Българите предпочитат А група пред Шампионската лига

08:19
Българите предпочитат А група пред Шампионската лига
УЕФА отчете в доклад, че футболът в България е гола вода. Изводът е направен по данни от мащабно финансово и маркетингово проучване на централата. Не че ние не си го знаем. Знаем го, ама не винаги си го признаваме.

Президентите на клубовете пък често заблуждават. Опитват се да изкарат, че отборите са им голяма работа. Играели футбол, ама нямали късмет. Но не само липсата на късмет ни прати в графата "малки" на УЕФА редом с Азербайджан, Босна и Херцеговина, Лихтенщайн и Фарьорските острови. Бедни сме и това е. А големият футбол не е за бедни.

Футболът в "А" група не става, но си е наш. И хората го предпочитат. Може и да не ходят на стадиона, но в четири дни от седмицата - от петък до понеделник, сядат пред екрана и гледат прякото излъчване на мачовете. Същото е като в оная стара приказка, че нашите гарджета са най-красиви. Това показва поучване на TNS TV Plan.

ХVI кръг на "А" група, с който бе подновено първенството, събра над 360 000 зрители сред мъжката аудитория. Rro.bg и Ring.bg, които купиха правата на "А" група за 5 години, излъчиха 5 мача от първия пролетен кръг.

Миналата година дербито между Левски и ЦСКА, излъчено по Pro.bg на 20 септември, събра над 340 000 мъже, което означава 9.6 рейтинг и пазарен дял от 31%. През пролетта на 2009 г. същият мач бе излъчен по БНТ и събра 375 000 от мъжката аудитория (50% и 10.6 рейтинг).

Гледането на "А" група може да се съпостави с това на Шампионската лига и Лига Европа. Това сочат и резултатите. Срещата между Левски и Литекс, изиграна на 25 ноември 2009 г., е приковала вниманието на 216 000 мъже (17% и 6.1 рейтинг). Същата вечер мачът от груповата фаза на Шампионската лига между Манчестър Юнайтед и Бешикташ е събрал пред екраните едва 123 000 (12.5% и 3.5 рейтинг).

Почти двойно по-големият интерес към "А" група доказва, че хората харесват това, което им е близко. Тези отбори са си наши и затова са по-интересни, макар и на светлинни години от Манчестър Юнайтед.

С най-голяма сила това важи за малките градове. Там този, който играе на терена, е съседът или синът на колегата. Можеш да го срещнаш на улицата или да спре до теб на светофара. А Кристиано Роналдо и Уейн Руни са добри, ама са много далече от нас. Те са интересни, но по-интересно от нашето няма. Само че клубовете не правят нищо да повишат още повече интереса на хората и да ги привлекат пред екрана и на стадионите. Налага се Ring.bg и Pro.bg да се борят за повече удобства по стадионите, които не приличат на нищо. Само 4, плюс националния "Васил Левски" имат осветление, което създава проблеми с излъчването на мачовете или понижава качеството на картината.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Fabregas_boy
04.03.2010 17:09

Манчестър Юнайтед-Бешикташ *sick* Играят резервите на Манчестър,с турците(дет много го ,,обичаме").КАКВА гледаемост искат *wink*

JarJarBinkS
04.03.2010 14:51

как ли пък не ,някои е платил да се манипулират резултатите ,това е невъзможно,българския клубен футбол е трагедия,истинско мъ4ение е да го гледа6,да ме вържат на дивана пред телевизора когато дават български ма4,6те си затворя о4ите и няма да гледам по добре да се наспя отколкото да си губя времето ... ина4е се интересувам от футбол оби4ам да гледам и да залагам ... ама това на6ето е вси4ко друго но не и фътбол!!!

krasenco
04.03.2010 14:32

Ама найстина малко глупаво сравнение Цска-Левски съм Манчестър-Бешикташ.Да не говорим,че в часът на Бг мачовете няма други мачове по това време.Ако са по време на ШЛ и дават Манчестър-Милан и Литекс-Славия да видим колко ще го гледат Бг мача *smile*

holliwood
04.03.2010 11:47

Аз мисля ,че когато даваха ШЛ по БТВ, повечето хора можеха да си позволят да гледат БТВ ,докато по ДИЕМА трабва да си плащаш кабелната или цифровото и много добре знаем ,че не винаги можем да си позволим да плащаме кабелната и цифровото щото българия е пропаднала държава не сме развита *cigarette*

conegliano
04.03.2010 11:35

Lamers_Pro ти виждаш ли се какво пишеш? Хората няма ли PRO.bg и RING.bg нали и двете програми се ловят без кабелна. Само една жица слагаш в ТВ-то и ги хващаш.

BoBi_Levskara
04.03.2010 11:31

Само вижте с кой мач от ШЛ се сравняват тези резултати.С този същия мач (Юнайтед-Бешикташ) сравняваха и гледанаето на турските сериали и ШЛ.Защо примерно не покажете колко хора са гледали Реал-Милан, Юнайтед-Милан, Интер-Челси, Ювентус-Байерн, Порто-Арсенал и още от големите мачове.А ми тръгнали да сравняват мач без никакво значение да го имат за сравнение.

lamers_pro
04.03.2010 10:36

Да бе!Предпочитат те!ШЛ щеше да се гледа доста повече ако беше по БТВ.Сега много хора нямат ПРО БГ и РИНГ и не могат да гледат турнира на богатите!Да дадат статистика от годините когато БТВ даваше ШЛ а БНТ българското! *thumb_up*

lenaski
04.03.2010 10:12

Не само 4е не сам гледал роден футбол,ами като беше излъчването по Про бг ме домързя дори стана от компа,за да пусна звука на мача!честно дори и пари да ми дадат ще се замисля/е ако сумата е с много нули обещавам вси4ки мачове от а група да гледам /по няколко пъти/,ама искам 6-цифрена сума *lol* *angry*

lemmark
04.03.2010 09:26

е не е както преди всеки да може да си гледа щампионска лига по БТВ.затова е можеби тази статистика така и не вярвам,че които и да е ще предпочете да гледа ГанЬово ФК пред щампионска лига.

biserms
04.03.2010 08:43

Става дума за вътрешните първенства на България, Босна, Азербайджан и Лихтенщайн, не за националните отбори.

Cristian0
04.03.2010 08:29

Тея къде сравняват Босна и Херцеговина с Азерите, Лихтенщайн и България хахаха. Босненци са една класа над останалите 3 само имената на Един Дзеко (Волфсбург),Ибишевич (Хофенхайм) ,Пиянич(Лион) говорят за класата на тима им !!! Пак питам, къде ги сравняват с Азерите и Лихтенщайн ,то няма база за сравнение!