БФС ще закъса за пари, ако пак не се класираме

08:48
БФС ще закъса за пари, ако пак не се класираме
С президента на Локомотив София Николай Гигов разговаря Коко Ботушаров от вестник "24 часа".

- Г-н Гигов, преди година казахте, че хората, които дават пари, трябва да управляват футбола, и се върнахте в изпълкома на БФС. Има ли някаква промяна за това време?


- Футболът нито започва, нито свършва с нас. Основната задача на сегашния изпълком е да спаси отборите от тежката криза. Защото, честно казано, ако ние спазваме всички критерии, които имаме от ФИФА и УЕФА, изрядни ще са само 3-4 клуба. Това означава, че много ще изчезнат. Ясно е, че по време на такава криза ние трябва да си съхраним футбола, каквото и да правим. Сега се говори много за намаляване на "А" група. Категорично съм против. Това не е решението, тъй като ще изчезнат много футболни центрове. Да речем Стара Загора, Благоевград и т.н. Просто всички софийски отбори, сред които и моят, ползваме играчи от тези центрове. От столицата имаме по 2-ма - 3-ма футболисти. И какво - намаляваме "А" група, надолу школи е много трудно да се издържат и изведнъж не се произвеждат играчи. Затова казвам, че трябва да се помисли за спасяването на засегнатите от кризата клубове, защото те правят шампионата. Какво решение е това да оставим по-малко отбори, те да играят няколко пъти помежду си и да втръснат на хората? Този сезон трябва да оцелеем. Смятам, че следващия това правителство ще ни подпомогне. Имам предвид за базите.

- Как точно трябва правителството да помогне?


- Финансирайки самите бази, които са държавни. Те ще си останат такива. Преди даване на концесия или друг начин на стопанисване на футболните клубове елементарно нещо е да бъдат разпределени суми за тяхната поддръжка, като точно ще бъде отбелязвано за какво са използвани. Първо базата трябва да бъде преведена в едно прилично състояние. Да бъде дадена за срок от 20-30 г. с определен лимит на инвестиции. И тогава собствениците на клубове ще почнат да наливат пари. Базите трябва да бъдат раздадени и Бойко Борисов е наясно с това нещо. Той е премиерът, който е най-близо до спорта.

- Има ли перспектива батакът около стадион "Локомотив" да се оправи?

- Не знам какво вече да кажа. Очаквам някакво решение, тъй като се вижда какво е състоянието му. Ние като футболен клуб сме там, защото просто сме "Локомотив". Ползва се някакъв протокол за отдаване на дружеството за управление, издаден от орган, който вече не съществува.

- Още ли сте готов да инвестирате в стадиона, ако го вземете?

- Категорично. Напълно логично е футболната част на стадиона да дойде при нас. Останалите неща като зали би трябвало да ги стопанисват спортовете, които ги ползват. Тогава бих направил определени инвестиции в стадиона. Ще вложа пари само когато съм сигурен, че ще мога да ползвам стадиона 30 г. Сума ти средства съм дал, но за това нямам никакъв документ. Всичко е на добра воля. Вече 16 г. се занимавам с това и няма светлина в тунела. Сега вървят инспекции. Нека се види как дружеството стопанисва "Локомотив" и да се вземе адекватно решение.

- Поискани бяха и данъчни облекчения?


- Разбира се, че е нужно това нещо да се въведе. Почвам последователно. Ние правим определен вид спорт. Тръгваш от децата и стигаш до мъжете. В миналото това е било ангажимент на държавата. Сега е на футболния клуб. Него го издържам аз чрез моята фирма. Един път плащам данъци като частно лице. След това, превеждайки пари в клуба, го правя още веднъж. Сумите за заплати на играчите също се облагат. Става трети път. Това нормално ли е? Не! Нормалното е, като платиш данъци, част от тях да се връщат във футболния клуб и базата като инвестиция.

- Сега е модерно обаче да се проверяват клубовете за укриване на данъци.


- Разбирам и това. Обаче по една или друга причина трябва да се намери такова решение, за да може всичко да е ясно и на светло. Няма човек в света, който три пъти да плаща данъци. Изчезнем ли ние, които даваме пари за футбола у нас, със сигурност ще изчезне и той.

- Финансовата криза ли е само причината за липсата на резултати на национален и клубни отбори?

- Нещата са комплексни. Една беля не идва никога сама. Тръгваш от базите. Като нямаш добра такава, не можеш да създадеш играчи. Купуваш отвън. В тази криза гледаш да е по-евтино. По-евтиното обаче означава и по-ниско качество. Съответно и играта е такава.

- Бяхте категорично против Станимир Стоилов да остане национален селекционер. Защо?

- Не искам повече да засягам този въпрос. На Стоилов му е гласувано доверие от БФС. В националния отбор трябва да играят хора, които заслужават. Стоилов си има виждане и си носи отговорността, като има неуспехи, трябва да я поеме. Той трябва да направи всичко възможно да класира отбора. Защото, ако ние пропуснем още един форум, ще имаме тежки проблеми във футболния съюз, защото няма да има сериозни приходи. Трябва да се издържат отбори от деца до мъже. БФС, колкото и да се финансира от спонсори, без приходи от такива големи първенства ще почне да се изнемогва по плащания. Некласиране неминуемо ще повлияе негативно и на цените на нашите футболисти. Смятам, че имаме играчи, които ритат в много сериозни отбори, и то добре - Бербатов, Стилиян, Мартин. Тъй че материал за класиране има.

- Наближава годините, през които влагате средства във футбола, да станат 20. Можехте да ги вложите в друго. Докога ще продължавате?

- За нищо не съжалявам. Вложените във футбола пари от мен са наистина много. Смятам обаче, че един човек колкото повече изкарва, толкова повече трябва да дава на обществото. Аз давам за футбол. От него в България никой не е спечелил, не виждам и как ще стане. Имаше такива измекяри, които се опитаха да го направят, но нищо не се получи. Идваха в някой клуб и го затриваха. Виждате, че "Титан" вече една година не може да се оправи с ЦСКА. Всяка седмица излиза по някой дълг. Те са се ошашавали. Иначе всяко нещо има начало и край. Със сигурност ще дойде моментът, в който ще се откажа. Засега ще го отложа за по-късно.

- Може би след като "Локомотив" стане шампион?

- Ще направя всичко възможно това да се случи, без да ми е самоцел. Няма смисъл да ставаш шампион еднодневка. Искам, както е в последните години, отборът ми да се задържа на добри позиции. "Локомотив" е създал традициите си с времето.

- Отразява ли се кризата конкретно по някакъв начин на вашия клуб?

- Не бих казал. При нас засега няма намаляване на заплати. Държим се в прилично състояние все още. Ако обаче кризата продължи, ще ни засегне и нас. Убеден съм, че октомври вече ще има положително развитие.

- Какъв е таванът на заплатите в "Локомотив"?

- При нас те са в рамките на нормалното и няма да наруша тази практика. Преди години си правих експерименти с големи заплати и инвестиции. Резултати нямаше. В последните години с една строга и прилична финансова система постигнахме много повече.

- Как се движат заплатите ви в сравнение с "Левски" и ЦСКА?

- Мисля, че те вече минаха на нашия вариант и според мен във времето ще имат повече успехи. Говоря за пари за свършена работа. Във футбола това е победата. Затова моите играчи знаят, че трябва да бият, за да си вземат парите като премии.

- Трансферната политика на "Локомотив" също е строго премерена. Плащали ли сте скоро 6-цифрена сума за футболист?

- Не. Има обаче нещо много важно. В "Локомотив" сме решили, че вземаме футболист само ако е по-добър от нашите. В България има много малко такива спрямо нашите. Добри чужденци не можем да си позволим. Вземаш компромисен вариант, който понякога ти решава нещата. В тази стагнация не си заслужава да се изхвърляш с големи суми за играчи, които си личи, че не са например една класа над твоите. Доказателство за това е изравняването на силите в "А" група. Всеки може да бие всеки.

- По-силните ли станаха по-слаби, или обратното?

- И в двете посоки се движат еднакво добре. Затова се стигна до това не средно, а средняшко ниво.

- Имате голям проблем с броя на контузените играчи по време на подготовка.

- Не е тайна, че треньорът Драгомир Окука си има своите методи за сурово провеждане на подготовката. Аз преди се притеснявах от загуби в контроли, но разбрах, че те са част от неговия тренировъчен процес. Ние тренираме постоянно и сутрин преди мача и на следващия ден във фитнеса, когато например другите почиват.

- Работата на футболистите е да изпълняват това, което им казва треньорът. Стилът на Окука обаче явно е авторитарен, защото се стига до проблеми.


- Даже е изключително авторитарен. И футболистите обаче са хора и към тях трябва да има нормален подход. Всеки обаче си носи характера. С Окука съм имал доста разговори на тази тема и пак ще имам. В края на краищата той е от едно по-старо поколение треньори, свикнали на тежка диктатура. Такива имаше и у нас. В днешно време обаче нещата се промениха и трябва да се търси баланс. Не бива да се получават конфликти като този между Окука и Бандаловски. Доколко е виновен футболистът, ще преценим ние. Още на лагера в Турция изпълнителният ни директор Иво Тонев е говорил с Окука на тази тема. Иначе смятам, че той е много полезен като треньор. Въведе железен ред при нас. Понякога обаче той води до отношения, които почват да скърцат.

- Явно сега е точно такава ситуацията. Има доста недоволни футболисти. Окука е изграден треньор и едва ли ще се промени.

- Ще се погрижа съвсем скоро положението да е доста по-ведро. Само глупакът не се променя, Окука не е такъв. Трябва да търсиш баланс в себе си. Това е мой проблем и смятам, че заедно с Окука ще намерим решение. Минаха години, когато вземах емоционални решения и си разбутвах нещата. За нас обаче не е добро това положение с този железен ред. В крайна сметка тоталитаризмът падна преди 20 г., но не и за Окука.
Именно заради този си характер обаче той има успехи в своята професия. Много съм доволен от него, защото промени мисленето ни в дербитата, които напоследък завършват повече от успешно за нас.

- Договорът на Окука свършва в края на сезона. Ще бъде ли продължен?

- Зависи от резултатите. Надявам се, че той ще направи много добро класиране тази година, ще се изчистят нещата с отношенията в отбора и той ще продължи да работи при нас. Нека обаче първо да завърши първенството. Тогава ще се знае кой от кого колко е доволен. Все пак е важно дали и той иска да остане.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация