Малкото класиране на големите претенденти

08:54
Малкото класиране на големите претенденти
Да афишираш евроамбиции - любим спорт на куп родни клубове. Преди и по време на сезона. Но с какво са защитени претенциите? На този въпрос отговаря вестник "Труд".

Осем отбора от "А" група са подали документи за европейски лиценз. Един от тях е Берое, който чака квота чрез триумф за Купата на България.

Като реални претенденти за трите евроместа се очертаха пет тима. Поне до миналия кръг, защото Славия вече има само теоретични шансове. Ако днес първенството завърши и петте европретендента са с равен актив, регламентът би ни изправил пред класиране само между тях.

Лидерът в първенството и почти сигурен шампион Литекс е извоювал 3 точки от ЦСКА (2:0 в Ловеч и 0:1 в София). Водачът взе пълен актив срещу Локомотив София с два успеха - 1:0 и 2:0, 4 точки от Левски (2:2 и 3:0) и още четири в мачовете със Славия - 1:1 и 1:0. Литекс е събрал 17 т. в преките сблъсъци и регистрира само една загуба - на "Българска армия" с 0:1.

Втори в "А" група е ЦСКА. В момента "червените" имат 14 точки в миникласирането - 3, спечелени с успеха над Литекс, 4 от Левски - 2:0 и 0:0, шест от Славия с 2:0 и 3:1, както и 2:2 с Локо. Предстои обаче още един мач с "червено-черните". ЦСКА трябва да победи с 4 гола, за да мине Литекс в головата разлика при равни точки. Дори и тогава тимът от Ловеч ще има предимство в преките сблъсъци - победа с 2:0 и загуба само с 0:1.

Третият - Локо, е с 9 т., спечелени в две победи с Левски (2:1 и 2:0), две ремита със Славия (0:0 и 0:0), и едно с ЦСКА (2:2). Оптимално отборът от "Надежда" може да събере 12 точки при успех на стадион "Българска армия" през уикенда.

Четвърти в таблицата и на "А" група, и на минилигата на челниците е Левски. Шампионът събра 8 точки. Шест от тях дойдоха в мачовете със Славия - 3:0 и 3:1. Ремита - 0:0 с ЦСКА и 2:2 с Литекс, допълват актива на "сините".

Славия е само с 3 т. - две ремита с Локо по 0:0 и 1:1 с Литекс. А "белите" претендираха за Европа допреди няколко дни...

\"\"

Разбира се, титли и квоти за Европа се печелят в 30 мача, а не в 8. Три точки се дават за победа и срещу Монтана, и срещу Манчестър Юнайтед. Но сравнението между големите претенденти е показателно. Когато искаш да докажеш, че си силен, трябва да биеш силните.

За сравнение - в Англия тези дни се смеят на направилия отличен сезон Тотнъм. Отборът, афиширал амбиции за Шампионската лига, падна с 1:3 на "Олд Трафорд" и затвърди печална статистика. Лондончани не са побеждавали като гост никой от големите четири - Юнайтед, Челси, Арсенал и Ливърпул, вече в 66 (!) поредни визити... И аспирациите му леко издишат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

peshky_
27.04.2010 16:38

ето една добра статия и малко доказателство за формата на Литекс с една загуба от преките конкуренти *wink*