Беконо: Ще съдя ЦСКА

11:16
Беконо: Ще съдя ЦСКА
Може някои вече да са забравили Даниел Беконо, но той все още се води действащ футболист на ЦСКА. Камерунецът, който е олимпийски шампион от Сидни през 2000 г., има договор с "червените" до лятото и държи да го изпълни. Той дойде на "Българска армия" през замита на 2008 г., но не бе картотекиран заради запълнена бройка от играчи извън ЕС и започна да пази на тима от следващия сезон. В ЦСКА се отличи с отличен рефлекс, но и с много наивни голове от далечна дистанция, заради които тръгна упоритият слух, че има проблем със зрението. Беконо няма картотека в ЦСКА, но продължава да тренира съвестно с втория отбор. В последните дни се разрази истинска драма около него, като от клуба искат да го уволнят дисциплинарно за неявяване на работа, а камерунецът си има своя версия за станалото пред "Меридиан мач". Ето я и нея.

- Даниел, вярно ли, че от ЦСКА са те изгонили заради дисциплинарни проблеми?

- Това са пълни глупости. Никой не може да го направи, защото аз си изпълнявам стриктно договора. Вярно е единствено, че договорът ми изтича в края на юни, а от клуба искат се опитват всячески да ме разкарат от много време и пробват различни варианти, но няма как да се получи.

- Какви са основанията на клуба да скъса договора си с теб по твоя вина?

- Ще обясня много добре ситуацията. Бях във ваканция и трябваше да се прибера в София на 10 януари за началото на подготовката с ЦСКА. Големият ми брат в Камерун почина и исках да остана за погребението. Обадих се в клуба, за да попитам каква е възможността да се забавя с няколко дни. Отговориха ми, че няма никакъв проблем и те сами ще ми презаверят самолетния билет. След това ми съобщиха, че ще пътувам на 29 януари, тъй като нямало свободно място за по-ранни дати. Съобразих се, защото това бе избор на клуба. Искам да кажа, че щях да пристигна навреме, ако не ми бяха дали отсрочка. Пристигнах в София на 29 януари, когато отборът вече бе заминал на лагер в Турция. Оттогава тренирам съвестно по два пъти на ден.

- Не виждам какъв е проблемът?

- Проблемът е, че от ЦСКА претендират, че съм закъснял своеволно и не съм се явил на работа, заради което смятат да ме уволнят дисциплинарно. Абсурдно и идиотско е, защото те сами ми дадоха разрешение да отсъствам. Ясно е, че търсят начин да ме изгонят, без да ми платят парите до края на контракта.

- Ти потърси ли обяснение за недоразумението, което е станало?

- Разбира се, веднага се обадих на президента на клуба. Той ме посъветва да се обърна към г-н Живков. Говорих с него и той ми обясни, че ще ме уволняват, защото съм имал дисциплинарни провинения. Казах му, че той самият знае, че това е инсценирано и не е честно. От ЦСКА ме предадоха. Явно отдавна са подготвяли този удар. Аз обаче не съм вчерашен. Няма как служител на ЦСКА лично да ми презавери билета, а след това да ме питат защо съм отсъствал и не съм бил на работа.

- Какво смяташ да предприемеш?

- Вече наех адвокат. Ще съдя ЦСКА. Всъщност се надявам да не се стигне дотам, защото все още има шанс да се разберем. Доколкото разбрах, ще има дисциплинарна комисия, която ще разглежда моя случай. Аз съм спокоен, защото съм невинен. От клуба нямат законно право да ме изхвърлят на улицата по този начин.

- Кога ще има развитие по твоя случай?


- Нямам представа, но аз ще настоявам да е колкото се може по-бързо. Вижте, аз не искам да играя в ЦСКА на всяка цена. Щом не ме искат, ще си стиснем ръцете и ще се разделим. Само че не по този начин. Явно от няколко месеца ме дебнат и търсят как да се отърват от мен. Това е шантаж. Всъщност всичко е много просто. Нека ми платят оставащите заплати до края на договора и си тръгвам. Сигурно е, че от новия сезон няма да съм в ЦСКА, но няма какво да се бавим и да си губим времето.

- Плащат ли ти заплатата от ЦСКА?

- В интерес на истината не ми бяха плащали в продължение на шест месеца, но в края на декември ми дадоха всичко, което ми дължаха. Сега очевидно не смятат да ми платят заплатите до края на договора, но всичко е написано черно на бяло в договора ми и трябва вече да се обръщат към адвоката ми.

- Имаш ли конфликт с някого в отбора?


- Не, никога не съм имал проблеми. Коректен съм към всички, изпълнявам си задълженията.

- Какви бяха отношенията ти с бившия треньор Любо Пенев?


- Той ме бе поставил в листата на ненужните и досега нямам обяснение защо се получи така. Не му се сърдя, Пенев си носи отговорност. От миналото лято насам тренирах с втория отбор.

- Говорил ли си с новия треньор Йоан Андоне?

- Не, не ми дават никаква възможност да се срещна с него. Дори не го познавам. Явно не ме броят за жив. Пак казвам, аз проблеми с ЦСКА не съм имал, не искам и да имам. От клуба ми правят номера с цел да ме изгонят без пари. Няма да го позволя. Ако искат да се разделим цивилизовано, нека ми платят дължимите пари и си тръгвам по пътя. Аз все пак трябва да продължа да живея.

- Във форма ли си в момента?

- Да, не съм спирал да тренирам съвестно. Тази сутрин (б.а. - вчера) се готвих под ръководството на Ради Здравков. Всеки следобед тренирам със специалист. Никога не съм си позволявал да занемарявам задълженията си. И сега да ме пуснат като титуляр в ЦСКА, ще се справя без проблем във всеки мач.

- Успя ли да вземеш българско гражданство?

- Не, нямам български паспорт.

- Вярно ли е, че имаш проблеми с очите?

- Това е поредната глупост и лъжа. Истината е, че от ЦСКА ме пратиха на очен преглед преди време, който установи, че виждам идеално. Това не беше новина за мен. Преди началото на всеки сезон се подлагаме на пълни изследвания и винаги съм бил в перфектно здраве.

- Имаше слухове, че ще отидеш да работиш в Белгия като дърводелец...

- Това е поредната манипулация, не изключвам да тръгва от ЦСКА. Аз съм футболист. Играл съм преди ЦСКА, ще играя и след ЦСКА. Животът продължава.

- Ще имаш ли проблем да си намериш нов отбор, когато скъсаш с ЦСКА?

- Не, мога да играя навсякъде, защото имам качества. Засега обаче предпочитам да не говоря за това, тъй като все още имам действащ договор с ЦСКА и не е коректно към работодателя ми.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Fernando_Tores
04.03.2010 14:06

Имаше слухове, че ще отидеш да работиш в Белгия като дърводелец *lol*