Иде краят на английската хегемония в Европа

09:18
Иде краят на английската хегемония в Европа
Изчаках да се изиграе така наречената масовка от мачовете с пряко елиминиране в двата европейски турнира - Шампионската лига и Лига Европа, за да анализирам и прогнозирам за читателите на "24 часа" развитието на събитията. Все пак няма да подмина без коментар някои от изиграните мачове след груповата фаза, защото в тях отпаднаха отбори със сериозни апетити за нещо сериозно, например финал.

В Шампионската лига най-големия шамар изяде звездната селекция на Реал Мадрид, отстъпил за шести пореден път именно на 1/8-финал, този път от Лион. Челси пък бе потопен в скръб не от кой да е, а от Интер на треньора Моуриньо. Така той възтържествува с двойна победа над тези, които преди две години и половина го изгониха от Стамфорд бридж.

Изненади имаше и в Лига Европа, но не от такъв галактически характер. Сигурно най-болезнено преживяват европейската пролет тифозите на Ювентус, сразен в 1/8-финалите от непретенциозния Фулъм, вкарал му четири гола. Тук искам да вметна, че в този и още два от мачовете на този етап бяха отбелязани рекорден брой голове. Имам предвид срещите Вердер - Валенсия 4:4 и Андерлехт - Хамбургер 4:3, в които, заедно със споменатата победа 4:1 на Фулъм, имаше общо 20 попадения. Е, поне зрителите, между които бях и аз, не скучаха и се нагледаха на резултатен футбол с кой от кой по-красиви голове.

Ако хвърлим поглед напред, ще видим, че в Шампионската лига се набива в очите нарушената английска хегемония. Островът е представен за първи път от 4 години само с два отбора на 1/4-финалите - Манчестър Юнайтед и Арсенал. Толкова има и Франция (Лион и Бордо), като това означава сигурен полуфиналист от тази страна, защото те играят помежду си. Двете по-атрактивни двойки тук са Байерн - Манчестър Ю и Арсенал - Барселона. Не подценявам двубоя Интер - ЦСКА (Москва), но разликата в класите е очевидна, макар във футбола всичко да се случва.

В Лига Европа най-натоварен с очаквания е спорът между Бенфика и Ливърпул, а донякъде и испанското дерби Валенсия - Атлетико (М). Другите два 1/4-финала Фулъм - Волфсбург и Хамбургер - Стандард едва ли ще вдигнат градуса на напрежението.

Тук е мястото да вметна, че голямо значение ще има силно сгъстената програма на отборите, които продължават да се борят за титлата в силните първенства. В Англия, Германия, Франция, Италия и Испания отдавна не е имало такъв баланс в битката за титлата, нито един от конкурентите не е дръпнал на върха със сериозен точков баланс. Напрежението ще направи още по-трудни задачите на треньори и играчи за поддържане на оптимална спортна форма и пълна мобилизация.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

smasheddd
30.03.2010 13:16

как пък да не може ... това 4е италианските клубове от 2 години с в криза и др въпрос ... да ви напомня 4е 2007 Милан сп4ели ШЛ като победи 2 Англ отбора-Ман и Ливерпул ... Барса ма4ка наред,и Реал но отпаднаха зло4естно,Интер в момента играят на мн добро ниво ... Арсенал отпадат,за Ман не съм сиг но и те могат да отпаднат ... следващите години Англ футбол ще западне до преди 3-4 години най-добре беше Италианския футбол(2003 Юве-Милан финал на ШЛ)(2005 Милан-Ливепул)(2007 Милан-Ливепул) но след кал4ополи нивото падна драсти4но !!! засега Англ е водещ но до няколко години мн отбори ще фалират

nino6
30.03.2010 11:21

добре тогава като ''иде края на английската хегемония'' кои отбори могат да изместят английските грандове ? в Италия невиждам отбори освен един Интер но и те нямат потенциала да спечелят нещо в европа. Милан и Ювентус вече ги нямя никакви. Байерн мюнхен те са от дъжд на ветър и остана само една Испания . Реал М си го знаем те отпадат всяка година веднага след груповата фаза независимо че имат ''най-добрите''скъпите футболисти .за Севиля и Валенсия да неговоря . !!! Аз просто невиждам кое първенство е по-силно от Английското . И така остана само Барселона които могат да спрат Англичаните към върховете на Европа но само те единствени немогат да разрушат английската хегемония !!!