\"И след 100 г. отново има романтика в Левски – Славия\"

11:41
\"И след 100 г. отново има романтика в Левски – Славия\"
Президентът на Славия Венцеслав Стефанов е един от най-колоритните футболни ръководители у нас. Той често борави със забавни думи и изрази, в които обаче има много истина. Стефанов е човек, видял всичко във футбола – титла, купа, срамни поражения, издънки... Както е известно, на мушката на "белия" бос доста често попада съботният съперник на Славия - Левски. Не само заради това, но и заради много други причини "Меридиан Мач" реши да потърси за интервю Венци Стефанов. За него хората казват: "И всеки ден да дава интервюта, никога няма да ни омръзне..."

 - Г-н Стефанов, пореден мач с Левски. Ще може ли този път Славия да победи "сините"?

 - Дай Боже! Искрено се надявам това да стане.

 - Като че ли Левски е в сериозна криза. Вие как смятате?

 - Не мога да коментирам. Не съм гледал мача им с Литекс, в който паднаха 0:3. Те си имат ръководство, което трябва да вземе мерки за излизане от това положение. Аз си гледам Славия и това е.

 - Виждате ли във вашия отбор човека, който може да поведе тима към победа?

 - Знаете ли какво е казал великият пълководец Александър Суворов? "В раницата на всеки един редник трябва да има маршалски жезъл". Аз вярвам на моите момчета и знам, че те имат огромен потенциал. Знам, че в Славия го има човека, който може да ни поведе към победата. Трябва ни мъжество.

 - Няма ли да липсва на отбора Велислав Вуцов, който е наказан. Все пак те ще се нуждаят от неговия хъс и непримирим дух?

 - Определено ще липсва. В това няма спор. Такива обаче са обстоятелствата и ние трябва да се съобразяваме с тях.

 - Вече говорихме за съдията Георги Йорданов. Все пак ще се справи ли той?

 - За съдията ще говоря след мача (смее се).

 - Кой мач с Левски никога няма да забравите?

 - Много са. Още като фен съм присъствал на много дербита. Няма да забравя финала за купата през 1996. Освен това имахме една забележителна победа с 3:0 отново за същия трофей. Няма да забравя и скандалните отсъждания на Иван Добринов, когато Гонзо асистира с ръка за техен гол. Един път пък носихме като пръскачка из лозе Каубоя... Имам и хубави, и лоши спомени. С Йешич пък бихме на "Герена" с 2:1...

 - Този мач беше преди точно седем години - 8 март 2003 г...

 - ...Дано сега отново успеем да ги бием на техния стадион.

 - Въпреки че вече е на близо 100 години, дербито ЛевскиСлавия винаги предизвиква интерес...

 - Нека не забравяме, че това е най-старото столично дерби. Въпреки че има почти век история, то винаги ще има своята романтика. Един истински мач, в който може да се случи всичко.

 - Ще може ли Илия Илиев да вземе участие в дербито?

 - Очакваме тази седмица гражданският съд да се произнесе. Дано всичко бъде наред.

 - Как ви се струва първенството?

 - Има отбори като Пирин, Миньор, Берое, Локо Пд, които могат да бият всеки. Това се показва във всеки един мач. Черноморец пък върви надолу. Интересно е.

 - Кой ще стане шампион?

 - Литекс. Това е отборът, който най-много заслужава. Имат най-хомогенен състав. В ЦСКА постоянно има скандали. Този си тръгва, онзи си тръгва... Ако това не се промени, нищо добро не ги чака.

 - Няма как да не зачекнем и една любима за вас тема – националния отбор. Добро ли е бъдещето пред отбора?

 - Бъдещето е в чуждестранен треньор. С Мъри и Наско нищо добро не ни чака. Видяхме го и в Полша, където можеше добре да напълним кошницата. Като видим снимката, на която са Капело, Хитцфелд, Тошак и Кранчар, Мърчо стои като кръпка. Разликата между тях е като Лом и Лондон. В тази група нашият национален отбор май ще носи табелата "Край". Кажи ми как може Мъри да те мотивира. Бербатов играе уникално в Юнайтед, а като дойде тук - слабо. Покрай него кой ли не. Мениджърски интереси съсипват този отбор, който така или иначе няма голям ресурс.

 - Как ще коментирате писателските умения на Димитър Бербатов?

 - Прав е. Митко е много голям пич и добро момче. Аз съм твърдо зад него. Според мен в първата си публикация той не искаше да каже, че е богоизбран, просто грешно беше разбран. Факт е, че Митко е много далеч от своите критици. Това е малко като приказката с лисицата и гроздето.

 - Преди известно време бяхте на среща със сър Алекс Фъргюсън. Какво е неговото мнение за Бербатов?

 - От него чух само суперлативи. Това няма как да не ни радва. Все пак той говори за наш сънародник, а когато от устата на сър Алекс излизат такива неща, трябва да сме щастливи. Та това е сър Алекс, не е Груйчо Дочев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация