Стойчо: Ще се върна и ЦСКА ще е шампион

10:39
Стойчо: Ще се върна и ЦСКА ще е шампион
Стойчо Младенов няма да е треньор на ЦСКА. Екзекуторът на Ливърпул започна преговори с "Титан", но те завършиха прекалено бързо. На практика ги нямаше. Защо петкратният шампион като футболист и треньор с ЦСКА не беше харесан? Финансови ли бяха причините? За първи път Младенов пред "Труд" се съгласи да разкрие подробности около (не)идването си на "Българска армия".

- Г-н Младенов, защо преподписахте с ЕНППИ, а не се върнахте в ЦСКА?

- Освен от ЦСКА имах оферти от Португалия, Полша и Египет. Приех предложението на клуба, където намерих интелигентни професионалисти - ЕНППИ. С хората в Кайро се работи като по ноти. Уважават ме и ме ценят като човек и специалист. Радвам се, че ще продължа да работя с тях. В живота ми съм се радвал на признание и уважение не само от работодатели, но и от хора, свързани със спорта. Слагали са ме на пиедестал на три континента - в Гърция, в Португалия, в Саудитска Арабия, в Египет. За съжаление не и в България.

- Защо не в България?

- Ще бъда краен, но ме принуждават. Първо искам да уточня, че приемам всяка критика, когато тя е градивна. Само в нашата страна има толкова много хора, които не уважават институцията треньор. Омаловажават, тъпчат, искат да няма футбол. Бил съм мишок и заличител. А подобни определения съм чел и за доказани колеги като Христо Стоичков, Пламен Марков, Станимир Стоилов... Да, всеки има право на мнение, но за тези обиди няма едно доказателство. Много е актуално да наплюем човека. Общественото мнение се манипулира. В България на пиедестал са не успехите, а обидата и унижението. Нека аз да говоря с факти, не с обиди. През 2002 г. поех разбит ЦСКА, който шест години не беше ставал шампион. Направих селекция, която постигна рекордни 13 победи. След мен в клуба влезе Ферарио Спасов, също много можещ треньор, който обогати отбора. И през 2005 г. един чужденец, Миодраг Йешич, използва нашите усилия, стана шампион и влезе в групите на УЕФА. Не омаловажавам неговите заслуги и качества. Но успехът не е само на Йешич, както мнозина се опитват да втълпят на обществото... Втория път отново заварих тим, който трябваше да променя напълно. Дадох сърцето и душата си. Привлякох чужденци, най-вече без трансферни суми. Резултатите говорят, че убихме конкуренцията - 16 точки пред едните, 21 точки пред другите. Испанското списание "Дон Балон" връчи купа на ЦСКА за отбор без загуба през сезона - тя е за мен, за моите момчета и за момчетата от трибуните, които навсякъде бяха с нас. Благодарение на моята селекция ЦСКА не фалира. Затова хайде да спрем с манипулациите. Ако някой не знае какво съм постигнал с ЦСКА, говори зле за него. В Саудитска Арабия вкарах отбора си Ал Ахли в азиатската Шампионска лига и взехме медал в първенството. Спечелих един от най-престижните трофеи - Купата на Персийския залив, която е на второ място по престиж след Шампионската лига. Отдавна съм се записал и като треньор, и като футболист в историята на ЦСКА. Никой не може да ме изтрие оттам.

- Звучите много обиден. Отнася ли се това за ръководството на ЦСКА?

- Не, не, как ще съм обиденна хората в ЦСКА? Оставам с отлични впечатления от Димитър Борисов. Уважавам го като шеф на ЦСКА. Желая му да постигне много успехи. Разминаха се пътищата ни и животът продължава. Никога не бих попречил на ЦСКА с каквото и да било. Преговорите започнаха и завършиха. Бях коректен и честен. Продължаваме по пътя си. Във футболния бизнес място за сърдене няма. Аз си оставам от ЦСКА, ще гледам от Кайро всички мачове, които имам възможност, ще се радвам на успехите и ще се ядосвам, когато губим точки. Ще повторя още веднъж - заради ЦСКА бих се върнал и от Северния полюс. А за доброто на клуба се надявам г-н Борисов да слуша по-малко сегашните си съветници, от които вече се опари няколко пъти.

- Парите бяха ли проблем?

- Това не е най-важното в едни преговори. Никога не са били водещото. Повтарям - проблемът не е финансов. Аз съзнавам ситуацията в България и щях да се върна за по-малка сума, отколкото получавам в Египет.

- Вярно ли е, че сте опитвали да изберете сам спортния директор?

- Не съм в позицията да избирам началници. Никога няма да го направя. Работа на ръководството е да избере спортния директор, шефа на администрацията. Аз винаги съм отговарял за спортно-техническата част. С финанси и администрация не съм се занимавал, нямам и намерение. В България съм получил уважение и признание от двама титани в бизнеса и спорта - Васил Божков и Иван Вуцов. Цял живот ще съм признателен. Повярваха в мен, дадоха ми възможност да управлявам. Аз се защитих и оправдах доверието им по най-категоричен начин. Клуб като ЦСКА трябва да има строго определени правила. Ясни и прости, както е във всички европейски страни. Всичко друго е кърпежи - една година титла, после шест години провали. ЦСКА се нуждае от стил на работа и управление. От последователност. За разлика от други отбори нашият има много кадърни кадри.

- Феновете на ЦСКА приеха с еуфория новината, че сте пред завръщане.

- Нека бъдат сигурни, че ще се върна един ден. И пак ще празнуваме последователни титли заедно. Дотогава нека подкрепят с цялото си сърце ЦСКА. Защото благодарение на сектор "Г”"нашият отбор оцеля в най-тежките времена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

donatelo
28.04.2010 21:26

Къде щесе връщаш бе некадърник?Стой си някъде на село и гледай мача от далеко,на чорбата само ти им трябваш в момента.Егати смеха Стойчо-Тройчо *lol*

vladimir_vn
28.04.2010 17:16

А този самохвалко какви успехи постигна като треньрп на ЦСКА в Евротурнирите защо не ни припомни ?

Lucas_Podolski
28.04.2010 14:12

Стига си се връщал, идиот, пак ше те изгонят като мръсно куче!