Лек кръг за фаворитите, тежко ще е за новите треньори

12:45
Лек кръг за фаворитите, тежко ще е за новите треньори
Изминалият 10-ти кръг на Серия "А" ни донесе много емоции. Два отбора смениха треньорите си, един от фаворитите окончателно отпадна от борбата за титлата, друг се върна в нея, пооформиха се и кандидатите за изпадане... Сега предстоят наглед лесни мачове за почти всички участници в евротурнирите и някои любопитни срещи между отбори от средата и дъното на таблицата.


Интер – Удинезе

Ако изобщо можем да определим някой мач като дерби на кръга, то това определено е мачът между втория и третия във временното класиране. Въпреки двете поредни нулеви равенства и измъчената победа в последните 3 мача, Жозе Мауриньо все още държи здраво юздите и в шампионата, и в Лигата. Португалският специалист успя да потуши напрежението, което се бе създало в клуба и заяви, че няма никакви проблеми с Адриано, който вече тренира с останалите. С контузии са Хименес, Ривас и Мунтари. Удинезе продължават с постоянните си игри на високо ниво и нямат загуба от 14 септември във всички турнири. През седмицата треснаха и Спартак Москва в Русия. Единственият по-сериозен проблем е свързан със звездата им Антонио Ди Натале, който все още продължава да лекува усложнилата се травма в коляното, но "фриулианите" се справят успешно и без него. Треньорът Паскуале Марино няма да може да разчита още на Запата и Тисоне.


Киево – Ювентус

След класическата загуба от Палермо миналия кръг, ръководството на Киево освободи старши-треньора Джузепе Якини и на негово място назначи бившият наставник на Парма Доменико Ди Карло. Новият треньор ще срещне тежко изпитание още в първия си мач начело на клуба. "Летящите магарета" посрещат "Старата госпожа", която набра такава скорост, че вече забрави за кризата, в която бе изпаднала само до преди няколко седмици. Тимът на Клаудио Раниери постигна 5 поредни победи, 2 от които срещу мадридския гранд Реал. Героят от последния кръг на Шампионската лига Алесандро Дел Пиеро навършва 34 години в неделя, което означава, че почти сигурно ще е титуляр и нищо чудно да доукраси двата подаръка, които си направи на "Бернабеу". "Бианконерите" обаче продължават да изпитват сериозни проблеми с контузени футболисти. Аут все още са Буфон, Трезеге, Дзебина, Дзанети, Салихамиджич, Маркизио и Поулсен, а под въпрос са Григера и Маркизио.


Лече - Милан

Домакините все още нямат загуба на своя "Виа дел Маре", но сега посрещат лидера в първенството до момента. Бъдещето при "росонерите" изглежда все по-светло. След миналия кръг тимът на Карло Анчелоти се изкачи на първа позиция за първи път от 4,5 години насам. Милан мачка и в турнира за купата на УЕФА, където вече има 4 поредни победи. Отборът не познава вкуса на поражението вече 12 поредни мача във всички турнири, като в 11 от тях са излизали като победители. Мегазвездата Роналдиньо вече намира себе си, а може би най-ценният играч на "червено-черните" Филипо Индзаги през седмицата поднови договора си за още един сезон и ще остане в клуба до 2010 г. Наглед единствените проблеми за Анчелоти са все още невъзстановените Пирло и Неста, които обаче едва ли ще липсват кой знае колко за този двубой.


Болоня – Рома

И двата отбора са в криза. В последните си 10 мача домакините записаха 8 загуби, а след катастрофата срещу Каляри в последния кръг, смениха и треньора си. Синиша Михайлович замени Даниеле Аригони на горещия стол. Това е първия клуб, на който сърбинът ще е старши-треньор и задачата пред него е ясна – участие в Серия "А" и през следващия сезон. Малко странна цел за отбор, печелил 7 пъти Скудетото, но такива са реалностите в момента за "най-костеливият орех в Калчото". Картинката при гостите от столицата не изглежда по-различна засега. Тимът на Лучано Спалети се намира на 17-та позиция с едва 7 точки, но и с мач по-малко, а наставникът изглежда спаси кожата след страхотната победа над Челси през седмицата в Шампионската лига, въпреки че в Серия "А" записа 4 поредни загуби. Добрата новина за "джалоросите" е завръщането на техния капитан и символ Франческо Тоти, който дълго време лекуваше травма. В състава се завръща и Касети, а Акуилани и Монтела са контузени.


Фиорентина – Аталанта

Домакините загубиха неприятно като гост на Сиена в последния кръг и прекъснаха серията си от 5 мача без загуба в Серия "А". През седмицата момчетата на Чезаре Прандели записаха ценно равенство срещу Байерн Мюнхен на своя "Артемио Франки" в мач от Шампионската лига. Сега "виолетовите" отново са домакини, а добрата новина за тях е завръщането на голмайсторът Алберто Джилардино, който изтърпя наказанието си от 2 срещи. Другият им голмайстор Адриан Муту игра в сряда, но е под въпрос за този двубой. При Йоргенсен и Комото обаче, няма въпросителни, те са твърдо аут. За гостите от Бергамо, които вече 4 мача поред нямат победа, срещата пропускат Мандзони, Д’Агостино, Чигарини, Дифенди, Сисе и Манфредини.


Наполи – Сампдория

Неаполитанците не само че нямат загуба на своя "Сан Паоло", но са записали 4 поредни победи, 2 от които срещу Фиорентина и Юве. Миналият кръг обаче, загубиха доста злощастно от Милан на "Сан Сиро" с автогол на голмайсторът си Денис в 86-тата мин., който в последствие бе записан на името на Роналдиньо. Въпреки това, момчетата на Еди Рея продължават да са на четвърта позиция, само на 2 точки от лидера. Наставникът няма да може да разчита единствено на наказания Кристиан Маджо, който обаче е важна част от защитата на екзотичната схема 3-5-2, която италианският специалист практикува. Гостите все още нямат победа навън и са на незавидната 15-та позиция, въпреки двете си поредни победи. Самп обаче са и с мач по-малко. Мацари няма да може да разчита на Кампаняро и Паломбо.


Лацио – Сиена

След измъчената победа над коравия тим на Катания в миналия кръг, дошла чак в 85-та мин., сега "лациалите" посрещат наглед далеч по-лесно предизвикателство във второто си поредно домакинство. Трайно контузени са Дел Неро, Матусалем, Фирмани и Манфредини, а македонецът Горан Пандев е наказан за двубоя. Сиена до момента се представя над очакванията и след отличната победа над Фиорентина в недяла се намира на 12-та позиция, но все още няма победа като гост. Двубоят за "черно-белите" пропускат Елефтарополус, Белмонте, Фиканя и Пакер, но се завръщат Сансоне, Брандао, Манчини и Ларондо.


Дженоа – Реджина

Ако вярваме само на статистиката, би трябвало да заложим на твърда единица в този двубой. До момента нито един отбор не си е тръгвал с усмивка от стадио \'\'Луиджи Ферарис\'\', като сред разочарованите бяха дори водачът Милан, както и Рома и Наполи. Домакините нямат загуба и равен у дома, а гостите от Реджина са на противоположния полюс – 5 загуби от 5 мача навън. За Дженоа двубоят пропускат Паро, Милането и Модесто, но се завръщат Паладино и Оливера. За намиращият се на последна позиция тим от Реджо Калабрия, който за малко да изненада шампионът Интер миналия кръг, аут са Гьоса, Сантос, Касционе и Ландзаро.


Торино – Палермо

Преди няколко години този двубой можеше да се нарече дерби, но не и днес. И двата отбора не се представят според очакванията. Домакините са само на 2 точки от зоната на изпадащите, а гостите така и не могат да демонстрират постоянство в добрите си игри. Треньорът на Торино Джани Де Биази, който има 5 загуби в последните си 6 мача в Серия "А", няма да може да разчита на дълъг списък от футболисти. Контузени са Малонга, Абате, Корини и Серени, а Рубин и Натали са наказани. За "розовите" срещата пропускат Амелия, Капуано и Раджи, които са с травми, а Брешано и Кароциери са наказани.

Катаня – Каляри

За домакините, които загубиха последните си 2 срещи и нарушиха серията си от 7 поредни мача без загуба, се завръщат цял куп футболисти – Спинези, Дика, Лама и Силвестре. Контузени и наказани няма. Гостите, които пристигат със самочувствие след разгрома с 5:1 срещу Болоня миналата седмица, ще са без контузените Парола, Касини и Писано, както и наказания Биондини.


Кръгът изглежда видимо спокоен, но "бомбите" в Серия "А" винаги са скрити и със закъснител. Очаквам някои размествания в челото след този кръг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация