Бала: Резултатите са временни, клубът е вечен

10:02
Бала: Резултатите са временни, клубът е вечен
Бургаският "Черноморец" тръгна шеметно през есента и хвърли ръкавицата към колосите с добри игри и победи. Напролет обаче успешните резултати и усмивките в Бургас изчезнаха. Ексклузивно за "Труд" треньорът и мениджър на отбора Красимир Балъков прие да коментира последните събития около "Черноморец".

- Какво се случва в Черноморец Бургас, г-н Балъков?

- Какво се случва с нас? Случва се това, което не се е случвало в България никога. Един човек като господин Събев, който обича футбола, е решил да направи нещо европейско. Нещо, което българинът по принцип не е свикнал да има и да вижда.

- Но това, което повечето хора виждат в момента, са неуспешните мачове, които ви се натрупаха.


- Да, прав сте. В много мачове не успяхме да победим. И нормално - приемаме критиките за сегашното ни състояние. Успехите и неуспехите са временни. Вечен е само клубът. Разбираме феновете и тяхното недоволство, че играта не върви, и ще направим всичко възможно колкото се може по-скоро да излезем от тази ситуация.

- Надигат се обаче много критики срещу вас.

- Съвсем нормално е в момента да има критики към спортно-техническата страна и най-вече към мен. Аз приемам тази критика и не бягам от нея. Но искам да се знае, че всички влязохме в Черноморец с една-единствена цел - да създадем европейски клуб.

- Чувствате ли се под напрежение?

- Не мога да кажа, че няма напрежение. Има, разбира се. Но цял живот съм живял и работил под напрежение. Сега това само ме амбицира и мотивира още повече.

- Вашето обяснение за негативната серия?

- Когато дойдохме в Черноморец, решихме - трябват ни минимум три години и половина. И го обявихме. Но някои хора в България, изглежда, не слушат това, което се говори. Интересува ги само всекидневието. Биеш или падаш. Ние не се съобразяваме с това, защото искаме да създадемклуб! Да сложим стабилна основа за дълги години в Бургас.

- Залагате на тотална промяна?

- Друг път няма. Това е промяна в мислене, в ръководене, в нагласа... И е необходимо време да се адаптира всеки - от футболиста, до работника. На нас ни е ясно, че този процес може да продължи и повече от 3 години. Искаме да направим базата с перфектни условия за деца и юноши. За какъв клуб да говорим, ако няма условия? Изхарчихме 15 милиона, но не за състезатели, а за кампуса, който строим... Не съм аз. Ние сме! А ние сме тим. И като тим градим основа, която в България не е съществувала. И няма да ни спрат нито злобата, нито завистта, нито някои публикации в пресата.

- Не мислите ли, че със силната си серия през есента сами вдигнахте летвата?

- Пак опираме до същото. Ние говорим, но игнорират нашите думи. Типична българска черта - някой казва нещо и то минава и заминава. Казахме и тогава - ако някой е заблуден от тези 10 победи, е за негова сметка. Ние си знаем много добре възможностите. Някои сега се дразнят от това, че и при неуспехите сме заедно и твърдо стоимзад проекта и идеята. Футболът е успех и неуспех, а един клуб с база и условия има бъдеще.

- Какви са целите ви в по-дългосрочен план?

- Да създадем отбор, конкурентоспособен на водещите клубове в България и да играе в евротурнирите. Какво сме направили за година и малко в Бургас? Почти изградихме спортния кампус. Ще открием стадиона на мача с Левски и ще видите за какво става дума! Тези неща струват пари и ние инвестирахме в тях, а не в състезатели.

- Защо?

- Сега ще ви обясня защо. Първият ни сезон в Бургас беше за ориентиране. Във втория решихме да проверим всички възможности за привличане на български футболисти. И какво установихме? За играчите, които ни интересуваха като Драги Коцев, Паланков, Камбуров, Даксон, Иво Иванов, Антонов и някои други, бяха поискани много сериозни трансферни суми. В същото време проучихме възможностите за футболисти от чужбина. И съпоставяхме...

- И какво се получи?

- Състезатели от българското първенство щяха да ни струват милион, милион и половина евро. Те обаче остават в нашето полезрение за в бъдеще. Ние не сме се отказали от тях. Другите, които привлякохме, са без трансферни суми и са играли в силни първенства. За трансфери не сме плащали, с изключение на една малка сума за Педриня от Пасош Ферейра. В този момент преценихме, че е по-уместно да инвестираме в базата - конкретно в изграждането на новия кампус, както и в обновяването на инфраструктурата на стадион "Лазур".

- Ще успеете ли да постигнете целите си с тези играчи?

- Времето ще покаже. Тези, които имат воля и характер, ще ни помогнат. Тези, които не се докажат, сигурно ще си тръгнат. А от кампуса няма как да не излязат млади момчета, които ще начертаят нашето бъдеще. И още нещо - всички средства, които инвестирахме в чужди играчи, бяха покрити с продажбата на наши футболисти.

- Какво ви дразни във футболната ни действителност?

- Дразни ме фактът, че отвсякъде се опитват да сложат прът в колелата. Тук липсва футболна култура. Тепърва трябва да я градим. При нас промяната е започнала, а тя не означава да бъдеш само на първо място. Искаме да покажем, че може и другояче. И ще го направим!

- Знаете ли, че ви завиждат за това, че работите в "Черноморец" - единствения клуб, който прави такива инвестиции?

- Казвали са ми преди време: внимавай, в България има много завист. Тогава не съм го усещал. Винаги съм бил привилегирован като състезател. Но сега се убеждавам. По-голяма завист няма никъде. Това е българска, балканска черта. Разбира се, че боли, когато хората се правят, че не разбират. Но мен това не ме притеснява. Напротив - амбицира ме още и още повече.

- Футболистите ви как се чувстват в момента?


- Иманапрежение, след като още в самото начало вдигнахме летвата. Много от тях се пренавиват, защото искат да бъдат на нивото на инвестициите, които правим в база и стадион. И това ги сковава. Ние сме им говорили много на тази тема. След мача с Берое казахме на футболистите, че не е от изключително значение къде ще се класираме. Нека да играят всеки мач с воля и желание за победа. Важно е те да се успокоят, да се освободят психически, критиките ще поема аз. Като цяло на Черноморец трябва да се гледа не само като на успех и неуспех, а като на дългосрочен проект, който зависи от времето, а не от "сега" и "на всяка цена". Ние сме в период, когато проличава кои са мъже с характер.

- За националния отбор в момента какво ще кажете?

- Какво да кажа? Защо нямаме силен национален отбор? Защото не излизат футболисти от клубовете. Защо не излизат? Защото нямаме конкурентно първенство. Защо отборите ни отпадат в първите кръгове? Защото играят малко оспорвани и конкурентни срещи. От години се говори, че има корупция. Как ще я премахнем? Трябва да сме много елементарни и повърхностни, за да не разберем, че да правиш компромиси не значи да си корумпиран. За мен компромис с "А" група от 10 отбора е най-хубавото, което може да се случи. След няколко години отборите могат пак да се увеличат на 12, 14 или 18, ако има достатъчно способни и стабилни клубове.

- Бихте ли посъветвали вашия съотборник и приятел Христо Стоичков, който подаде оставка в ЮАР, да се върне в България?


- Да, нека да се върне! Да се върне, защото съм сигурен, че Ицо с целия си темперамент и цветист език е човек, който държи на думата си. И също иска промени. И най-важното - не го е страх и не му пука от никого. Такива хора трябва да се прибират, защото само те могат да правят истинските промени.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация