Лечков: Оттеглям се от футбола, ако докажат, че действам нечестно

11:18
Лечков: Оттеглям се от футбола, ако докажат, че действам нечестно
С кмета на Сливен и президент на местния клуб Йордан Лечков "Меридиан мач" говори по телефона между няколко от поредицата му ангажименти през дългия работен ден. Вицепрезидентът на БФС не си изневери и отново демонстрира директния си стил на говорене. Легендарният халф не остави без коментар нито една от интересните теми в контекста на предстоящия мач на неговия отбор с ЦСКА и на всичко, което се случва напоследък в българския футбол.

- Г-н Лечков, може ли да ви задам няколко въпроса?

- За какво ще говорим?

- За футбол.

- То е ясно, че ще е за футбол, но лошото е, че в момента няма нищо положително, което да ви кажа.

- И все пак интересно е например дали можете да гарантирате, че Сливен ще остане в "А" група?

- Нищо не мога да гарантирам. Има толкова много мачове до края. Ние винаги сме играли честно. Ако някой докаже обратното, се оттеглям на момента и от президентството, и от всичко.

- Дали и другите конкуренти на различните нива в класирането могат да кажат същото?

- Имам големи съмнения. Претендентите за титлата записаха съмнителни победи. Просто се чудя защо ние, няколко души, харчим толкова средства за такъв слаб футбол.

- Това, което се случва в ЦСКА преди мача в Сливен, добре ли е за вас, или все пак ви е болно за клуба, с който имате немалко успехи?

- Това, което става в ЦСКА, не е добре за целия ни футбол. Хубаво е, когато Левски, ЦСКА, а и Литекс в последните години са силни. Да, нека и другите се опитат да се развиват и да печелят нещо, но от нивото на грандовете до голяма степен зависи цялостното ниво на "А" група.

- И все пак управленската криза на "Армията" може да ви помогне в един изключително важен мач...

- ...За мен това си е мач като мач. Ние подхождаме сериозно към всеки един съперник и мисля, че така трябва да бъде. Ако всички действат така, нещата ще са много по-истински и футболът ни е ще е по-хубав.

- Интересно е вашето мнение за съдийството...


- Мисля, че въпреки някои грешки има подобрение в съдийството ни, но както се случи, видяхте, че и кипърският съдия на нашия мач с Локо София даде смешна дузпа. Реферите по цял свят са едни и същи.

- Помагат на силните ли?

- Не, нямам предвид точно това. Те понякога опорочават мачовете. Но в нашия случай има и други причини да се теглим взаимно надолу. Президентите тръгваме да си доказваме един на друг разни неща и футболът ни стана все по-слаб.

- Като вицепрезидент на БФС кажете кога и какво трябва да се случи, за да се промени това?

- Не виждам какво общо има БФС в случая. Аз ви казвам като човек, който е създал нещо, че е изключително трудно да се инвестира във футбола, особено в момента. Всяка сутрин със събуждането започвам да се чудя откъде да търся пари. Проблемите са свързани със стадионите, с правата, с неща, за които не виждам какво може да направи БФС.

- Да предложи стратегия например.

- Така е. Може би проблемът идва от безкрайните компромиси, които се правят - с базите, с школите, с треньорите, с наказанията...

- И със съдийството...


- Да, и какво става? Какво стана като Черно море излязоха в Европа, като ЦСКА и Левски са там? Иначе още на следващия Изпълком ще предложа първенството да се играе в цикъл пролет-есен. Но пак ви казвам, чудя се на лудите президенти, които продължават да наливат пари.

- Темата с лудостта стана особено актуална в ЦСКА...

- ... Аз, да ви кажа, им влизам в положението на шефовете на ЦСКА, защото и те имат да покриват много неща. Сега обаче дано успеем да си вземем трите точки от мача с тях, а всеки да си гледа в собствения двор.

- През есента с играчите, които вие им дадохте, изглеждаха доста по-добре и с по-голям потенциал...

- Аз в лични разговори им казах на шефовете на ЦСКА, че сбъркаха като отстраниха Любо Пенев. Това обаче си е тяхна политика и както се казва, който плаща, той командва парада.

- Сега има ли шанс да им дадете Дуци за треньор?

- Не е сериозно да говорим по този въпрос точно преди мача. Само вдигаме напрежението. Дуци освен това няма и необходимия лиценз, а те вече върнаха на работа и Чичо Митко. Така че този въпрос изобщо не искам да го засягаме.

- В момента Сливен разполага ли с играчи, които отново могат да впечатлят грандовете, и от лятото да заиграят на по-високо ниво?

- Имаме добри футболисти. Един Деян Христов вкарва доста голове. Може да не блести особено, но си върши работата, която е да вкарва. Петър Стоянов е постоянен и израства. От по-младите Филип Филипов и Сашо Тонев играят добре, но им трябва още малко, за да израснат. Като цяло нашата философия е такава: да работим с младите. Виждате, че в дублиращата група отборът ни е сред първите, при юношите до 17 години също вървим добре.

- Вие вярвате ли на това, което твърди Дуци, че в момента отборът използва мачовете, за да се обиграе, и догодина ще гони място в Европа?

- Целите ги определят президентите, а президентът на Сливен се казва Йордан Лечков. Дуци обича да си говори така. Това е един от подходите му да мобилизира футболистите си.

- Ще бъде ли трагедия и за кого, ако Сливен изпадне?

- В момента не искам и да си помислям, че това може да стане, но в никакъв случай не би било трагедия. Работим правилно и резултатите ни са истински. Добри, лоши -  но истински. Не вярвам, че ще изпаднем, но ако се случи, няма да е трагедия.

- Има ли хора, които въпреки че футболът ни е слаб, печелят от него по незаконен начин? Имам предвид черно тото.

- Всичко е в рамките на предположенията. Може и да има, но аз не мога да го кажа. Обикновено казвам това, в което съм сигурен и след това стоя зад думите си. На този въпрос няма как да ви отговоря. Ако има такива неща, ще е жалко. Опорочават се нещата и си стоим на опашката в Европа. Твърде далеч от Барса, Меси, Арсенал, Интер...

- Къде ще е нашият шампион, който и да е той, на фона на това, което виждаме в Европа?

- Никъде. Ние не само не можем да класираме отбор сред големите, но в момента и отделни играчи не могат да пробият, защото явно нямат мотивацията да го направят. Уредят се с някоя добра заплата и дотам. Навремето ние нямахме такива условия. Базите може и да бяха по-добри, но не взимахме такива заплати. Освен условия трябва и желание да успееш.

- Високи заплати ли взимат футболистите в България?

- Наясно съм не само със Сливен, но и с останалите отбори и общия им доход е доста добър, защото не става дума само за заплати. Сега в кризата има закъснения с по 2-3 месеца, но това не е толкова фатално.

- Ако се върнем на по-злободневните теми - какво ще развитието по случая "Илия Илиев"?

- Какво развитие? Решението е взето. Ние се караме с бате Венци за 2 лева и 14 стотинки, но и двамата имаме слаби футболисти. Те изиграха срещу нас мача си на сезона, а след това отпаднаха от Етрополе за купата. Дали с Илия, или без Илия, футболът ни е на едно и също дередже. Той е наш футболист и дори ако трябва да сме крайни, Славия подлежи на санкция, защото са преговаряли нерегламентирано с него.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация