Прогнози за Примера дивисион - 9-ти кръг

10:10
Прогнози за Примера дивисион - 9-ти кръг
След осем изиграни мача, казано на шахматен език, испанската Примера постепенно излиза от дебюта и навлиза в сложния мителшпил. Този сезон по всичко изглежда, че ще има сериозно заплитане на възела между Валенсия, Барса и Реал Мадрид. След тях в таблицата можем да забележим поне още два тима, които в даден момент са способни да посегнат към титлата. За разлика от Англия примерно, където има много приятни отбори, но големите четири рядко допускат "неканени гости" на върха, то в Испания почти всеки сезон се появява някоя Севиля или някой Виляреал. Симпатични конкуренти за върха ще има и тази година. Очакванията ми са за по-сериозна и продължителна битка, като мисля, че спорът за титлата ще бъде решен в последните кръгове и всичко зависи от това кой как ще разиграе дълбокия ендшпил на шампионата.

Деветият уикенд на Примера не ни предоставя големи дербита, но след мачовете за купата и преди Шампионската лига е важен за спорещите на няколко фронта.

Събота, 1 ноември


► 21.00 часа :  Малага – Барселона - 2


По всичко изглежда, че успешната серия на домакините ще свърши. Барса си взе мача за купата, обезпечи си класиране във втората фаза на Шампионската лига и спокойно може да се съсредоточи върху срещите от първенството. Благодарение на последните си резултати каталунците се предпазиха от катаклизми, за разлика от мадридския враг Реал и сега трябва да се възползват от ситуацията. Александър Хлеб се връща в състава на Пеп Гуардиола и това е още една опция в офанзивната мощ на Барса. Тежко контузен е Габи Милито. Проблеми има и наставника на домакините Антонио Тапиа. Той няма да може да разчита на Росату и Пепе Марти. Салва Байеста също е под въпрос за срещата. Един хикс няма да бъде голяма изненада, но аз си мисля, че победната серия на каталунците ще продължи.

21.00 часа : Атлетик Билбао – Виляреал - 1

Много важен момент и за двата отбора. Виляреал загуби срамно с 0:5 от Ехидо, а в последните няколко мача от първенството показва колебания, въпреки че още няма загуба. Домакините са в лоша серия и се нуждаят от точки. Хави Мартинес и Андер Мурийо отпадат за баските. На вратата обаче ще бъде титулярът Ираисос, а Ечеберия и Аморебиета са на линия. За Виляреал няма да играят Нихат и Егуен. На "Сан Мамес" Атлетик може да бие всеки и моята смела прогноза е, че "жълтата подводница" ще корабокрушира в близост до катедралата.

21.00 часа : Атлетико Мадрид – Майорка - 1 X

Много интересен мач. Домакините, както винаги, започнаха сезона с много надежди и големи амбиции, но 10-то място в класирането не отговаря на целите и класата на състава им. За "дюшекчиите" наказан е Банега, Уйфалуши е контузен, а Купе е под въпрос. Переа обаче се завръща след наказание. Айосе и Лукс са аут за гостите. Майорка от години е кошмар за грандовете в каквато и форма да се намира. Атлетико играе изключително трудно срещу този съперник, но ще се опита да победи. Хикс обаче също е възможен.

23.00 часа : Валенсия – Сантандер - 1 X

"Прилепите" литнаха високо този сезон и трябва задължително да бият. Еду, Марчена, Дел Орно и Мадуро могат да се завърнат в състава. Лосано и Фернандес ще отсъстват за гостите, а Варела е наказан. Сантандер са средняшки отбор, но коварен гост. Мачът изглежда най-твърдата единица в кръга, но аз лично не бих я изиграл със 100 % увереност. Мисля, че добрите резултати на Валенсия този сезон са временни и в края на първенството най-много "прилепите" да попаднат в зона УЕФА.

Неделя, 2 ноември


► 18.00 часа : Еспаньол
- Осасуна - X

Въпреки многото контузени гостите ще се опитат да откраднат нещо. Домакините трябва да внимават, защото слабите им резултати могат да ги пратят в зоната на изпадащите. Предпочитания за равен знак в тази среща.

► 18.00 часа : Рекреативо – Хетафе - Х 2

Представянето на домакините е повече от отчайващо. Актив само от 6 точки и място в зоната на изпадащите. Гостите определено изглеждат фаворити в двубоя, а представянето на защитата най-после достигна желаните стандарти.

► 18.00 часа : Валядолид - Севиля - X

Домакините са изключително неудобен съперник за севилци. Поражението което претърпяха гостите през седмицата в Купата на Краля може да окаже своето негативно влияние и те отново да не успеят да спечелят пълния актив от точки.

► 18.00 часа : Спортинг Хихон - Нумансия - 1

Новаците в лигата в директен сблъсък. Домакините трябва да печелят домакинствата си срещу преки конкуренти като Нумансия, защото в Испания всяка лоша серия води в зоната на здрача.

20.00 часа : Алмерия – Реал Мадрид - 2

"Белият балет" може да потъне в поредния си кошмарен сезон. Загубата за купата не е фатална, но си личи, че липсва постоянство. Поражението от Ювентус в Шампионската лига беше тежък удар по самочувствието. Самият факт, че Реал бие с по един гол разлика не говори добре. Защитата е нестабилна, а нападението изригва само в определени мачове. Футболистите на Бернд Шустер имат навика да се дънят в подобни мачове. Сега проблемите са в отбрана, където Пепе е под въпрос, а Мигел Торес е контузен. Нистелрой изтърпя наказанието си и отново ще води атаката. Домакините ще разчитат много на тарана си Алваро Негредо. Реал ще спечели, макар и трудно.

22.00 часа : Бетис – Ла Коруня - X 1

Равностоен и оспорван мач. И двата отбора се опитват да бъдат фактори в испанския футбол, но не успяват. Ще мине още доста време, докато Ла Коруня си върне старата слава, а Бетис остава в сянката на Севиля. Двете крила на домакините Марк Гонзалес и Одонкор отпадат, което ще намали нападателната им мощ. Гостите са с проблеми в защитата, след като Бараган и Амо няма да играят. Ла Коруня обаче по традиция се справя по-добре навън. Статистиката показва относително равенство в мачовете между двата отбора, така че срещата е Х1.


В предстоящия кръг, като че ли логичното ще се случи. Лидерите ще вземат победи, в останалите мачове могат да излязат поне 3 хикса. Първенството навлиза в ключова фаза и всяка точка пред конкурентите е безценна. Моето мнение е, че в следващите кръгове Барса ще излезе на чело, докато Реал ще бъде по-колеблив. Очаквам спад във формата и резултатите на Валенсия. Постепенно логичното ще се случи и "прилепите" ще закръжат около 4-5-то място, където им е мястото. Подозирам, че и за Севиля това ще бъде последният сезон, в който ще се сред лидерите. Те вече изживяха своите звездни мигове. Атлетико Мадрид за пореден път няма да разкрие големия си потенциал, а Виляреал е много хубав отбор и може отново да се закачи за Шампионската лига.

* дебют - първите 10-12 хода, началото на шахматната партия, когато всички фигури влизат в игра
* мителшпил - среда на шахматната игра
*ендшпил - краят на шахматната игра, когато останат малко фигури и краят е близо



\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

stybilnia
01.11.2008 14:19

"Мисля, че добрите резултати на Валенсия този сезон са временни и в края на първенството най-много "прилепите" да попаднат в зона УЕФА."

абе ти какво разбираш от футбол бе...и тръгнал да ми разправя къде щели да завършат Валенсия...100% са в зона Шампионска лига, че дори може да спечелят първенството...

LUD_LEVSKAR
01.11.2008 10:25

мисля ги Х на Билбао - Виляреал, Твърда 1 на Атлетико и на Валенсия