Левски харчи повече, отколкото изкарва

09:12
Левски харчи повече, отколкото изкарва
Миналата седмица шефът на Левски Тодор Батков намекна, че клубът струва 15 млн. евро. Толкова дал за отбора, откакто го поел, обясни юристът.

За сделка с Левски и влизане на нов инвеститор се говори от доста време, припомня "7 дни спорт". Хвърчат цифра след цифра - 10 милиона, 15 милиона, 20 милиона. Веднъж в лева, друг път в евро. Левски бил европейска марка, имал велико минало. Затова уж струвал скъпо.

За велико минало не се чуло още някой да е платил и един лев. Ако се плащаше за история, Иван Вуцов отдавна да си е взел парите за победата срещу Аякс преди 35 години. Марката пък може да е била европейска някога си, ама вече не е.
И футболисти няма, иначе да ги бяха продали досега.

Какво тогава има да се продава в Левски?
По принцип Левски си е губещо предприятие. За 2008 г. например сините са на минус 2.581 млн. лв, сочи счетоводният баланс. Значи ще се купува фирма на загуба. Такава, която харчи повече, отколкото изкарва.Всеки купувач на Левски първо ще се запита колко пари може да изкара клубът, за да не се наливат средства в каца без дъно. За 2008 г. например Левски има приход от 11 млн. лв. От тях обаче 6.147 млн. са от трансфери. Това е несигурно перо - веднъж продаваш много, друг път - нищо. А в Левски за продаване я останаха двама-трима, я не. Значи на трансфери не бива да се чака.

Левски има и сигурни приходи.
Изкарва например пари от билети. 448 000 лв. са влезли на Герена от входни такси за 2008 г. От договори за реклама и спонсорство идват още 1.5 млн. От тях 930 000 лв. е минимумът по договора с "М-тел". Още 600 хил. са от други рекламодатели и спонсори. Левски е страна и в договора за тв-правата на "А" група. По него в клуба постъпват около 600 000 лв. на сезон. Контрактът е за още три години.

От Левски твърдят, че имат милиони фенове. Сигурно е така. От милионите фенове обаче не влизат милиони левове в клуба. Едва около 300 хил. лв. идват от продажба на фенски артикули - фланелки, шапки, шалове. Дотук сметката показва около 2.8 млн. лв. сигурен приход, който не зависи чак толкова много от резултатите на отбора и трансферите на играчи. Тоест правят-струват, на Герена имат сигурни едни близо 3 млн. лв от футбол. Плюс още между 1.2 и 2 млн. от странична дейност - нефутболни приходи, лихви, курсови разлики. Следователно, ако някой купи Левски, може да очаква, че клубът може да си изкара сам не повече от 5 млн. лв. Другото е в сферата на вероятностите. Може да дойдат от 2 до 4 млн. от "М-тел". Да, ама ако се класират в Шампионската лига или в Лига Европа. Може да вземат пари от трансфери. Така е, но ако имат какво и къде да продадат. А за продаване не остана много.

Марката Левски има и пазарен потенциал.

Вярно, само на територията на България, ама е по-добре от нищо. Мачовете на Левски по телевизията дори с по-слабите отбори се гледат от внушителен брой зрители. Например мачът Литекс - Левски (3:0) по Pro.bg е събрал 300 000 мъже пред екрана, а измереният пазарен дял е бил 18% по данни на TV Plan TNS. Левски - Миньор (3:1) е имал 212 000 зрители при още по-висок пазарен дял от 24.7%. Дори и мач като Левски - Монтана (3:1) през есента държи около 7.5 % от тв-пазара по време на излъчването му. При евентуална сделка за клуба тези параметри със сигурност ще се вземат предвид при определянето на цената. Левски има и договор за безвъзмездно ползване на Герена. На пръв поглед добре, не плащаш наем. Да, ама трябва да поддържаш съоръжението.

Константин Баждеков съобщи, че Левски е дал в последните години 15 млн. лв. за ремонт и поддръжка на стадиона. Ако има по-амбициозни планове, евентуалният нов собственик също ще трябва да извади сериозна сума. От 2012 г. влизат в сила новите изисквания на УЕФА за стадионите. И ако искат да го правят по европейски тертип, ще се поохарчат здраво. Да не говорим, че под едната трибуна имало свлачище, както съобщи наскоро столична община. То и самият Левски се е обърнал на свлачище, като се замисли човек.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

eliot_granden
17.03.2010 13:59

sliven4o0, Човече освен, че си неграмотен си и глупав. НЯМАМ КОМЕНТАР *stop* Иначе статията е много вярно написаната и не вярвам, че ще има някой нормален БЪЛГАРИН, който да купи Левски! *thumb_up*

svilen4o0
17.03.2010 13:45

А бе тъпаци аре направи същата статия за Ц(*КА да видим какво има чорбата ! Герена е 10000 пъти по-добре от "свинска коина" когато се говори за добри терени в българия никога не се е споменавал вашия терен а само Герена,Градския в Ловеч,Черноморец и В.Левски а за борчовете ви да не говорим колко милиони имате да връщате радвайте се че не сте във В група едвам си испросихте пари от феновете си това май бързо го забравихте а ?

THE_LEAD
17.03.2010 13:27

Това май го е писал някой мазен и гнусен цесекар... *thumb_down* Червени боклуци, какво да очакваш.