УЕФА е готова да посрещне бъдещето

14:27
УЕФА е готова да посрещне бъдещето
В обръщението си към участниците в ХХХІV редовен конгрес на УЕФА Президентът Мишел Платини съобщи постиженията от работата през последната година, подчерта предизвикателствата пред УЕФА и европейския футбол и това, че централата е готова да ги посрещне и навлиза в следващия период с увереност и твърдо отстоява позициите си.

Първото предизвикателство се отнася до съвместното домакинство на Полша и Украйна на Европейското първенство през 2012. Въпреки многобройните трудности и проблеми в организационно отношение УЕФА твърдо подкрепя тяхното домакинство.

Второто предизвикателство откроило се през 2009 г. е финансовата коректност.

"Както ви казах и преди от жизнена важност за футбола и бъдещето на нашите клубове е те да спазват ясни правила при управлението на финансите си. Ние действаме в тази област, защото това е въпрос на етика, правдоподобност и засяга оцеляването на нашия спорт. Всички членове на нашето семейство без изключение приеха след конгреса в Копенхаген нашата концепция и принципи за финансова коректност. Принципи, които се поощряват и от Институциите в Европейският съюз. Бе създаден Контролен финансов клубен панел на УЕФА, включващ едни от най-добрите европейски експерти в тази област. От сега трябва да се знае, че от сезона 2012/2013 клубовете се задължават да спазват едно просто правило и то е да не харчат повече от колкото печелят. Днес благодарение на всички тези решения и подкрепата на всички във футболното ни семейство бихме могли да кажем, че футбола е узрял", каза Мишел Платини.

Третото предизвикателство са международните трансфери на играчите до 18 г. възраст.

"Трябва да убедим политическите институции да ни позволят да забраним трансферите на играчи под 18 г. Това е област, в която е най-трудно да се постигне напредък, но все пак ние постигаме дори и малък. Твърдо вярвам, че е наше задължение да пазим децата. Да гарантираме тяхното образование. Това е една социална битка, която ние водим", каза по този въпрос Мишел Платини.

Четвъртото предизвикателство са измамите чрез нелегални залагания.

"Смятам, че това е най-голямата заплаха пред която се изправяме. Това може да погуби футбола. Дали успяхме да задействаме нещата преди това да се е случило и да е твърде късно. Само времето ще покаже, но аз мисля че успяхме. След като въведохме системата за засичане на нелегални залагания, която всички вие одобрихте, бяха разкрити няколко случая на измама. Всички свързани с футбола - треньори, директори, играчи и съдии трябва да ни помогнат в тази борба. Ние прилагаме политика на нулева търпимост и ще продължим да правим това заедно и до край", каза президентът на УЕФА.

С поглед в бъдещето Платини назова и някои други проблеми по които УЕФА работи постоянно и ежедневно: борбата с допинга, насилието и проблемите с инфраструктурата, както и взаимодействието между отделните футболни организации.

"Наясно съм, че трябва напълно да преодолеем всички тези четири главни предизвикателства, които представих пред миналогодишния конгрес, но нашите усилия са постоянно насочени в тази посока и ние действаме със същото убеждение и вяра в успеха.. Винаги сме били верни на нашите идеи и ценности. Ще останем такива и в бъдеще. Поради тази причина сме готови. Готови сме да посрещнем бъдещето", каза в заключение Мишел Платини.

Той обяви, че ще се кандидатира за още един четири годишен мандат на следващия ХХХV редовен конгрес на европейската централа, който ще се състои през март 2011 г. в Париж. Французинът бе избран за шести президент на УЕФА на конгреса на организацията в Дюселдорф - Германия през 2007 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Samoletski
27.03.2010 14:52

Браво на Платини. *thumb_up* А иначе ако Реал харчат за трансфери толкова колкото печелят, може и да минат 1/8 финал в ШЛ, защото това означава, че поне 2 сезона подред ще играят с едни и същи футболисти. *lol*