсят правата. И с мен няколко пъти стана така. Разтрогват по вина на клуба, но вината на клуба в какво се изразява – в нищо и треньорът не получава нищо за това, че са го освободили преждевременно.

 - Във водещите ни отбори бъдещето на треньорите е неясно. На какви треньори трябва да заложат според вас – млади или стари?

 - Не може да се каже млад или стар. Трябва да си назначат добри треньори и да ги оставят да работят. Аз на 34 станах треньор на ЦСКА, а на 37 бях на полуфинал в Европа. Спомням си, че тогава в Германия, преди гостуването на Байерн, аз и Пената видяхме Милян Милянич. Той ни попита:"„Направиха ли ви национални герои в България заради този полуфинал?" А то какви герои, тогава искаха да ме махат.

 - А когато се гонят високи цели като влизане в Шампионска лига, може ли да се разчита на млади треньори, или трябва да се залага на по-опитни? Литекс има ли шанс да влезе в Шампионската лига с Ангел Червенков?

 - Ангел Червенков може и да е подготвен треньор, но Литекс не е толкова силен отбор, колкото искат да го изкарат. За България е добър, но за Европа - не. И да влязат по някакъв начин в лигата, няма да е закономерност, а по някакво добро стечение на обстоятелствата. Преди време един шеф на ЦСКА ми каза: "скаме да играем в Шампионската лига и да вземем големите пари". За да вземат обаче, трябва преди това доста и да се дава. И като се влезе в лигата, да можеш да се бориш ако не срещу Венгер и Фъргюсън, то поне срещу френските треньори като Блан. Така че трябва да имаш отбор, не само треньор. А повечето клубове нямат отбор и търсят вината в треньорите. Нека на тях или на мен да ми дадат играчите на Фъргюсън или Венгер и тогава ще се види колко струваме.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация